Sokkhatás 

Indulatokat gerjesztett a Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása ügyében indult per két felmentő ítélete.

2020. 09. 13. 9:10
null
Marián Kočnert kommandósok őrizték a tárgyalásokon Fotó: Paraméter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indulatokat gerjesztett Szlovákia-szerte a Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében indult per két felmentő ítélete. A múlt héten a kettős gyilkosság megbízójaként bíróságra vitt Marián Kočnert, valamint a bérgyilkosság közvetítésével vádolt Alena Zsuzsovát felmentették a bazini Specializált Büntetőbíróságon, ugyanakkor a gyilkosságban segédkező Szabó Tamás 25 évet kapott.

A milliárdos Kočner a Markíza televízióval kapcsolatos váltócsalásos ügye miatt továbbra is letartóztatásban maradt, míg Zsuzsovát az ítélet napján, múlt hét csütörtökön szabadlábra helyezték, ám amint kilépett a tárgyalóteremből, ismét elfogták több gyilkosságban játszott szerepe miatt. Az asszonyt a Daniel Lipšic ügyvéd, valamint Maroš Žilinka és Peter Šufliarsky­ ügyészek elleni merénylet előkészítése miatt, valamint az ógyallai polgármester megölése, a Basternák-gyilkosság ügyében vették őrizetbe és tartóztatták le. Zsuzsová eddig mindkét ügyben gyanúsítottként szerepelt. A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (a szlovák nemzeti nyomozó iroda) és az ügyészség határozott szándéka, hogy bíróságra viszi az ügyeket.

A magyarok körében méltán népszerű Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapítója még 2018-ban, néhány nappal a gyilkosságok után jelentkezett egy dallal, Volt egy álmom címmel, amelyet Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová emlékének szentelt, és egyben tiltakozott az erőszak ellen. A felmentő ítéletek hallatán Szarka Tamás új klipet készített a dalhoz, amely a nagymácsédi 2018-as tragédia óta nem volt ennyire aktuális. „Két éve egy szörnyű kettős kivégzés történt Szlovákiában. Egy ház megtelt két újságíró-embergyerek vérével. A napokban tárgyalták a tárgyalók, majd megint nem történt semmi. Csak a dal mondja, és mondja…”

– fűzte a dal mellé Szarka Tamás.

Zuzana Čaputová államfőt már az ítélet kihirdetésekor sokkolta a Specializált Büntetőbíróság ítélete. „A bíróság döntése sokkhatásként ért, és szeretném megérteni ennek indoklását. Tiszteletben tartom, de arra számítok, hogy az igazság keresése még nem ért véget, és folytatódni fog a legfelsőbb bíróságon. Gondolok Ján és Martina szüleire, és sok erőt kívánok nekik ebben a nehéz pillanatban. Ők is és mi mindannyian megérdemeljük, hogy lássuk azoknak a felelősségre vonását, akik a gyermekeik meggyilkolását megrendelték és közvetítették” – közölte az államfő a reakciójában, amelyet Martin Strižinec, az elnök szóvivője küldött el a nemzeti hírügynökségnek.

Marián Kočnert kommandósok őrizték a tárgyalásokon
Fotó: Paraméter

Az általános felháborodás ellenére a szlovák kormányfő PC-nyilatkozatot (political correctness, politikailag korrekt) tett az ügy kapcsán. A bíróság döntését elfogadja, mondta Igor Matovič kormányfő a Markíza televízió Testre mért kérdések című politikai vitaműsorában vasárnap. Nem kíván nyomást gyakorolni a belügyminiszterre, Roman Mikulecre, hogy az újraindítsa a Kuciak-ügy nyomozását, ugyanakkor az igazságügyi miniszter asszony, Mária Kolíková is szabadon dönt. Ezért rá sem kíván hatni, ha esetleg a legfelsőbb bíróság megerősítené Marián Kočner, valamint Alena Zsuzsová felmentését a kettős gyilkosság vádja alól. „A lehető legtöbbet szeretném tenni annak érdekében, hogy az egyes szervek függetlenül dolgozhassanak” – mondta Matovič.

A felmentő ítéletek indoklása során a különleges háromtagú bíróság vezetője, Ružena Sabová kifejtette: amennyiben nem lehet valakinek a bűnösségét minden kétséget kizáróan bizonyítani, akkor fel kell menteni a vádak alól. A felvidéki magyar nyelvű hírportál, a Paraméter idézte indoklás szerint bár a volt titkosszolgálati tiszt, Peter Tóth tanúként elmondta a bíróságon, hogy Kočner arról beszélt neki, csak egy újságírót kéne meggyilkolni, aztán a többi visszafogná magát, viszont az, hogy ez valóban megtörtént, nem bizonyítható. A bíróság előtt nem kétséges, hogy Marián Kočner Ján Kuciak és más újságírók befeketítését tervezte, finanszírozta megfigyelésüket. Azt viszont, hogy ez összefügg a gyilkossággal, nem bizonyították egyértelműen, ahogy szerintük azt sem, hogy Alena Zsuzsová a szóban forgó bűncselekményről vagy bármilyen más gyilkosságról kommunikált volna Marián Kočnerrel. Az ítélet szerint azt, hogy a Kuciak-gyilkosságot Marián Kočner rendelte meg, csak egy másik vádlott, Andruskó Zoltán beismerő vallomása tanúsítja, és ezt az állítást semmi más nem erősíti meg. Azt sem sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy az Andruskó által Szabó Tamásnak adott negyvenezer euró Kočnertől származik.

Az ítélet indoklásában az is elhangzott, hogy Zsuzsová esetében sem sikerült minden kétséget kizárva bizonyítani, hogy a komáromi nő részt vett a gyilkosság megszervezésében. A bíróság arra jutott, azt, hogy Alena Zsuzsovának köze van az ügyhöz, kizárólag Andruskó Zoltán állította, ami nem elegendő. „A vallomás egy törvényes bizonyíték, de ez még nem jelenti azt, hogy igaz is” – áll az ítélet indoklásában, amely Andruskó Zoltán vallomására is kitér. A szenátus úgy véli, Andruskó vallomása kevés ahhoz, hogy Zsuzsová bűnösségét bizonyítsák. Továbbá a Zsuzsovánál tartott házkutatás során nem került elő semmilyen tárgyi bizonyíték, ami azt támasztaná alá, hogy Zsuzsová rendelkezett Kuciak fotójával – amely az újságírók megfigyeltetéséből származott –, pedig Andruskó azt mondta, Zsuzsová mutatta neki a képet a gyilkosság előtt. A bíróság szerint nem lehetett bizonyítani, hogy Zsuzsová és Kočner Threema-csevegései a gyilkosságról szóltak, és azt sem, hogy a gyilkosságért járó pénz Kočnertől származik. A szenátus leszögezte azt is, hogy mindenkinek joga van az igazságos eljáráshoz, és ha Kočner bűnössége nem igazolódott be, akkor Zsuzsovát sem lehet elítélni.

A révkomáromi volt rendőrt, Szabó Tamást halmazati büntetésül ítélték 25 évre. A bíróság bűnösnek mondta ki a 2016-os, gútai Molnár-gyilkosság elkövetésében. Ebben a bűnügyben nemcsak a tettes Miroslav Marček, hanem a komáromi Andruskó Zoltán tanúvallomása is – Marčekék elújságolták neki, mit tettek – Szabó bűnösségét bizonyítja. Molnár Pétert azért gyilkolták meg, mert Szabó úgy tudta, a férfi hetvenezer eurónyi készpénzt tart otthon. Betörtek hozzá, Molnárt Marček gyilkolta meg, majd átkutatták a férfi házát, ám ott csak ezer eurót találtak. A Paraméter beszámolója szerint a különleges bíróság Szabó Tamást bűnösnek találta az ellene felhozott tiltott fegyverkezés vádjában is. A vádpont a Magyarországon beszerzett és a Kuciak-gyilkosságnál használt fegyverre vonatkozott, valamint arra a hangtompítóra, amelyet Szabó és tettestársa, Miroslav Marček csináltattak egy gútai ismerősükkel. Szabó Tamás bűnös mint a Kuciak-gyilkosság társtettese is. Szabó Tamás a tiltott fegyverkezésért, a magánlaksértésért, a társtettesként elkövetett gyilkosságokért (gútai Molnár-gyilkosság és nagymácsédi Kuciak-gyilkosság) kapta a 25 évet.

Szabó Tamás szigorú büntetését a bíróság indoklása szerint azzal érdemelte ki, hogy két különösen súlyos bűncselekményt – gyilkosságot – követett el társtettesként, melyekben anyagi haszonszerzés motiválta őt. A bírósági eljárás során Szabó tagadta ezek elkövetését, miközben a bizonyítékok és tanúvallomások szerint valójában bűnös. Az ítélet indoklásában elhangzott az is: Szabó tudta, hogy Marček meg fogja gyilkolni Kuciakot, és nem állja meg a helyét az a védekezés, hogy ő azt hitte, Marček „csak felpofozza” az újságírót.

Ján Kuciak édesapja, Jozef Kuciak és Martina Kušnírová édesanyja, Zlatica Kušnírová a Paraméternek arról beszéltek, nem értik a bíróság döntését, mindkettőjüket sokkolta a kettős felmentő ítélet.

„Bíztunk benne, hogy nem mentik fel őket” – mondta Zlatica Kušnírová, és hozzátette, reméli, hogy a legfelsőbb bíróságon más döntés születik majd. „Látszik, hogy az igazságosság még nem kezdett el uralkodni Szlovákiában. Harcolunk tovább” – jelentette ki, és egyúttal hozzátette, meggyőződése, hogy a gyilkosság mögött Kočner és a többiek állnak. „Mindegyik pénzügyi csoport” – tette hozzá, de nem akart konkrét neveket mondani.

Marek Vagovič, a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak kollégája is csalódott. Az újságíró nem érti, hogy miért nem volt elég a bíróságnak a közvetett bizonyítékok sora, és arról is meg van győződve, hogy az elítéléshez elegendő bizonyíték állt rendelkezésre. „A megrendelők esetében szinte mindig közvetett bizonyítékok állnak rendelkezésre. Számomra az egész abszurdnak tűnik” – nyilatkozta Vagovič.

Az ügy a legfelsőbb bíróságon folytatódik másodfokon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.