Haszontalan vagyok, tehát vagyok

A táj mindig több, mint fák, madarak és hegyek halmaza.

Végh Attila
2021. 12. 10. 7:30
default
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csuang-ce hatalmas, vén tölgyfája áll a hegyen, és ennyi. Semmire nem lehet használni: nem jó bútorfának, de még tüzifának sem. A göcsörtös, megkérgesedett őslény teljesen használhatatlan. Egyszerűen csak itt áll, és létezik. Léte önmagáért való, ezért nem lehet eszköze semminek. Ahhoz túlságosan magasrendű.

Csontváry magányos cédrusa ugyanilyen. Madárszerű, gyökérszerű, emberszerű: benne van minden. És hasonlóképp haszontalan, mint a kínai tölgy. Az ember annyit tehet a lénnyel, hogy ünnepi ruhát ölt, elzarándokol hozzá és körültáncolja. Örül neki, mert benne látja a lét ősszobrát. Szereti.

A Börzsönyben él egy több száz éves, hatalmas hársfa. Egyik karja már letört, az élő fa teste mellett hever az avarban. De az öreg hárs lombja még minden tavasszal kizöldül. Uralja a nyiladék látképét, amely mellett áll. A táj centruma ez a haszontalan életmúzeum.

A táj mindig több, mint fák, madarak és hegyek halmaza. A táj a bennünk élő természeti lélekképe. Érzelmi tér, amely a külső tapasztalatot, a látott erdőt belülről fűti. Bármerre menjünk, visszük magunkkal a táj örök fogalomképét. Ez a belső természet áldja bennünk az erdőt, amelyben épp sétálunk, szerethetővé.

A táj belső képe éppen úgy áll természetfelfogásunk középpontjában, mint Csuang-ce tölgye, Csontváry cédrusa, vagy a börzsönyi hársmatuzsálem. Csendben szétárasztja bennünk a haszontalanság dicséretét, azt a háttértudást bízva ránk, hogy életünk akkor a legtartalmasabb, ha felhasználhatatlan. Ha önmagáért való. Ha önmagában elegendő. Ha magasrendű.

A külvilág zaja persze igyekszik elnyomi ezt a hangot. Űzne kifelé magunkból, ránk erőltetve egy olyan élet szokásait, attribútumait, gondolkodását, amely majd úgy szárad föl utánunk, mint egy tócsa, ha eljön az ideje, hogy jöhessen utánunk a következő diadalmas fogyasztó. A világ kikergetne bennünket a használhatóba, oly mértékben körülbástyázva életünket használati tárgyakkal, hogy végül magunk is tárggyá olvadunk.

A középpont így lesz perifériává. A bölcsesség így lesz egy véleménnyé a sok közül, amelynek értéke – hiszen demokrácia van – ugyanannyi, mint akárkié. De ott kint, a természetben elfelejthetjük a használat történeteit. (Persze ott sem könnyű. Az erdőben is rendre föl-fölzúg egy láncfűrész, eldübörög mellettünk egy farönköket szállító monstrum.)

Néha beszélgetni sem kell ahhoz, hogy fölmérhessük, ki hallja ezt a belső hangot és ki nem. Aki szemetel az erdőn, az biztosan nem. De aki a természetet járva leül a patak mellé és hosszan, ráérősen elmereng, az – hiszek benne – biztosan meghallja. Mert eredendően hallónak születünk mindannyian. Azaz: embernek.

Eszembe jut Sándor Gyuri zseniális jelenete. „Halló! Szülészet? Keresek egy embert. Várok.”

Borítókép: Illusztráció (Fotó: A szerző felvétele)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.