Kókusz, szőlőmag, napraforgó: melyik olaj mire való?

A boltok polcain számos növényi olaj sorakozik, nehéz eligazodni, vajon melyiket mire érdemes felhasználni, vagy éppen mikor követünk el kisebb fajta bűnt az adott olajjal kapcsolatban, melyikben süthetjük meg a vasárnapi ebédet – írja a mindmegette.hu.

null

Általános alapelvként megfogalmazható, hogy a finomított olajok hőstabilitása nagyobb, ezért ezeket elsősorban főzésre, sütésre célszerű felhasználni. A finomítatlan olajok zsírsavösszetételükből eredően a hőre érzékenyebbek, oxidációs képességük nagyobb a finomítottakhoz képest, ezért ezeket nem javasolt hevíteni, hanem hidegen, például salátaolajként vagy kenyérre (pirítósra) locsolva élvezhetők.

Kukoricaolaj, szójaolaj, földimogyoróolaj, repceolaj, sáfrányolaj

Általános használatra alkalmasak: salátaöntethez, főzésre, párolásra, bő olajban sütésre is. Az ismételt használatuk a bő olajban sütést követően függ az alapanyagtól, a sütési időtől és a sütési hőmérséklettől.

Napraforgó (sütő) olaj

Főzésre, párolásra, bő olajban sütésre is használható.

Szőlőmagolaj

A napraforgóolaj helyett használható bő olajban sütésre, főzésre, párolásra is.

Finomított (szűz) olívaolaj

Főzésre, párolásra és hirtelen sütésre alkalmas (bő olajban sütésre a szűz olívaolaj nem javasolt).

A szűz olívaolaj főzésre, párolásra és hirtelen sütésre alkalmas bő olajban sütésre azonban nem javasolt
Fotó: PEXELS

Lenmagolaj, extra szűz olívaolaj

Salátakészítésre javasoltak. Az extra szűz olívaolaj ugyan kibírja a hőkezelést is (füstpontja 210°C körüli), de ízének gazdagsága csak természetes állapotában érvényesül igazán, mivel a túl sokáig és/vagy túl magas hőfokra (>185-210 °C) történő hevítés hatására aromaváltozás és tápanyagvesztés lép fel.

Dióolaj, szezámolaj, mogyoróolaj

Salátakészítésre, a finomított változataik párolásra, sütésre (nem bő olajban) is alkalmasak.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Kávé helyett ezekből az ételekből szerezhet energiát

Ha napközben ránk tör a fáradtság, általában rögtön a kávéért nyúlunk. Csakhogy a cukor és a koffein hirtelen energialöketet ad, ami gyorsan el is múlik, és újra fáradtnak érezzük magunkat. Ehelyett inkább forduljunk a táplálékokhoz segítségért, hiszen rengeteg egészséges alapanyagunk van, amelyek fenntarthatják az energiaszintet az egész nap folyamán. Íme néhány tipp, amellyel legyőzhetjük a fáradtságot – írja az Origó.

Ha napközben ránk tör a fáradtság, általában rögtön a kávé után nyúlunk, de van másik alternatíva is. Ha fáradtnak érzi magát, az étkezések között nassoljon dióféléket. A dió, a kesudió, a mandula és társaik egyaránt tartalmaznak fehérjét és rostot. Ezek segítenek feltölteni az energiát. Ugyanakkor a diófélékben magnézium is van, ami szintén fontos szerepet játszik az energiatermelésben.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.