Ha napközben ránk tör a fáradtság, általában rögtön a kávé után nyúlunk, de van másik alternatíva is. Ha fáradtnak érzi magát, az étkezések között nassoljon dióféléket. A dió, a kesudió, a mandula és társaik egyaránt tartalmaznak fehérjét és rostot. Ezek segítenek feltölteni az energiát. Ugyanakkor a diófélékben magnézium is van, ami szintén fontos szerepet játszik az energiatermelésben.
Vagy gondoljunk a különböző magvakra, mint a chiamag, a lenmag, a tökmag vagy a napraforgómag. Ezeket hozzáadhatjuk a reggeli joghurthoz vagy zabkásához, így növelhetjük meg az energiaszintünket.
Étkezésünket színesíthetjük gyümölcsökkel is, például almával vagy banánnal, amelyeket könnyen elfogyaszthatunk a munkahelyen is.
Együnk több hüvelyest! Semmi sem üti ki olyan jól a fáradtságot, mint a bab, a borsó vagy a lencse. Tele vannak rostokkal, fehérjével és magnéziummal. A vércukorszint stabilan tartásával elősegítik az energia tartós felszabadulását.
A kép illusztráció
Fotó: Pexels
Óriási előnnyel jár az étrendben a tápanyagokban gazdag, vagyis a teljes kiőrlésű szénhidrátok fogyasztása. A teljes kiőrlésű gabonafélékből, például a quinoából és a barna rizsből álló komplex szénhidrátok kulcsfontosságúak az energiaszint növeléséhez.
Ne becsülje alá egy salátatál erejét! A friss zöldségek gazdagok létfontosságú tápanyagokban, fokozzák az anyagcserét, javítják az energiaszintet.
Az étkezéseinket mindig úgy állítsuk össze, hogy a tányérunkon legyen elegendő fehérje, rost, összetett szénhidrát, sok vitamin- és ásványianyag-forrás.
Csökkentse a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, amelyek csábítóak ugyan, ha kevés az energiánk, ugyanakkor nem biztosítanak táplálékot a testnek.
Az egészséges olajok, mint az olívaolaj, a kókuszolaj vagy az avokádóolaj tele vannak egészséges zsírokkal. Ráönthetjük például a salátánkra.
Ne támaszkodjon koffeintartalmú italokra vagy cukros snackekre, hogy a fáradtságot vagy az álmosságot távol tartsa. Fogyasszon természetesebb, egészséges ételeket, amelyek segítenek szinten tartani az energiatermelést.
Az eredeti cikket ITT érheti el.
Hihetetlen, de a kávé az egyik leginkább környezetszennyező élelmiszer
Súlyarányosan nézve a kávé az egyik legkevésbé fenntartható módon előállítható élelmiszer, annyi szén-dioxidot termel, mint a sajt, szénlábnyoma pedig fele az egyik leginkább környezetszennyező élelemének, a marhahúsénak – írja a The Conversation hírportál.
Szerencsére a kávétermesztésnek léteznek környezetkímélőbb módjai is. A University College London munkatársai kiszámolták és összehasonlították a Brazíliából és Vietnamból származó, hagyományos és fenntartható módon termelt arabica kávé szénlábnyomát. Arra jutottak, hogy a kávé termesztési, szállítási és fogyasztási módjának megváltoztatásával akár 77 százalékkal is csökkenthető lehet a kávé előállításával és élvezetével járó szénkibocsátás.