Kávé helyett ezekből az ételekből szerezhet energiát

Ha napközben ránk tör a fáradtság, általában rögtön a kávéért nyúlunk. Csakhogy a cukor és a koffein hirtelen energialöketet ad, ami gyorsan el is múlik, és újra fáradtnak érezzük magunkat. Ehelyett inkább forduljunk a táplálékokhoz segítségért, hiszen rengeteg egészséges alapanyagunk van, amelyek fenntarthatják az energiaszintet az egész nap folyamán. Íme néhány tipp, amellyel legyőzhetjük a fáradtságot – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 01. 13. 15:32
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha napközben ránk tör a fáradtság, általában rögtön a kávé után nyúlunk, de van másik alternatíva is. Ha fáradtnak érzi magát, az étkezések között nassoljon dióféléket. A dió, a kesudió, a mandula és társaik egyaránt tartalmaznak fehérjét és rostot. Ezek segítenek feltölteni az energiát. Ugyanakkor a diófélékben magnézium is van, ami szintén fontos szerepet játszik az energiatermelésben.

Vagy gondoljunk a különböző magvakra, mint a chiamag, a lenmag, a tökmag vagy a napraforgómag. Ezeket hozzáadhatjuk a reggeli joghurthoz vagy zabkásához, így növelhetjük meg az energiaszintünket.

Étkezésünket színesíthetjük gyümölcsökkel is, például almával vagy banánnal, amelyeket könnyen elfogyaszthatunk a munkahelyen is.

Együnk több hüvelyest! Semmi sem üti ki olyan jól a fáradtságot, mint a bab, a borsó vagy a lencse. Tele vannak rostokkal, fehérjével és magnéziummal. A vércukorszint stabilan tartásával elősegítik az energia tartós felszabadulását.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Óriási előnnyel jár az étrendben a tápanyagokban gazdag, vagyis a teljes kiőrlésű szénhidrátok fogyasztása. A teljes kiőrlésű gabonafélékből, például a quinoából és a barna rizsből álló komplex szénhidrátok kulcsfontosságúak az energiaszint növeléséhez.

Ne becsülje alá egy salátatál erejét! A friss zöldségek gazdagok létfontosságú tápanyagokban, fokozzák az anyagcserét, javítják az energiaszintet.

Az étkezéseinket mindig úgy állítsuk össze, hogy a tányérunkon legyen elegendő fehérje, rost, összetett szénhidrát, sok vitamin- és ásványianyag-forrás.

Csökkentse a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, amelyek csábítóak ugyan, ha kevés az energiánk, ugyanakkor nem biztosítanak táplálékot a testnek.

Az egészséges olajok, mint az olívaolaj, a kókuszolaj vagy az avokádóolaj tele vannak egészséges zsírokkal. Ráönthetjük például a salátánkra.

Ne támaszkodjon koffeintartalmú italokra vagy cukros snackekre, hogy a fáradtságot vagy az álmosságot távol tartsa. Fogyasszon természetesebb, egészséges ételeket, amelyek segítenek szinten tartani az energiatermelést.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Hihetetlen, de a kávé az egyik leginkább környezetszennyező élelmiszer

Súlyarányosan nézve a kávé az egyik legkevésbé fenntartható módon előállítható élelmiszer, annyi szén-dioxidot termel, mint a sajt, szénlábnyoma pedig fele az egyik leginkább környezetszennyező élelemének, a marhahúsénak – írja a The Conversation hírportál.

Világszerte évente több mint 9,5 milliárd tonna kávét termelnek, ennek kereskedelmi értéke 30,9 milliárd dollár (8,9 ezer milliárd forint). A kávé iránti globális kereslet becslések szerint 2050-re megháromszorozza a termelést, ami hatalmas nyomást jelent az erdőkre és a trópusi régió más élőhelyeire.

Szerencsére a kávétermesztésnek léteznek környezetkímélőbb módjai is. A University College London munkatársai kiszámolták és összehasonlították a Brazíliából és Vietnamból származó, hagyományos és fenntartható módon termelt arabica kávé szénlábnyomát. Arra jutottak, hogy a kávé termesztési, szállítási és fogyasztási módjának megváltoztatásával akár 77 százalékkal is csökkenthető lehet a kávé előállításával és élvezetével járó szénkibocsátás.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.