Honnan ered a Gulács neve és mi az ökörnyál?

Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a természetjáró csapat legújabb videójában, miközben a Balaton-felvidéken barangolhatunk.

Forrás: ORIGO.HU2021. 01. 16. 9:14
null
Szigliget, 2019. november 17. Kilátás a szigligeti várból kelet felé a Tapolcai-medence két Tanúhegyére. Távolban balra a Gulács vulkáni kúpja, jobbra pedig a Badacsony. Előtérben (k) a település egyik vulkanikus dombja, őszi színekre váltott bokrokkal, fákkal. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba Forrás: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhagyjuk Káptalantótit és kis lapályon haladunk. Közben megismerkedünk a szürkemarha történetével, megtudjuk mi az ökörnyál, illetve hogyan veszik birtokba az erdőt a keresztespókok. Bevesszük magunkat a Gulács erdejébe, megtudjuk mi a különbség az alsó és a felső gúla rész között – olvasható az Origo cikkében.

Kilátás a szigligeti várból kelet felé a Tapolcai-medence két Tanúhegyére. Távolban balra a Gulács vulkáni kúpja, jobbra pedig a Badacsony.
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A Badacsonyig még sok izgalmas látnivalóban van részünk.

Egy fiatal természetjárókból álló csapat évek óta járja az országot, a kirándulásaik során készült felvételeiket időről időre közzétesszük.

Ez a rész az Országos kéktúra Káptalantótitól Badacsonytördemicig tartó napi szakaszát bemutató film első része.

A teljes sorozat ide kattintva érhető el.

Badacsonyi bor is nyert a borszakírók Magyar Bor Nagydíján

Fehérbor kategóriában a badacsonyi Villa Sandahl 2017-es Rabbit Periscope Rajnai Rizlingje nyerte el a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíjat.

A Magyar Borszakírók Köre ötödik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített száraz és félszáraz fehér- és vörösborokat, amelyeket a szakmai szervezet tagjai az elmúlt évben kóstolhattak.

Tapasztalataik alapján a borszakírók ezekből a tételekből állították össze a tizenkét-tizenkét legjobbnak ítélt fehér-, illetve vörösbort tartalmazó, Super 12 elnevezésű listájukat adta közzé a hírt a Magyar Borszakírók Köre.

Az elmúlt öt évjárat borait rangsorolták

A borszakírók először szavazataikkal rangsorolták az elmúlt öt évjárat azon borait, amelyek megítélésük szerint kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak, majd a legtöbb jelölést kapott borokat kétszer is bírálták, két bizottságban.

Több Balatoni borvidék is képviseltette magát a versenyen

A 2020-as Super 12 listákon ezúttal összesen 13 borvidék képviselteti magát: a legtöbb borral (4-4) Villány és Szekszárd, valamint Tokaj (3), Badacsony, Eger és a Mátra (2-2), míg Somló, Neszmély, Balatonfüred-Csopak, a Dél-Balaton, a Balaton-felvidék, az Aradi-Hegyaljai Borvidék és Pannonhalma egy-egy borral szerepel a listán.

A borok között 18 fajtabor és 6 házasítás. A szőlőfajták, amelyeket a fajtaborok készítéséhez a legtöbbször használtak: a furmint és az olaszrizling (4-4), a cabernet franc (3) és a rajnai rizling (2). A vörös házasítások esetében mindegyikben van cabernet franc és merlot, amelyek mellett még további 6 világfajta és 2 Magyarországon hosszú ideje művelt fajta (kékfrankos, kadarka) alkotja azokat.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.