Tündérfürdő Korondon

A Kárpát-medence legjelentősebb fazekasközpontja, egykor messze híres volt gyógyfürdőjéről is.

Balázs D. Attila
2022. 04. 20. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpát-medence legjelentősebb fazekasközpontja, a székelyföldi Korond, egykor messze híres volt gyógyfürdőjéről is. Első történelmi albumomban (Erdély Anno 1895–1944) is írtam erről, ám akkor még úgy tűnt, a korondi fürdőkultúra nem akar felébredni Csipkerózsika-álmából. Ez épp tíz évvel ezelőtt történt, ám néhány esztendővel később, 2015 végén már arról cikkeztek az erdélyi lapok, hogy közösségi összefogásból a székelyek újjáépítették az itteni gyógyfürdőt, amit a 60-as években a természet visszafoglalt magának. Innentől már másként tekinthetünk erre az 1905-ös korondi képeslapra is, hiszen a régi fürdő immár feltámadt!

A korondi „klimatikus gyógyhely” háromszáz éves múltra tekint vissza, ami nem csoda, hiszen a Kárpát-medence egyik legösszetettebb forrásvize található itt. Széki gróf Teleki Sándor 1729-ben keltezett levelében így ír róla: „A korondi sósforrás vize egyike a legkitünőbb sósvizeknek, amelyben a kónyhasón kívül fontos alkatrészek a sósvizekben szokatlan sok szabad szénsav, vas- és nátrium-bicarbonat. És így a világhírü nauheiminál háromszor tömörebb, azért unicumnak neveztetik.” Ma is Unicum-gyógyfürdőnek hívják az újjáélesztett fürdőt Korondon, azon a helyen, amelyről a monda úgy tartja, tündérlakta föld volt egykor a Firtos és a Tartod hegye között.

Az Időutazás a magyar múltba 84. részében tovább vándorlunk a régi ország keleti vidékén.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: A korondi gyógyfürdő épületei 1905-ben (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.