A Kárpát-medence legjelentősebb fazekasközpontja, a székelyföldi Korond, egykor messze híres volt gyógyfürdőjéről is. Első történelmi albumomban (Erdély Anno 1895–1944) is írtam erről, ám akkor még úgy tűnt, a korondi fürdőkultúra nem akar felébredni Csipkerózsika-álmából. Ez épp tíz évvel ezelőtt történt, ám néhány esztendővel később, 2015 végén már arról cikkeztek az erdélyi lapok, hogy közösségi összefogásból a székelyek újjáépítették az itteni gyógyfürdőt, amit a 60-as években a természet visszafoglalt magának. Innentől már másként tekinthetünk erre az 1905-ös korondi képeslapra is, hiszen a régi fürdő immár feltámadt!
Tündérfürdő Korondon
A Kárpát-medence legjelentősebb fazekasközpontja, egykor messze híres volt gyógyfürdőjéről is.

A korondi „klimatikus gyógyhely” háromszáz éves múltra tekint vissza, ami nem csoda, hiszen a Kárpát-medence egyik legösszetettebb forrásvize található itt. Széki gróf Teleki Sándor 1729-ben keltezett levelében így ír róla: „A korondi sósforrás vize egyike a legkitünőbb sósvizeknek, amelyben a kónyhasón kívül fontos alkatrészek a sósvizekben szokatlan sok szabad szénsav, vas- és nátrium-bicarbonat. És így a világhírü nauheiminál háromszor tömörebb, azért unicumnak neveztetik.” Ma is Unicum-gyógyfürdőnek hívják az újjáélesztett fürdőt Korondon, azon a helyen, amelyről a monda úgy tartja, tündérlakta föld volt egykor a Firtos és a Tartod hegye között.
Az Időutazás a magyar múltba 84. részében tovább vándorlunk a régi ország keleti vidékén.
A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.
Borítókép: A korondi gyógyfürdő épületei 1905-ben (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)
További Mozaik híreink
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Magas a vérnyomása? Ennek a gyümölcsnek a fogyasztása segíteni fog
Hazánkban a felnőtt lakosság közel 40 százalékát érinti a magas vérnyomás – ez az arány 60 év fölött 60 százalékra emelkedik.

Hatalmas titokra derült fény: ezeket az ételeket tilos lefagyasztani!
A nyárral elérkezett a betakarítás és tartósítás időszaka, a mélyhűtők lassan megtelnek minden földi jóval.

Kiderült a légkondi titka, így kell helyesen használni
Nincs jobb érzés, mint egy igazán forró napon belépni a hűs lakásba.

Ezért ne tárolja hűtőben a paradicsomot
A paradicsom nemcsak egy alapanyag – benne van a nyár zamata és a napfény melege.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Űrutazók, figyelem! – Megérkezett a nagy űrutazási kvíz!

Egyetlen szóval szakított a magyar futballista a Bundesliga legendás klubjával

Belehalt a szülésbe az ismert tévés, Kasza Tibi ordításától zengett a TV2 stúdiója

Órákon belül nagy üzemanyagár-csökkentést hirdethetnek ki Magyarországon – ez áll a háttérben

Ki kaszál nagyot nyáron? 3 csillagjegynek most tele lesz a zsebe

Katasztrófa: elsüllyedt a kínai elektromos autókat szállító hatalmas teherhajó a Csendes-óceánon, nem tudták megmenteni a Morning Midast – videó

Imre Bence is nemet mondana? A Veszprém tesz egy kísérletet a csúcsigazolásra

Németh András a Puskás Akadémia játékosa – hivatalos

Kapu Tibor elindul az űrbe + videó – kövesse nálunk élőben!

Feszült csend a tiszásokat szállító brüsszeli járaton

Életveszélyes négyévszakos abroncsokat is találtak az ADAC/ÖAMTC gumitesztjén

Orbán Viktornak kellett helyre tennie Zelenszkijt
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Magas a vérnyomása? Ennek a gyümölcsnek a fogyasztása segíteni fog
Hazánkban a felnőtt lakosság közel 40 százalékát érinti a magas vérnyomás – ez az arány 60 év fölött 60 százalékra emelkedik.

Hatalmas titokra derült fény: ezeket az ételeket tilos lefagyasztani!
A nyárral elérkezett a betakarítás és tartósítás időszaka, a mélyhűtők lassan megtelnek minden földi jóval.

Kiderült a légkondi titka, így kell helyesen használni
Nincs jobb érzés, mint egy igazán forró napon belépni a hűs lakásba.

Ezért ne tárolja hűtőben a paradicsomot
A paradicsom nemcsak egy alapanyag – benne van a nyár zamata és a napfény melege.