időjárás -4°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Veszélyes mélytengeri lényt találtak

Munkatársunktól
Forrás: Origo.hu
2022.12.02. 09:12 2022.12.02. 18:45
Veszélyes mélytengeri lényt találtak

Egy kutató tengeralattjáró 45 méter hosszú, halálos csápokat húzó mélytengeri szifonoforra bukkant Nyugat-Ausztrália partjainál. Ennél hosszabb teremtménnyel még nem találkozott az emberiség.

Szenzációs lényre bukkantak a kutatók Nyugat-Ausztrália partjainál egy mélytengeri kanyonban, mintegy 600 méterrel a felszín alatt: a hosszú, kocsonyás lény egy óriási spirált „húzott maga után”, ami leginkább egy kötélre hasonlított és hatalmas mérete miatt nehéz lett volna nem észrevenni.

A különös teremtmény egy mélytengeri szifonofor, ami a látszat ellenére nem egyetlen állat, hanem több organizmus, amelyek kolóniaként működnek együtt. A most felfedezett lény valószínűleg az Apolemia nemzetség új tagja, amely úgy néz ki, mint egy kusza kötélcsomó, ami halálos csápokat húz a vízben. Utóbbiak egy úgynevezett „halálfalat” hoznak létre, ami csapdába ejti a kistestű zsákmányt, beleértve a rákokat és a halakat.

A szellemlény felfedezése egyike volt a mélytengeri kutatás gyakori véletlen találkozásainak.

A tudósok épp a mélytengeri életet tanulmányozták, és eközben élő adást közvetítettek a merülőhajóról. A szakemberek alaposan megvizsgálták a szifonofort, készítettek néhány felvételt róla és vettek egy kis szövetmintát a telepes állattól.

A szifonoforok úgy néznek ki, mint egy medúza, és bár ugyanahhoz az állatcsoporthoz tartoznak, de egyedi módon építik fel testüket – mondja Nerida Wilson, a Nyugat-ausztrál Múzeum munkatársa a The Guardian online portálnak. – Ahelyett, hogy hagyományos módon olyan testté nőnének, amelynek szervei különböző funkciókat látnak el, a szifonoforok különálló részekből állnak, amelyeket zooidoknak neveznek; egyes szervezetek olyan funkciókra specializálódtak, mint a táplálkozás vagy a reprodukció, mások pedig a vízben mozgatják vagy irányítják az állatkolóniát.

Az eredeti cikk 45 méteres, veszélyes mélytengeri lényt találtak címmel olvasható az Origó.hu oldalán.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.