időjárás 3°C Marcella 2023. január 31.
logo

Egy felmérés kiderítette melyik a világ két legdrágább városa

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.02. 07:34 2022.12.02. 18:36
Egy felmérés kiderítette melyik a világ két legdrágább városa

Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon – áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit csütörtökön ismertetett éves globális felmérésében – írja az MTI.

A cég hangsúlyozta, hogy a globális inflációs hullám alaposan átrendezte az idei listát – a szankciók által hajtott infláció miatt Moszkva például többtucatnyi hellyel került magasabbra – , de az Economist Intelligence Unit (EIU) várakozása szerint jövőre jelentősen enyhül a drágulási ütem.

Az EIU kétszáznál több termékcsoportból összerakott áru- és szolgáltatáskosár négyszáz egyedi termékének helyi átlagárát számította ki, és ennek alapján állította össze éves listáját a világ 172 nagyvárosának dollárban számolt megélhetési költségeiről. Tavaly 173 város szerepelt a listán, de a háborús helyzet miatt Ukrajna fővárosa, Kijev az idén nem került be a felmérésbe. Az összehasonlítás alapja 100-as megélhetési mutatóval hagyományosan New York.

A közép-európai EU-fővárosok – Budapest, Prága, Varsó – az idén sem szerepelnek a felső tízes mezőnyben.

Az idei listán Szingapúr és – most első ízben – New York került holtversenyben az első helyre, egyaránt éppen 100-as költségindexszel. Tavaly Tel-Aviv volt a világ legdrágább városa az EIU számítási módszertana szerint, és így a 2021-es éves globális felmérés (WCOL) listájának élére került. Az izraeli nagyváros azonban New York és Szingapúr jelentős drágulása miatt az idén a harmadik helyre csúszott vissza, de csak épphogy: a New York-i 100-as alapindexhez mért költségmutatója jelenleg 99. A felső tízes mezőnyön belül Hongkong és Los Angeles holtversenyben a negyedik, egyaránt 98-as WCOL-indexszel, utánuk Zürich (94), Genf (91), San Francisco (85), Párizs (84), Koppenhága (83) és Sydney (ugyancsak 83) következik.

Az elemzés szerzői kiemelik, hogy a WCOL-indexek összeállításához használt helyi fogyasztói árak inflációja a lista egészét tekintve most volt a leggyorsabb legalább az elmúlt húsz évben: a felsorolásban szereplő országok átlagos inflációja az utóbbi tizenkét hónapban 8,1 százalék volt a helyi fizetőeszközökben mérve.

Az átlagon belül a benzin drágult a legnagyobb mértékben: literje – ugyancsak helyi valutákban számolva – 22 százalékkal magasabb a felmérésbe bevont városok átlagában, mint tavaly ilyenkor.

Az EIU számításai szerint a listán szerepelő nagyvárosok helyi valutákban mért átlagos éves inflációja 2021-ben 3,5 százalék, 2020-ban 1,9 százalék, 2019-ben 2,8 százalék volt. A magas idei infláció számos várost többtucatnyi hellyel feljebb sodort a megélhetési költségek listáján.

A legnagyobb mértékben a két legnagyobb orosz város, Moszkva és Szentpétervár ugrott előre.

Moszkva költségindexe 16 ponttal 72-re nőtt, és így az orosz főváros az idei WCOL-listán 88 helyezéssel előbbre, a 37. helyre került. Szentpétervár 70 helyezéssel előrelépve a 73. helyen van az idén, miután indexe ugyancsak 16 ponttal 66-ra emelkedett a New York-i 100-as alapszinthez mérve. Az EIU közölte: számításai szerint Moszkvában 17,1 százalékkal, Szentpéterváron 19,4 százalékkal magasabbak a kiskereskedelmi árak, mint tavaly ilyenkor.

A cég hangsúlyozta, hogy a két orosz nagyváros helyi inflációjának hajtóerejét az Ukrajna elleni orosz invázió utáni nyugati szankciók adták.    

Az EIU csütörtökön bemutatott költséglistáján a világ legolcsóbb városa – legalábbis dollárban – Szíria fővárosa, Damaszkusz, amely a New York-i 100-as alapszinthez mért 11 százalékos WCOL-indexével az utolsó, 172. helyre került.

Az EIU elemzői közölték: várakozásuk szerint jövőre – ha az ukrajnai háború nem eszkalálódik – meredeken csökken az energia, az élelmiszerek és az ipari nyersanyagok, köztük a fémek világpiaci ára, így a globális infláció az idei évre várt 9,4 százalékos átlagról 2023-ban 6,5 százalékra mérséklődik.


Borítókép: Fény a New York-i Empire State Building oldalán napnyugta idején, 2022. november 13-án (Fotó: MTI/AP/Julia Nikhinson)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.