Egy nyolc centiméteres élő fonalférget találtak egy nő agyában + videó

Még az orvosokat is meglepte, amit az operációnál találtak.

2023. 08. 29. 7:01
null
Canberra, 2023. augusztus 29. A Canberra Health Services által közreadott, dátummegjelölés nélküli felvétel egy 64 éves ausztrál nõ agyából eltávolított fonálféregrõl (Ophidascaris robertsi) egy canberrai kórházban. A nyolc centiméteres élõsködõt élve távolították el a páciens agyából 2022. januárban. 2023. augusztus 29-én közzétették a példátlan orvosi esetrõl készített tanulmányt kutatók, akik szerint a világon elõször bukkantak Ophidascarisra emberben, és korábban még nem találtak ilyen férget emlõs agyában. A parazitafaj jellemzõen a szõnyegmintás piton nyelõcsövében, gyomrában élõsködik. A féreg lárvája növényi közvetítõvel juthatott a nõ szervezetébe. Az asszony új-zélandi spenótot gyûjtött, amelyen vélhetõleg a parazita petéjével szennyezett pitonürülék volt. MTI/AP/Canberra Health Services Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nyolc centiméteres élő fonalférget találtak egy 64 éves nő agyában Ausztráliában – derült ki egy friss írásból. A parazita petéit a hölgy más testrészeiben, például a tüdejében és májában is megtalálták. Az ophidascaris robertsi általában szőnyegmintás pitonokat használ gazdatestnek, ez az első dokumentált eset, hogy emberben is előfordult. 

A kutatók azt gyanítják, hogy a nő szervezetébe úgy kerülhetett a fonalféreg, hogy úgynevezett új-zélandi spenótot, egy helyi őshonos zöldségnövényt gyűjtött, majd fogyasztott el, amiben egy piton élhetett.

Az orvosok elmondása szerint az eset még 2021-ben történt: a hölgy tünetei először januárban jelentkeztek, majd három hét alatt annyival rosszabbodtak, hogy kórházba került. Alhasi fájdalom, hasmenés, láz, majd légszomj gyötörte. Utólag azt gyanítják, hogy a lárvák ekkor terjedtek el a szervezetben. Állapota még 2022-re sem javult, sőt feledékenységgel és depresszióval bővültek a tünetei. Az MRI-vizsgálatok sérülést mutattak az agyon, de a doktorokat is sokkolta, amit a műtét során az agyban találtak: egy élő és tekergőző, nyolc centiméteres férget operáltak ki.

A kutatók siettek mindenkit megnyugtatni, hogy az ophidascaris robertsi alapvetően nem terjed állatról emberre, így nem fognak járványok kialakulni miatta. Ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy növekszik az efféle, állatról emberre átragadt, új  betegségeknek a száma – mint amilyen az új típusú koronavírus is volt.

A hölgy egyébként már jobban van, elhagyhatta a kórházat, de továbbra is szoros megfigyelés alatt tartják.

Borítókép: A Canberra Health Services által közreadott, dátummegjelölés nélküli felvétel egy 64 éves ausztrál nõ agyából eltávolított fonálféregrõl (Ophidascaris robertsi) egy canberrai kórházban. (Fotó: MTI/AP/Canberra Health Services)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.