A hajó, amely nem volt elég szép, hogy Erzsébet királyné használja

Sissit, vagyis Erzsébet királynőt szinte hollywoodi sztárként imádják rajongói, nem véletlenül. Kultusza a mai napig él. A modern, alakjára szinte mániákusan vigyázó uralkodónő kedvenc édessége az ibolyafagylalt volt, tiszteletére még ibolya ízű torta is készül Hévízen – írja a likebalaton.hu.

Forrás: LIKEBALATON2021. 01. 15. 11:43
null
A Stefánia Yacht Egyetlet vitorlása Forrás: Magyarország,1982. Arcanum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az, hogy járt-e a Balatonnál Erzsébet hercegnő, kérdéses, hiába volt legkedvesebb udvarhölgye magyar, aki ráadásul a keszthelyi Festeticsek rokona volt, nem bizonyított, hogy jártak Keszthelyen vagy a tó környékén.

Hiába várták Sissit a Balatonnál

Arról vannak csak feljegyzések, hogy többször várták, de nem érkezett meg, pedig tiszteletére még egy hajót is elvontattak a Fertő-tótól a Balatonra.

„1857-ben híre járt annak, hogy Erzsébet királyné (Ferenc József felesége) meglátogatja a Balatont és Füredre érkezik. A Széchenyiek és Festeticsék nagy előkészületeket tettek, többek között vitorlásokat is hozattak. A királyné látogatásának híre azonban nem bizonyult igaznak.

1866- ban ismét felröppent a hír, ekkor Széchenyi Béla a Fertő tóról elhozatta egyik hajóját, melyet a southerlandi hercegnőtől kapott ajándékba. Ez a hajó Angliában épült, mintegy négy tonna súlyú volt. A hajót rendbe hozták, de nem találták elég szépnek ahhoz, hogy a királyné használja.

Széchenyiéknek volt egy másik vitorlásuk, amely Cenken vagy harminc éve a fészer alatt hevert. Ezt a hajót lovakkal vontatott szekéren hozták a Balatonra. Cholnoky Jenő és Mihálkovics Tivadar is megemlékezik erről az eseményről. Minden jel arra mutat, hogy ez a hajó később a Hercegnő nevet viselte.”

A Stefánia Yacht Egyetlet vitorlása
Fotó: Magyarország, 1982. Arcanum

Ki volt a hűséges udvarhölgy?

Tolnai Festetics Mária Terézia grófnő csillagkeresztes hölgy, Erzsébet királyné udvarhölgye, a bajor királyi Terézia-rend tiszteletbeli hölgye.

„A fiatal gróf Festetics Mária először Klotild főhercegnő mellett vállalt munkát, hogy anyagi gondjait enyhíthesse. Gróf Tolnai Festetics Sándor gazdasága bizonytalan lábakon állt, épphogy össze nem dőlt. A jó szomszéd és barát, Deák Ferenc járt el a családfőnél azzal a gondolattal, hogy a szép, intelligens, művelt, önálló, fiatal Mari grófnő szegődjön el udvarhölgynek Alcsútra, a csendes életet vivő József főherceg házához felesége, Klotild főhercegnő mellé. Alcsúton találkozott egy látogatás alkalmával 1871-ben a császári családdal. Erzsébet királynénak megtetszett a talpraesett Festetics grófnő, és meghívta maga mellé udvarhölgynek.

Az ükonoka és Erzsébet királyné
Fotó: Zalai Hírlap, 2014. augusztus 30.

Eleinte vonakodott elvállalni, mert egyrészt jól érezte magát Alcsúton, másrészt pedig hallotta, hogy a bécsi udvarban nem szeretik a magyarokat;[5] végül Andrássy és Deák meggyőzték. A bizonytalan Festetics Mária grófnő még kijelentette azt, hogy: „Úgy érzem magamat, mintha áru volnék, amit megvásároltak! Mennyivel jobb ez, mint a rabszolga kereskedés? De hát bizonyára így akarja Isten és talán még jó leszek valamire…”. 1871 decemberétől a királyné haláláig vele volt.[6] Számos házassági ajánlatot utasított el, hogy a királyné mellett maradhasson.” (Forrás: wikipedia)

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Rekonstruálták Erzsébet királyné koronázási ruhakölteményét

A magyarok koronát tettek a fejére, ő pedig a szívét adta cserébe. Erzsébet királyné, Sisi koronázási ruhájának története kalandos, jelenleg újraalkotott változatban éli következő életét. December 12-től pedig a magyar koronázási ékszerek másolatával együtt a gödöllői kastélyban látható.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.