Az első vasárnappal elkezdődik a remény adventje

Idén ma, vagyis november 29-én van advent első vasárnapja, a karácsony előtti negyedik vasárnap, más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnap.

Forrás: Origo2020. 11. 29. 8:25
null
Az ország karácsonyfája díszkivilágításban is látható a budapesti Kossuth Lajos téren Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A remény adventje! – ezzel a mottóval indul 2020-ban az AdventBazilika. Az idén tízéves rendezvénysorozat a koronavírus-járvány miatt ugyan hagyományos formájában elmarad, azonban számos aktivitásával, az online térbe költözve változatlanul igyekszik betölteni legfontosabb misszióját, hogy átadja a karácsonyi ünnepkör üzeneteit és hangulatát – írja az Origo.

Az ország karácsonyfája díszkivilágításban is látható a budapesti Kossuth Lajos téren
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az érvényben lévő szabályozásnak megfelelve, idén nem lesznek gasztro- és kézműveskiállítók, a csendes ünneplés jegyében a Szent István téren azonban három ünnepi szimbólum – a rendezvény 12 méteres, gyönyörűen feldíszített karácsonyfája, a Szent István-bazilika lépcsője előtt felállított betlehemi jászol és egy öt méter átmérőjű adventi koszorú – lesz kihelyezve.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve videóinterjú-sorozat készül, melyben hírességek mondják el az adventtel kapcsolatos emlékeiket, gondolataikat, hitet és reményt adva ezekben a nehéz időkben.

Nem marad el az adventi gyertyagyújtás, amit a hagyományoknak megfelelően idén is Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent István-bazilika plébánosa, a Szent Jobb őre fog elvégezni, az ünnepélyes alkalmakat egy-egy, az alkalomhoz illő művészeti előadás, vers vagy dal fogja kiegészíteni.

Erdő Péter: Isten nem hagyja magára az emberiséget!

„A világjárvány ideje sokak számára gyászt, csüggedést, elbizonytalanodást jelentett. Pedig ez az alkalom arra, hogy elgondolkozzunk az életünkről” – kezdi Erdő Péter bíboros adventi videóüzenetét. Mint fogalmaz, az ember élete, minden nemzedék élete híd a múltból a jövő felé. „Gondoljunk a híd építésére. Az élet hídját kell megépítenünk. Különösen dolgoznak ezen maguk a szülők is, de az orvosok a betegápolók, mindazok, akik az egészségünket és az életünket védik” – teszi hozzá a bíboros. Erdő Péter szerint meg kell építenünk a szeretet hídját is, a szeretetet pedig leginkább a családban lehet továbbadni a felnövekvő nemzedéknek.

A nagyközönség mindezt az AdventBazilika online felületein, élőben tudja majd követni.

Mindenki számára online elérhető lesz az „Advent hangjai” címmel a rendezvényhez készült különleges zenei válogatás, az AdventBazilika tízéves évfordulója apropóján pedig a rendezvény fotóarchívumának darabjaival idézik fel a rendezvény legszebb pillanatait.

Az ünnephez kapcsolódó tartalmak mellett az AdventBazilika két országos online mozgalmat is meghirdet.

Útjára indítja „A legszebben díszített ünnepi ablak” versenyt, hogy megtalálja az ország legdekoratívabb ünnepi ablakdíszítéseit, „Add tovább, a karácsony bennünk él” elnevezésű kampányával pedig mindenkit arra buzdít, hogy használva a #adventchallenge hasteget saját közösségi oldalán ossza meg a karácsonnyal, ünneppel kapcsolatos fotóit, gondolatait, videóit.

Az AdventBazilika kezdeményezéseinek célja, hogy a személyes találkozást nélkülözve, mégis együtt, közösségé formálódva éljük át a karácsonyi ünnepkör bizakodással és reménnyel teli várakozásának szakaszát.

Az Origo cikkének teljes tartalma IDE kattintva érhető el.

Az adventi időszak

Advent a karácsony előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét és karácsonyig tart. A görögkatolikusoknál – az V. századi hagyományt megőrizve – hathetes az advent.

Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé – idén november 29-re – esik. Ez a nap három időszak kezdetét is jelenti: a keresztény egyházi év kezdetét, a karácsonyi ünnepkör kezdetét és természetesen az adventi időszak kezdetét. Az egyházi naptárban a hét vasárnappal kezdődik, így advent négy hete is a négy vasárnapot követi. Az utolsó hét hossza lehet egy nap (amikor a negyedik vasárnap december 24-re esik) vagy akár egy teljes hét is (amikor az utolsó vasárnap december 18-a).

December 24. az advent utolsó napja, még nem karácsony. Ennek megfelelően a régebbi egyházfegyelemben ez még böjti nap volt, így a nap hagyományos ételei (pl. hal, mákos guba) is böjtösek. A sötétség beálltával fokozódik a várakozás, mely a Jézus Krisztus születését ünneplő éjszakai misével ér véget. Az ortodox kereszténységben a karácsonyt a húsvétihoz hasonló, negyven napos böjt előzi meg. Az utóbbi időben az ortodox keresztények körében is elkezdték a karácsonyi böjt időszakára annak latin nevét, az adventet használni. (Forrás: wikipedia.org)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.