Búvárok mentettek ki egy szerzetest egy barlangból Thaiföldön

Thaiföldön búvárok mentettek ki négy nap után egy meditáló szerzetest egy váratlan felhőszakadás által elárasztott barlangból.

Forrás: MTI2021. 04. 07. 19:44
null
Maeszai, 2018. július 7. A thaiföldi haditengerészet 2018. július 7-én közreadott felvételén oxigénpalackokat visznek az esõvízzel elárasztott Tham Luang barlangban, az ott rekedt tizenkét diák és edzõje kimentésére végzett mûvelet közben az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvõ Maeszaiban. A mentõegységek július 2-án találtak rá a június 23-án eltûnt ifjúsági focicsapat tagjaira és edzõjükre a Bangkoktól ezer kilométerre, északra fekvõ barlangrendszerben. A mentõmunkálatok során búvárok oxigénpalackokat helyeznek el a barlangban, a több kilométeres, tervezett mentési útvonal mentén. (MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet) Fotó: -------------------
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Búvárok mentettek ki négy nap után egy meditáló szerzetest egy váratlan felhőszakadás által elárasztott barlangból Thaiföldön. A 46 éves Phra Manasz szombaton vonult be a Thaiföld északi részén, Phitszanulok tartományban fekvő Thram Phra Szai Ngam barlangba, ám miközben meditált, egy ebben az évszakban szokatlan, napokig tartó felhőszakadás úgy megemelte a vízszintet a barlangban, hogy a víz elzárta a kijáratot.

Fotó: MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet (Kép illusztráció)

A hatóságokat a környékbeliek értesítették kedden, hogy a szerzetes a barlangban rekedt. Több százan, köztük búvárok és orvosok érkeztek a helyszínre, hogy segítsenek kimenteni a férfit, aki minden áprilisban elzarándokol ebbe a barlangba egy másik tartományból. A mentést azonban csak szerda reggel tudták elkezdeni, miután elállt a vasárnap megeredt eső. A férfit – búvármaszkkal az arcán – heten hozták ki a barlangból, 12 métert megtéve a víz alatt.

Thaiföldön számos barlangban vannak szentélyek szakrálisnak számító pontokon.

Három éve 12 thaiföldi fiú – egy focicsapat – és edzőjük rekedt hasonló módon egy barlangban Csiang Raj tartományban. Őket több mint két hét után sikerült kihozni nagyszabású nemzetközi mentőakció eredményeként.

A tenger mélyén heverő világháborús lőszer veszélyét kutatják

A világháborúkból visszamaradt, a tenger fenekére süllyedt hadihajók roncsaiban megtalálható óriási mennyiségű lőszer ökológiai veszélyének felbecsülésére indul északi-tengeri expedíció Németországban. Az észak-németországi Bremerhaven kikötőjéből szerdán indul Helgolandra – Németország egyetlen igazi nyílttengeri szigetéhez – a Heincke kutatóhajó, hogy közelről szemügyre vegye az SMS Mainz hadihajót, amely 1914-ben süllyedt el az északi-tengeri sziget partjainál. A kutatóhajó személyzete mintákat hoz a felszínre, hogy elemezzék azokat az esetleges veszélyeket, amelyeket a roncsban lévő harci eszközök, köztük a lőszerek jelentenek a környezetre – közölte kedden a bremerhaveni Német Hajózási Múzeum.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.