Dantéra és Francescára emlékeznek öt kontinens egyetemei

A flashmobon öt kontinens 21 egyeteméről 18 nyelven szólal meg harminc tanár és száz hallgató.

Forrás: MTI2021. 03. 04. 10:01
null
Dantéra és Francescára emlékeznek online flashmobbal öt kontinens egyetemei Forrás: Flickr

A flashmobon öt kontinens 21 egyeteméről 18 nyelven szólal meg harminc tanár és száz hallgató.

Dante Alighieri halálának 700. évfordulójára és főművében, az Isteni színjátékban szereplő Francesca da Riminire emlékeznek március 8-án egy online flashmobbal öt kontinens 21 egyetemének diákjai és tanárai.

A Baci dal mondo (csókok a világból) elnevezésű eseményen részt vevő diákok és tanárok felidézik az Isteni színjáték sorait a Pokol ötödik énekéből, amelyben Dante Francesca da Rimini történetét mesélte el.

A résztvevők előadását a közösségi médiában és a bacidalmondo.com honlapon közvetítik élőben. A flashmobon öt kontinens 21 egyeteméről 18 nyelven szólal meg harminc tanár és száz hallgató. A 9.30-kor kezdődő eseményt a Riminiben lévő Galli színházból irányítják, amely csak pár lépésnyire van attól a helytől, ahol Francesca élt.

Az esemény koordinátorai között van Lia Celi író, Rimini több kulturális illetékese, Filippo Gasperi, Gradara polgármestere és Andrea Santangelo, a szervezőbizottság elnöke is.

Dantéra és Francescára emlékeznek online flashmobbal öt kontinens egyetemei
Fotó: Flickr

Dante a Pokol ötödik énekében örökítette meg Francesca és Paolo, a szerelem bűnöseinek történetét. A szerelmeseket a Rimini melletti Gradarában, nászi ágyukban ölte meg Francesca férje, Rimini uralkodója.

Francescát a korabeli első értelmezések bűnösnek tekintették. Aztán karakteréből hősnő lett, a felvilágosodás és a romantika lánya, akinek szenvedélyes, tragikus szerelmi története több mint kétezer különböző műfajú művet ihletett. A 19. és 20. században a hűség, a szabadság és az alapvető emberi jogok tiszteletben tartásának mítoszává és ikonjává vált – írta az esemény honlapja.

Több mint nyolcmillió fontért kelt el Winston Churchill festménye

Winston Churchill egykori brit miniszterelnök egy 1943-as festménye több mint nyolcmillió fontért kelt el Londonban, a műalkotást Angelina Jolie amerikai színésznő bocsátotta árverésre családi gyűjteményéből.

A Christie’s hétfői közlése szerint a Tower of the Koutoubia Mosque (A Koutoubia mecset tornya) című alkotást 8,285 millió fontért vette meg új tulajdonosa, az aukciósház korábban úgy becsülte, hogy 1,5 millió és 2,5 millió font (604 millió-1 milliárd forint) közötti áron fog gazdát cserélni.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.