Egy 10. századi, román stílusú fürdő maradványait tárták fel

A régészek szerint a területen immár három éve folynak ásatási munkák.

Forrás: MTI2020. 11. 20. 7:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 10. században épült román stílusú közfürdő romjait tárták fel a régészek az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen.

A csaknem 400 négyzetméteren elterülő komplexum egy kutakkal szegélyezett, téglából emelt főépületből, a keleti oldalon álló vályog szerkezetből, valamint a kemence számára kialakított területből állt.

A főépület föld alatti része biztosította a hőt a felszínen kialakított a román stílusú fürdő számára.

Vej Csien, a pekingi Zsenmin Egyetem professzora, az ásatás vezetője szerint a fürdő a korai Tang-dinasztia (618-907) idején épült ókori város, Tangcsaotun része volt.

A szakember szerint

a nagy valószínűséggel közfürdőként használt építmény hatalmas és lenyűgöző volt, hosszú időn át használták és számos felújításon átesett.

„Az ókori várost az eurázsiai sztyeppe ölelte körbe, ahol a nyarak forrók és szelesek, a telek hidegek és fagyosak voltak, ezért érthető, hogy egy közfürdőt építettek egy ilyen éghajlaton. A komplexumot nem csupán a helyiek, hanem az utazók is használhatták” – jegyezte meg Vej.

A romokon a román stílus, míg a területen talált kisebb tárgyi leleteken, köztük agyagedényeken és faldíszítéseken a Csungjüan régió és a helyi kultúrák jegyei köszönnek vissza.

A régészek szerint a területen immár három éve folynak ásatási munkák.

Lehetett egy magyar hercegnek Louis Vuitton által készített táskája?

Tudta, hogy az utazók szekrény méretű utazóládákkal közlekedtek az 1900-as évek elején? És gondolta volna, hogy épségben fennmarad egy hatalmas bőrönd, amit III. Festetics György is használt?

A keszthelyi Amazon Ház és Látogatóközpontban láthatunk egy különleges Louis Vuitton utazóládát is. Hihetetlenül szép állapotban áll a vitrinben ez a lenyűgöző, szinte szekrény méretű darab, mely III. Festetics György tulajdona volt.

– A sorszámozott Elegant típusú, limitált kiadású, egyedi megrendelésre készített útiláda az 1900-as évek elején készült, derül ki Tóbiás Gábor, múzeumi menedzser elmondásából.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.