Ezeket a szempontokat tartsuk szem előtt, ha húst vásárolunk

A hús a táplálkozás fontos részét képzi, hiszen nélkülözhetetlen tápanyagokkal látja el a testünket. A rossz minőségű hús fogyasztása azonban nem pozitív, hanem sokkal inkább negatív hatásokkal jár.

Forrás: origo.hu2020. 08. 29. 12:38
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak érdekében, hogy a lehető legjobb minőségű húst vásároljuk, néhány fontos dolgot szem előtt kell tartanunk.

Aranyszabály, hogy ha húst vásárolunk, inkább ellenőrzött helyről, szakboltból tegyük. Ez az első dolog, amit tehetünk azért, hogy a lehető legjobb minőségű és legfrissebb hús kerüljön az asztalra.

Azért is jó, ha közvetlenül a hentestől vásárolunk és nem előre csomagolt húst veszünk, mert így magunk ellenőrizhetjük az érzékszervi jellemzőket.

Ilyen a szín, a szag és a textúra, vagyis az állag. Arról nem beszélve, hogy érdemes olyan hentest választanunk, akiben megbízunk, akit mindenki nagyon kedvel korrektsége és friss áruja miatt.

1. Vizsgáljuk meg a színt és a textúrát

A sertéshús egy rózsaszínes, világos húsfajta. Ha a színe egy kicsit szürkés, inkább ne vegyük meg. Ha a csontos karaj régebbi, beszürkülnek a csontok.

A marhahúsnak sokkal élénkebb, sötétebb a színe, gumisabb az állaga.

A csirke nem tartható el olyan sokáig, mint a sertés. Élénk színű, gumisabb hús.

Fotó: Pexels

Ha régi a csirkehús, a csont elkezd feketedni. Ha pedig csirkemellfilét vásárolunk, és azt tapasztaljuk, hogy nem keményebb, tartósabb a hús, hanem inkább szétfolyik a kezünkben, akkor az a csirkehús már legalább 1-2 napos.

Nagyon fontos, hogy a hús felülete nem lehet nyálkás, tehát ha ezt tapasztaljuk, semmiképp se vegyük meg.

Amikor fagyasztott húst vásárolunk, arra figyeljünk, hogy ne legyen sérült a csomagolás. Ha így van a fagyasztóban, akkor egy idő után elkezd kiszáradni.

2. Ellenőrizzük a szagot

Az egyik legjobb módszer a hús frissességének megállapítására, ha ellenőrizzük az illatát.

Nem számít, milyen húst vásárolunk, ha erős, csípős szagot tapasztalunk, semmiképp se vegyük meg!

A baromfihúsnak általában nincs erős szaga, kissé húsos illatot érezhetünk. De ha ennél erősebb, akkor valószínűleg a hús már nem friss.

Fotó: Pexels

3. Mindig nézzük meg a címkét

Ha csomagolt húst vásárolunk, mindig ellenőrizzük a címkét. Így nemcsak a frissességéről bizonyosodhatunk meg, hanem a hús eredetéről is.

Ha feltüntetik, érdemes ellenőrizni a hús minőségét, a színhústartalmat és természetesen azt, hogy mennyi tartósítószert és egyéb adalékanyagot tartalmaz. Persze ne felejtsük el megnézni a húst sem!

Fontos, hogy a csomagban ne legyen véres, nyálkás víz. Illetve a színét is ellenőrizhetjük, ha a szagát nem is. Ám ha egy mód van rá, inkább friss húst vásároljunk, mint csomagoltat.

4. A darált hússal óvatosan

Darált húst tényleg csak a leginkább megbízható helyről vásároljunk. Amennyiben tehetjük, inkább vegyünk egész húst, aztán daráljuk le otthon. Ha ez nem kivitelezhető, akkor kérjük meg az eladót, hogy az általunk kiválasztott húst darálja le – lehetőleg a szemünk előtt.

A megfelelő minőségű hús kiválasztása nemcsak az ételeinket teszi finomabbá, de az egészségünkre is hatással van.

Fotó: Pexels

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.