Fontos üzenet az NNK-tól minden társasházban élőnek

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a társasházban élőknek fontos tanácsokat fogalmazott meg a járványvédelemmel kapcsolatban.

Forrás: MW2020. 09. 29. 18:17
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írták, bár a legtöbb társasházban a takarítás és az ezzel járó kötelezettségek ellátása a közös képviselő feladat- és hatáskörébe tartozik, mindenki tehet saját-, és lakótársai egészségének megőrzése érdekében – fogalmaz a kemma.hu cikke.

Fotó: Pexels

Amennyiben a házirendben szabályozottak szerint a takarítást a lakók végzik, úgy a takarításhoz, fertőtlenítéshez szükséges eszközöket, szereket a közös képviselőnek, szükséges biztosítania. A takarításhoz, fertőtlenítéshez minden esetben javasolt az egyszerhasználatos, vegyszerálló gumikesztyű használata. Amellett, hogy szakértők mindenkitől kérték, hogy tartsák, tartassák be a járványvédelmi előírásokat, hozzátették:

„minden felelősen gondolkodó embertől elvárható, hogy ha felmerül a fertőzöttség gyanúja, ne menjen közösségbe, ne használja a társasház közösségi tereit, eszközeit, helyiségeit.”

Mindemellett felhívták a figyelmet arra is, hogy

  • gyakran és alaposan takarítsanak, fertőtlenítsenek, ugyanis jelen helyzetben a rendszeres fertőtlenítőszeres takarítással nagyon sokat tehetünk a vírus terjedésének megelőzése, illetve lassítása érdekében, így megóvhatják a lakók egészségét
  • A jelenlegi koronavírus-járvány cseppfertőzéssel terjed, azaz a vírus terjedése szempontjából a legnagyobb veszélyt a megbetegedett köhögő, tüsszögő ember jelenti. A köhögéssel, tüsszentéssel a különböző felületekre került vírus még életképes maradhat, ezért javasolt a társasházakban és lépcsőházakban a már eddig alkalmazott felülettisztítási eljárások alkalmazása során virucid hatású fertőtlenítőszereket használni.
  • Az új koronavírus egy burokkal rendelkező vírus. Amennyiben sérül ez a burok, a vírus elveszíti fertőzőképességét. A koronavírusok a vizsgálatok szerint 0,2-0,5 mg/l szabad klór jelenlétében szinte pillanatszerűen inaktiválódnak, így javasolt a felületek, járólapok tisztítása során nátrium-hipoklorit (hypo) oldatot használni. Attól függően, hogy melyik típusú és melyik márkanévvel ellátott hypo kerül használatra, az adagolási arányok, behatási idők különbözőek lehetnek, ezért mindenképp be kell tartani a felhasználási útmutatóban foglaltakat.
  • Felülettisztítás során, klórálló, mosható felületek esetében javasolható például a „Na-hipoklorit oldat 90 gramm/liter fertőtlenítőszer 2 százalékos oldata, mely 20 perc alatt, míg az 1 százalékosos oldata 30 perc alatt rendelkezik vírusinaktiváló hatással. A klórérzékeny felületek fertőtlenítésére peroxovegyületek, mint biocid hatóanyagot tartalmazó felületfertőtlenítő szerek alkalmazása javasolt.
  • Kiemelt figyelmet kell fordítani azon felület fertőtlenítőszeres tisztására, melyet általában kézzel érintenek, így például a kilincsek, a kapucsengő, a villanykapcsoló, a liftek hívógombjai, a korlátok, stb…
  • A liftek takarítása során a padozaton kívül a mosható, tisztántartható, fertőtleníthető falakat is javasolt lefertőtleníteni.
  • A társasházak vizes blokkjaiban a klórálló padló és falburkolatok fertőtlenítésére a klórtartalmú készítmények is alkalmazhatók abban az esetben, ha a készítmény címkéjén a virucid hatás, illetve a virucid hatás létrejöttéhez az alkalmazási paraméterek a használati utasításban fel vannak tüntetve.
  • A lépcsőházat és a lift padlózatát javasolt minden nap, de legalább minden másnap virucid hatású fertőtlenítőszerrel felmosni. A kapucsengőket, liftek nyomógombjait és a kilincseket lehetőség szerint naponta többször is ajánlott fertőtleníteni.
  • A kórokozók számának csökkentése érdekében a beltéri helységekben naponta több alkalommal szükséges szellőztetni.
  • A koronavírus terjedésének megakadályozására jó gyakorlat lehet, a társasházak bejáratánál a kézzel érintést nem igénylő alkoholos kézfertőtlenítőszer adagoló, ennek hiányában pumpás alkoholos kézfertőtlenítőszer adagoló kihelyezése. Fontos gondoskodni az adagolók folyamatos utántöltéséről. A kézfertőtlenítőszer kihelyezése kizárólag saját, magyar nyelvű címkével ellátott csomagolásában történhet, és ajánlatos a használatára vonatkozó utasításokat (például behatási idő) kifüggeszteni mellé.
  • A társasházak udvarai továbbra is használhatóak, azonban itt is kerüljük a szoros kontaktus (1,5 méter közelség) kialakulását. Adjunk lehetőséget minden lakótársnak az udvar használatára.
  • Arról is írt az NNK, hogy figyelembe véve a koronavírus cseppfertőzéssel légutakon és nyálkahártyán keresztül történő terjedési módját, a közutak és közterületek fertőtlenítése, azok „funkcióját is figyelembe véve”, járványügyi szempontból nem indokolt, de ha ez mégis szükségessé válik, akkor azt szintén virucid hatású fertőtlenítőszerek használatával indokolt elvégezni.

    Fotó: Pexels

    Beteg a társasházban

    Azon, laboratóriumi vizsgálattal igazolt koronavírus fertőzött, akinek tünetei enyhék, gyógyulásig otthonában tartózkodhat, amennyiben elkülöníthető az ingatlanban élő más személyektől. A COVID-19 fertőzött a karantén helyszínéül kijelölt ingatlant nem hagyhatja el, kizárólag, ha egészségügyi ellátásra szorul és kórházba szállítják. Amennyiben a társasház valamelyik lakója esetében előfordulna, hogy a lakásban tartott háziállat a gazdája kórházba kerülése miatt egyedül maradna, és nem tudják megoldani az állat etetését, gondozását, úgy javasolják, hogy vegyék fel a kapcsolatot az Országos Állatvédőrség Alapítvánnyal (a +36 70 636 6230-as számon, vagy az [email protected] mailcímen).

    Járvány elleni védekezés

    A vírus okozta megbetegedések elkerülésének legjobb módja a megelőzés: az immunerősítés, a helyes táplálkozás és a megfelelő ásványi anyag és vitaminbevitel ebben kiemelt szerepet játszik. Korábbi cikkünkben megírtuk, ezek közül melyek a leghatékonyabbak.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.