Hatnapos gorillacsecsemő pusztult el a New Orleans-i állatkertben

Alig egy héttel a születése után, hatnaposan elpusztult egy gorillacsecsemő a New Orleans-i állatkertben, a faj a súlyosan veszélyeztetettek közé tartozik.

Forrás: MTI2020. 09. 11. 12:12
null
Prága, 2012. december 30. Kijivunak, a nyugati síkvidéki gorillaanyának a hasán fekszik nyolc napos kölyke a prágai állatkertben 2012. december 30-án. Kijivu december 22-én adott életet negyedik kölykének. (MTI/EPA/Filip Singer) Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugati síkvidéki gorillabébi (Gorilla gorilla gorilla) szülétését csak múlt hét pénteken ünnepeltük, szerdán pedig már gyászolnunk kell – mondta Katie Smith, az állatkert szóvivője csütörtökön.

A halál okát még nem tudják, de az állatkert vezetői szerint elképzelhető, hogy Tumaninak, a 13 éves anyaállatnak nem képződött elég teje.

„A gorillák születése kockázatokkal teli, és sajnos az sem ritka, hogy egy először ellő nőstény elveszíti a kicsinyét” – idézte az állatkert közleménye Robert MacLeant, az Audubont állatkert vezető állatorvosát.

 

A boncolás eredményét hetek múlva kapják meg.

Képünk illusztráció Fotó: MTI

Eleinte úgy tűnt, a csecsemő jól van, a gondozók távolról figyelték őket, nehogy megzavarják az anya-kölyök párost. Szerda este azonban a kölyök gyengének és fásultnak tűnt, ezért állatorvoshoz vitték, aki azonban már nem tudta megmenteni – áll a közleményben.

Ron Forman, az Audubon Nature Institute elnöke elmondta, sok éve kezdték a munkát a gorillákkal, míg a múlt heti utód születéséig eljutottak. Praline, egy 24 éves nőstény az egyetlen gorilla, amely az állatkertben született, apját, Okparát és anyját, Alafiát más állatkertekből szállították az Audubonban.

A csecsemő a hetedik nyugati síkvidéki gorilla volt idén, amelyik az Állatkertek és Akváriumok Szövetsége nevű világszervezet valamelyik intézményében világra jött – írta e-mailjében Rob Vernon szóvivő.

A gorillák általában tízévesen hozzák világra első kölyküket, de tudnak ötévesen és 41 évesen ellő anyaállatokról is.

A Közép-Afrikában honos fajt 2007-ben nyilvánították súlyosan veszélyeztetetté élőhelyük zsugorodása, az ebola pusztítása és az orvvadászat miatt. Noha 2016-ban mintegy 362 ezresre becsülték a vadon élő populáció nagyságát, számuk évente 2,7 százalékkal fogy. Ebben az ütemben 2082-re több mint nyolcvan százalékkal csökkenhet a népességük a Természetvédelmi Világszövetség becslései szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.