Így teszik az ókorihoz hasonlatossá a római Colosseum küzdőterét

Speciális, több mint háromezer négyzetméter alapterületű mobil-faburkolatot kap a római Colosseum híres arénája, ahol a gladiátorok és a vadállatok csaptak össze egykor erőszakos harcok során. Az újjáépítéssel helyreállítják azt a színpadot, ahol a gladiátorviadalokat tartották az ókori Rómában, ami egyfajta visszahúzható padlót kap – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 05. 04. 17:40
null
Csúcstechnológiás lesz az újjáépített Colosseum Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Colosseum látogatói a tervek szerint az aréna közepéről csodálhatják meg az ókori építmény fenségességét. Pont úgy, ahogyan az évszázadokon keresztül, egészen a 19. századig lehetett.

Sétálhatunk rajta és eljuthatunk egészen a Colosseum központjába, amit ugyanúgy láthatunk, mint az egykori látogatók

– mondta Dario Franceschini olasz kulturális miniszter a The Guardian online portálnak, amit a LiveScience idéz. – A régészek még a 19. század elején eltávolították az utolsó aréna padlóját, hogy feltárják és helyreállítsák az alatta lévő titkos alagutak hálózatát, ám a padlót soha nem cserélték ki teljesen.

Csúcstechnológiás lesz az újjáépített Colosseum
Fotó: PEXELS

A Kulturális Minisztérium most 18,5 millió euró (6,7 milliárd forint) értékű szerződést adott az olasz Milan Ingegneria mérnöki cégnek az új padló tervezésére, és bejelentette, hogy a munkát 2021 végén kezdik és várhatóan 2023-ban fejezik be.

A csúcstechnológiával készülő rendszer lehetővé teszi, hogy az ikonikus emlékmű földalatti részei láthatók legyenek.

A több mint háromezer négyzetméternyi padló olyan fa lécekből készül, amiket lehet forgatni, miközben hagyja beszűrődni a fényt és a levegőt a kamrákba. A hipogeumnak nevezett terület földalatti alagutak és kamrák hálózata, ami egykor vadállatokat, rabszolgákat és bűnözőket rejtett, mielőtt azok csatába indultak volna a fenti emeletre.

Gladiátor küzd egy oroszlánnal egy korabeli ábrázoláson
Fotó: WIKIMEDIA COMMONS

A tárcsák, a felvonók és a rámpák tették lehetővé a játékok szervezőinek, hogy a gladiátorokat és az állatokat az aréna különböző területeire emeljék, meglepve a nézőket és feszültséget generálva a játékok során.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Teljesen felújítják a római Colosseum arénáját

Dario Franceschini elmondta, hogy a Colosseum gladiátorarénájának 18,5 millió euróba (6,7 milliárd forint) kerülő munkáknak 2021 végéig kell elkezdődniük.

A miniszter nemzetközi pályázatot írt ki, hogy egy csúcstechnológiás komplexum legjobb tervét megtalálják. Ha megépül, az arénát ismét szabadéri előadásokra lehet használni. A pályázatokat február elsejéig várják.

A Colosseumot Kr. u. 70 és 80 között építették, a nyilvános kivégzések és a gladiátorviadalok véres helyszíne volt. Több mint 450 éven át működött arénaként.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.