Különleges madárritkaság jelent meg Gemencen

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei gemenci terepbejárás során egy különleges tollazatú madarat vettek észre a Rezéti-Dunában úszkáló tőkésrécék között. Az egyedisége miatt könnyen azonosítható madár egy mandarinréce hibridje volt, valamilyen másik récefajjal történt kereszteződésének eredménye – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 05. 07. 16:14
null
Hout Bay, 2017. augusztus 2. Mandarinréce (Aix galericulata) a dél-afrikai Fokvárostól 20 kilométerre, délnyugatra fekvõ Hout Bay madárrezervátumában 2017. augusztus 2-án. A mintegy négyszáz madárfaj több mint háromezer példányával büszkélkedõ park a legnagyobb madárrezervátum Afrikban. Az 1973-ban alapított, és jelenleg negyvenfõs állandó személyzettel mûködõ rezervátum és menhely különlegessége, hogy a látogatók szabadon sétálhatnak a száznál is több, tereptárgyakkal berendezett, tágas röpdében elhelyezett állat közt. (MTI/EPA/Nic Bothma) Fotó: NIC BOTHMA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A különleges mandarinréce őshazája Kelet-Ázsia, de napjainkban – elsősorban fogságból szökött példányok – előfordulhatnak Európa vizeiben is. A Duna-Dráva Nemzeti Park szakembereinek tájékoztatása szerint rendkívül díszes tollazatú és szép formájú díszréce.

Már a 18. században szállítottak Európába példányokat, elsősorban főúri parkok tavaira.

Mandarinréce Fotó: MTI/EPA/Nic Bothma

Mivel tartása könnyű és fogságban is könnyen szaporodik, ezért általánosan elterjedt állatkertekben, magántenyésztőknél.

Ez a példány is feltehetőleg egy közeli tenyészetből szökhetett ki

– mondta a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársa. – Az egyedisége miatt a madár könnyen azonosítható volt: egy mandarinréce hibridje, amelyik valamilyen másik récefajjal történt kereszteződés eredménye.

A nászidőben a hím dísztollait felborzolja, így még mutatósabbá válik.

A madár különleges jellemzője, hogy tojásait odúba rakja, a természetben akár 10-15 méter magasan is, hogy elkerüljék a ragadozókat. A hím és a nőstény élete végéig együtt marad, és utódaikat is párban nevelik, ezért Kínában a házastársi hűség és boldogság szimbólumállata.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Nic Bothma

Ma milyen madárhangokat rögzítene Bartók Béla?

Vajon ma milyen hangokat tudna megfigyelni Bartók Béla az erdőkben járva? A híres zeneszerző 3. zongoraversenyéhez madárhangokat jegyzett le, melyeket fel is használt a kompozícióban. Most, a járványhelyzet közepette a természet az egyetlen elérhető koncertterem, amely mindenki előtt nyitva áll.

Az erdők azonban az emberi tevékenység következtében világszerte és Magyarországon is számos veszélynek vannak kitéve. Európa, és azon belül Magyarország gazdasági erdei különösen sérülékenyek.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.