Meghalt William English, a számítógépes egér társfeltalálója

Bill Gates és Steve Jobs is le volt nyűgözve első modelljének továbbfejlesztett változatától.

Forrás: origo.hu2020. 08. 05. 17:20
null
Budapest, 2018. január 8. Hatodik osztályos tanulók dolgoznak az újonnan érkezett számítógépeken a Budapest XIII. Kerületi Pannónia Német Nemzetiségi Kétnyelvû és Angol Nyelvet Oktató Általános Iskola számítástechnika- termében 2018. január 8-án. Minden iskolába megérkeztek azok az informatikai eszközök, amelyeket a Klebelsberg Központ szerzett be közel 6,3 milliárd forintért a Közép-Magyarországi Régióban mûködõ 15 tankerületi központ által fenntartott intézményeknek. Összesen mintegy 41 ezer laptoppal, monitorral, számítógéppel és projektorral bõvült az intézmények digitális eszközparkja. A Pannónia iskola 41 darab asztali számítógépet és monitort, 17 laptopot és 18 projektort kapott. MTI Fotó: Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 26-án újabb a modern informatikát fundamentális szinten meghatározott mérnök halt meg, a 91 évet élt William English készítette el a világ első számítógépes egerét.

A mutatóeszköz koncepciójával Douglas Engelbart állt elő a hatvanas évek második felében, mikor többek közt English közreműködésével a számítógépek hatékonyabb kezelési lehetőségeit kutatta a Stanford Research Institute munkatársaként.

Engelbart 1968-ban tartotta meg az English által készített egérrel a „Minden demók anyjának” nevezett másfél órás bemutatót, ezen az egér mellett a grafikus kezelőfelület és a hálózaton keresztüli csoportmunka koncepciója is bemutatkozott.

Ezeket az elképzeléseket finomították tovább a későbbiekben a Xerox PARC munkatársai, többek közt Steve Jobsot és Bill Gateset is lenyűgözve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.