Megkezdték éves vándorútjukat ellési helyükre a tibeti antilopok

Az antilopok a Zonag-tóhoz és a Hoh Hszil más ellőhelyei felé tartanak.

Forrás: MTI2021. 05. 04. 12:48
null
Megkezdték éves vándorútjukat a vemhes tibeti antilopok, vagyis csiruk az ellési helyükre Fotó: Paul B Jones Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdték éves vándorútjukat a vemhes tibeti antilopok, vagyis csiruk az ellési helyükre, a Kína északnyugati részén lévő Hoh Hszil természetvédelmi területre – közölte a területet felügyelő hatóság hétfőn.

Egy videóklipet is közzétettek, amelyen látható az első, mintegy 235 egyedből álló csoport, amint áthalad a Csinghaj-Tibet autópálya állatok számára kialakított speciális ösvényén vasárnap délután. Az antilopok a Zonag-tóhoz és a Hoh Hszil más ellőhelyei felé tartanak.

Útvonaluk mentén védelmüket biztosító állomásokat hoztak létre, ideiglenes közlekedési lámpákat állítottak fel, megtiltották a dudálást és járőrszolgálatot alakítottak, hogy a csiruk zavartalanul, biztonságban tehessék meg útjukat.

A novemberi vagy decemberi párosodást követően minden évben több tízezernyi vemhes tibeti antilop (Pantholops hodgsonii) indul útnak májusban a Hoh Hszil felé, az újszülöttek szempontjából kedvezőbb legelőkre, ahonnan augusztus körül már utódaikkal indulnak vissza.

A vonuló állatok hatósági védelmére az orvvadászok miatt van szükség, az antilopok szőre ugyanis a világ legfinomabb gyapjának alapanyagaként szolgál, emellett bőréért és húsáért is vadásszák, szarva pedig a tibeti hagyományos orvoslás fontos alapanyaga.

Megkezdték éves vándorútjukat a vemhes tibeti antilopok, vagyis csiruk az ellési helyükre
Fotó: Flickr

A Kínában elsőosztályú védelem alatt álló állatok egykor veszélyeztetett fajnak számítottak, az 1980-1990-es években felélénkülő orvvadászat következtében ugyanis számuk jelentősen lecsökkent. A hivatalos adatok szerint a csiruk száma az 1990-es évekbeli 60-70 ezerről mára mintegy 300 ezerre emelkedett.

A tibeti antilopok elsősorban a Tibeti Autonóm Területen, Csinghaj tartományban és a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen találhatók meg. Az állatok kulcsfontosságú szerepet játszanak a Csinghaj-tibeti fennsík ökológiai egyensúlyának fenntartásában.

A tibeti antilop populációja az elmúlt harminc évben az illegális vadászat betiltásának és az élőhelyek alaposabb feltérképezésének köszönhetően növekedett.

Akár a farkasok 90 százalékát is kilőhetik az USA egyik államában

Idaho törvényhozói elfogadták azt törvénytervezetet, amely engedélyezi a farkasok akár 90 százalékának a kilövését az államban.

Az idahói képviselőház 58:11 arányban fogadta el a szenátusban a múlt héten átment tervezetet.

A farmerek és állattenyészők által támogatott tervezet a napokban törvényerőre emelkedhet: Brad Little kormányzónak hat napja van, hogy aláírja, vagy megvétózza.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.