Megnyitották a világ leghosszabb, napelemekből álló kerékpárútját

A 330 méter hosszú út egyszerre termel fenntartható energiát és biztosít kibocsátásmentes közlekedést.

Forrás: MTI2021. 07. 16. 9:09
null
Megnyitották a világ leghosszabb, napelemekből álló kerékpárútját Hollandiában Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnyitották a világ leghosszabb, napelemekből álló kerékpárútját a Hollandia középső részén fekvő Maartensdijk faluban, a 330 méter hosszú út egyszerre termel fenntartható energiát és biztosít kibocsátásmentes közlekedést.

A kerékpárút előre gyártott betonelemekből épült, amelyek tetején áttetsző műanyagborítás van, ez nemcsak átengedi a napfényt a betontömbökbe beépített napelemekbe, hanem egyben védi is azokat.

Megnyitották a világ leghosszabb, napelemekből álló kerékpárútját Hollandiában
Fotó: Youtube

A helyi általános iskola diákjai haladhattak át először a napelemes kerékpárúton. A projekt célja, hogy megállapítsák, széles körben használhatók-e az ilyen kettős célú utak Utrecht tartományban, amely csökkenteni akarja szén-dioxid-kibocsátást.

„Klímasemlegesek akarunk lenni 2040-re és ezért merészen használnunk kell az innovációt, ez az út egy igen újító megoldás” – mondta Arne Schaddelee, a tartományi önkormányzat illetékese.

„Tartományunk nagyon zsúfolt, alig van szabad terület, ezért kell kipróbálni a kettős használatot. Kettős előnye van annak, ha az utak felhasználhatók energiatermelésre” – tette hozzá.

A napelemekből álló kerékpárutat szerdán adták át, azon a napon, amikor az Európai Unió ismertette azt az új javaslatcsomagot, amelynek célja, hogy 2030-ra az üvegházhatásúgáz-kibocsátás legalább 55 százalékkal csökkenjen az 1990-es szinthez képest.

Műanyag palackokból épült közkönyvtár Ghánában

Mintegy 45 ezer újrahasznosított műanyag palackból építettek könyvtárat a helyi gyerekeknek egy ghánai településen.

A ghánai fővárostól mindössze néhány kilométerre fekvő Kokrobite a régió legkevésbé fejlett közösségeinek egyike, ahol a családok többsége a halászatból él, és nem engedheti meg magának a gyerekeik megfelelő taníttatását.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.