Nem akármilyen épület maradványait fedezték fel kínai kutatók

Rendkívül érdekes ősi leletre bukkantak a Tali városban folyó ásatásokon, Kína délnyugati Jünnan tartományában. A most feltárt templomegyüttes a Nancsao birodalom idejéből származik, amely a Tang dinasztia uralkodása alatt jött létre.

Forrás: MTI2021. 01. 18. 16:48
null
Kínában sorra kerülnek elő az ősi időkből származó leletek (a kép illusztráció) Fotó: Alex Plavevski Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ősi templomegyüttes maradványait fedezték fel a Tali városban folyó ásatásokon, Kína délnyugati Jünnan tartományában.

A templomegyüttes a Nancsao birodalom idejéből származik, amely a Tang dinasztia uralkodása (618-907) alatt jött létre

– közölte a tartomány kulturális örökségi és régészeti kutatóintézete.

A Taliban végzett ásatásokon 14 építmény alapjait tárták fel, 63 kőfalat és 23 csatornát fedeztek fel. Több mint 40 tonna cserepet, és mintegy 17 300 más leletet, köztük agyagedényeket is találtak – közölte Csu Csunghua, a régészeti projektet vezető kutató.

Kínában sorra kerülnek elő az ősi időkből származó leletek (a kép illusztráció)
Fotó: MTI/EPA

Tavaly január és július között a régészeti helyszín 6000 négyzetméteres területén végeztek ásatásokat Tajhótól 600 méternyire. Tajho volt Nancsao állam első fővárosa, miután a paj törzs egyesítette az Erhaj régióban élő hat törzset.

Az ásatáson a régészek találtak egy cserepet, amelynek felirata – „Buddha sarira, amit a kormány ereklyeként őriz”- arra utal, hogy a templomegyüttes Tajho fontos vallási színtere volt, és feltehetőleg egy buddhista mester maradványait őrizhette.

A sarira sok jelentéssel rendelkezik, de sokszor használták buddhista ereklyékkel kapcsoltban. A buddhista mesterek maradványainak leírásában gyakran szerepelt, hogy kristályos gyöngyöket vagy gyöngyszerű tárgyakat tartalmaztak.

A régészeti feltárás keleti részén tégla- és cserépégető kemencéket is feltártak.

A Nancsao birodalom a mai Jünnan tartományt és Szecsuán, valamint Kujcsou tartomány egy részét foglalta el. Tajho volt a régió politikai és kulturális központja.

Kína legrégebbi ismert palotáját fedezték fel

Feltárták Kína eddigi legrégebbi ismert palotáját Henan tartományban egy 5300 éves ősi város romjai közt. Az új felfedezés az eddigi ismeretekhez képest mintegy ezer évvel régebbre vezeti vissza az ország palotaépítési történelmét. Az ősi palotát Suanghuajsu lelőhelyen fedezték fel, Csengcsou tartományi főváros külterületén – közölte Vej Vang, a Kínai Régészeti Társaság elnöke. Korábban, 2017-ben Henan tartományban egy 3800-3500 éves palotát találtak, később pedig Sanhszi tartományban Taosi lelőhelyen egy 4300-3900 éves palotát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.