Szakszervezeti javaslat: jöhet a négynapos munkahét?

A német feldolgozóipari szakszervezet elnöke a javaslattal a tömeges munkahelyvesztést előzné meg.

Forrás: MTI2020. 08. 15. 15:49
null
Lehet, hogy a jövőben kevesebbet kell bejárniuk a munkahelyükre a német dolgozóknak? Fotó: Sascha Steinbach Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négynapos munkahét bevezetésével előzné meg a tömeges munkahelyvesztést a német feldolgozóiparban az IG Metall szakszervezet elnöke.

A 2,3 millió alkalmazottat képviselő legnagyobb németországi szakszervezet első embere Jörg Hofmann a Süddeutsche Zeitung című lapnak adott interjúban elmondta, hogy jelenleg rövidített munkaidőről folynak egyeztetések egyebek között a Daimler, a ZF és a Bosch autóipari vállalatnál.

Véleménye szerint a négynapos munkahét bevezetése épp a megfelelő válasz lenne az autóiparban zajló strukturális átalakulásra, mivel lehetővé tenné a munkahelyek megőrzését a leépítések helyett. A későbbiekben pedig a tapasztalatok alapján a fémipari, az elektronikai és a villamosgép-ipari ágazatok vállalatai is átvehetnék a munkahelyek megőrzésének ezt a módját.

Lehet, hogy a jövőben kevesebbet kell bejárniuk a munkahelyükre a német dolgozóknak?
Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Az IG Metall szakszervezet elnöke annak sem látja akadályát, hogy a munkaidő csökkentése a bér kiegészítésével történjen meg, hiszen „a munkaadóknak is érdekükben áll a munkaidőt rövidíteni a dolgozók elbocsátása helyett, mert ezáltal biztosítani tudják maguknak a szükséges szakembergárdát, egyúttal megszabadulnak a tömeges elbocsátások anyagi terheitől”.

A kormánytól az eddiginél nagyobb erőfeszítést vár az IG Metall elnöke a koronavírus-válság következményeinek kezelésére.

„A munkahelyek megtartása érdekében 24 hónapra kellene meghosszabbítani a részmunkaidős foglalkoztatás támogatását” – mondta. Hozzátette, hogy a nyaralási szezon végeztével újra kell értékelni a helyzetet, de véleménye szerint a kormánynak igazítania kell majd a konjunktúraprogramon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.