Szavazzon: melyik halfaj kapja az Év Hala díjat 2021-ben?

Ahogy közeledik az év vége, szaporodnak a szavazások, hogy például mi legyen az év rovara, fája, madara stb. – írja a Szabad Föld.

Forrás: szabadfold.hu2020. 11. 13. 9:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Internetes oldalán a Magyar Haltani Társaság felkérte a lakosságot, hogy voksoljon arról: az angolna, a fürge cselle vagy a jászkeszeg legyen-e az Év Hala 2021-ben?

Vajon a korábbi évek nyertesei – nyúldomolykó, kősüllő, széles kárász, menyhal, magyar bucó, kecsege, compó, harcsa, balin, vörösszárnyú keszeg, 2020-ban pedig a süllő – után 2021-ben melyik őshonos faj lesz a győztes? Erre az év végéig tartó közönségszavazás lezárása után kaphatunk választ.

Angolna
Fotó: shutterstock

Angolnával idehaza manapság már csak ritkán találkozhatunk, mert mesterséges telepítése évtizedek óta leállt. Viszont természetes pótlódása maga a csoda: ez ugyanis a messzi Sargasso-tengerben, Észak-Amerika partjaihoz közel kezdődik.

Aztán az apró hallárvák a Golf-áramlat segítségével elkalandoznak Euró­pa partjaihoz, s már édesvízi halként indulnak fel a folyókban. Itt több évig fejlődnek, majd visszaindulnak a szülőhelyükre szaporodni. Kígyószerű formája, nyálkás, csúszós bőre miatt sokan nem kedvelik, holott a húsa az egyik legfinomabb csemege, különösen füstölve nagy érték.

Fürge cselle
Fotó: shutterstock

Az apró, legfeljebb 8-10 centiméteres fürge cselle eurázsiai elterjedésű faj, főként a hegy- és dombvidéki patakokban él, de ott sem általános. A férgektől a vízbe hulló rovarokon, az algákon át a növényi részekig, magvakig mindent elfogyaszt, ezért még a nagyon kis vízhozamú, táplálékban számára szerény vízfolyásokban is képes fennmaradni.

A környezeti változásokra azonban érzékeny, állományai visszaszorulóban vannak, ezért védett hal.

Jászkeszeg

Az ezüstös pikkelyű, rendszerint vöröses alsó úszóiról is felismerhető jászkeszeg áramláskedvelő faj, elsősorban folyóink alföldi és dombvidéki szakaszait kedveli. Jelentősebb vízfolyásokban és csatornákban az ország egész területén megtalálható.

Főként kisebb gerinctelen állatokkal táplálkozik; nem ritkák a 30 centimétert is meghaladó példányai. Húsa szálkás, de sütve és főzve egyaránt ízletes.

Márna trappistával

A világ horgászturizmusa is megszenvedte a koronavírust. Csupán az Egyesült Államokban negyvenmillió horgász van, akikre évről évre 170 milliárd dollár bevételű ipar épül, amely most romba dőlt. Európában sem jobb a helyzet. Tavaly kilencmillióan pecáztak kedvtelésből, akiknek fele különböző versenyekre is járt. Nekik köszönhetően csak a tengerparti települések vállalkozói sok millió eurónyi bevételhez jutottak, ugyanis a „boldog békeidőben” a horgászoknak rengeteg közösségi programot szerveztek. Miután ezek elmaradtak, gyászos évadot zárnak a vendéglátósok, a szállásadók, a hajóépítők és hajót bérbe adók, a horgászfelszerelés-gyártók, de még az idegenvezetők is.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.