Tizenegymillió éves óriásteknős maradványait találták meg

A hatalmas teknős csontjait és páncéljának több száz lemezét is sikerült kiásni.

Forrás: MTI2020. 07. 05. 17:14
Az 1990-es évek óta romlik a helyzet
Az 1990-es évek óta romlik a helyzet Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegymillió éves, kétméteres óriásteknős maradványait találták meg Hamburgtól északra, egy agyagbányában folytatott ásatáson. Gerhard Höpfner, az ásatás vezetője szombaton elmondta, hogy a hatalmas teknős csontjait és páncéljának több száz lemezét is sikerült kiásni a Gross Pampauban felfedezett helyszínen.

A kérgesteknős maradványainak feltárásán egy szakértőkből álló csoport több hétig dolgozott.

A leletet a lübecki természettudományi múzeumban állítják majd ki. A kutatók a kérgesteknős mellett egy kisebb tengeri teknős maradványait, korallokat, egy delfin állkapcsát és egy viharmadár megkövesedett csontjait is kiásták.

A lelőhely nyolc–húsz méterrel a földfelszín alatt húzódik, és szinte a teljes biodiverzitása kirajzolódik benne annak a korszaknak, amelyben a teknős élt – mondta Höpfner.

Teknősmaradványokat rendkívül ritkán fedeznek fel, mivel az elpusztult egyedeket gyorsan felfalták a ragadozó halak, és a páncéljuk is viszonylag hamar lebomlott.

(A vezetőkép illusztráció.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.