Több svájci egyetemen is fosztogattak a tolvaj hackerek

A kiberbűnözők adathalász módszerekkel kicsalt személyes információk felhasználásával tették rá a kezüket mások fizetésére.

2020. 10. 04. 18:01
A man wearing a Guy Fawkes mask surfs the web during a "Campus Party" Internet users gathering in Sao Paulo
A man wearing a Guy Fawkes mask surfs the web during a "Campus Party" Internet users gathering in Sao Paulo January 30, 2013. Campus Party is an annual week-long, 24-hour technology festival that gathers around 8000 hackers, developers, gamers and computer geeks from around the world. REUTERS/Nacho Doce (BRAZIL - Tags: SOCIETY SCIENCE TECHNOLOGY BUSINESS TELECOMS) - GM1E91V0A2S01 Fotó: Nacho Doce
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adathalász hackerek lopták el több svájci egyetem alkalmazottainak bérét – jelentette vasárnap a Sonntagszeitung című svájci lap.

„Tudomásunk szerint több felsőoktatási intézmény érintett” – tudatta Martina Weiss, a svájci rektori konferencia főtitkára.

A hackerek adathalász módszerekkel kicsalt személyes információk felhasználásával tették rá a kezüket mások fizetésére.

A módszer pofonegyszerű volt. A megszerzett felhasználónevek és jelszavak felhasználásával egyszerűen beléptek az egyetem informatikai rendszerére, ahol átírták, hogy az érintett alkalmazottak bérét milyen bankszámlára utalja a munkáltató.

A Sonntagszeitung jelentése szerint az egyelőre ismeretlen elkövetők hatszámjegyű összeghez jutottak így hozzá svájci frankban. A baseli ügyészség szerint a pénz egy része már külföldi számlákon van.

Fotó: REUTERS/Nacho Doce

A svájci rektori konferencia e-mailben figyelmeztette az egyetemeket, hogy legyenek óvatosak, és mindenki vigyázzon a személyes adataira. A zürichi egyetem pedig azt tudatta, hogy sikerült kivédeniük a támadást, mert az érintett dolgozók felismerték az adathalász e-maileket, és rájöttek, hogy át akarják verni őket, és adataikat akarják kicsalni tőlük.

Sokszorozódhat a hackerek támadásainak száma az otthoni munkavégzés miatt

Újra nőhet a kibertámadások száma, mert a koronavírus-járvány miatt ismét egyre többen dolgoznak otthonról, az otthoni hálózatok pedig általában kevésbé biztonságosak, mivel nem munkavégzésre lettek felállítva – közölte Keleti Arthur, az Informatikai Biztonság Napja rendezvény alapítója. A szakértő azt mondta, hogy tavasszal is emelkedett az informatikai biztonsági incidensek száma, erőre kaptak a leterheléses és a felhasználók becsapásán alapuló támadások. A hackerek a járvány okozta bizonytalanságot használják ki, például a károkozókat tájékoztató üzenetekbe csomagolják – mondta. Keleti Arthur azt javasolta, hogy aki teheti, az a sajátja helyett a munkaadótól kapott eszközön dolgozzon, a munkára használt eszközt pedig ne használja magánéleti célokra. De érdemes az otthoni hálózatot is biztonságosabbá tenni – tette hozzá.

Példa nélküli kibertámadásokkal néz szembe Új-Zéland

Példa nélküli kibertámadásokkal néz szembe Új-Zéland: az igazságügyi miniszter szerdán elmondta, hogy számos szektor érintett a tőzsdétől a meteorológiai szolgálatig, de a támadások többségét eddig sikerült elhárítani. Andrew Little közölte, a támadások az utóbbi hetekben történtek, és az elkövetők kilétének felderítése különösen nehéz, mert az ilyen típusú, szolgáltatásmegtagadással járó támadásokhoz több ezer számítógépet használnak fel a hackerek. A miniszter elárulta, hogy a célba vett intézmények közül néhány olyan e-mailt kapott, amelyben pénzt követeltek cserébe a támadás leállításáért. A hatóságok nyomatékosan hangsúlyozzák, hogy senki soha ne utaljon át pénzt ilyen jellegű felszólításokra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.