Változtat szabályzatán a brit filmakadémia is

Átszervezi tagságát és változtat díjai odaítélésének szabályzatán a Brit Filmművészeti és Televíziós Akadémia (BAFTA), miután egy felülvizsgálat megerősítette, hogy a jelöléseknél nem érvényesül a sokszínűség.

Forrás: origo.hu2020. 09. 25. 12:34
változtat
London, 2020. február 2. Andy Serkis angol színész, miután átvette a különdíjat a brit filmszakmában végzett kiemelkedõ munkája elismeréseként a Brit Film- és Televíziós Mûvészeti Akadémia (BAFTA) díjkiosztó ünnepségén a londoni Royal Albert Hallban 2020. február 2-án. MTI/EPA/Will Oliver Fotó: Will Oliver
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BAFTA már januárban, amikor bejelentette 2020. évi díjainak jelöltjeit, ígéretet tett a változásra.

Kiderült ugyanis, hogy immár hetedik éve egyetlen női rendező sem kapott jelölést a legjobb rendező díjára, és valamennyi jelölt a legjobb főszereplő és mellékszereplő kategóriában fehér volt. „Akkor azt mondtuk, hogy mindent felül fogunk vizsgálni” – közölte csütörtökön Marc Samuelson, a BAFTA filmbizottságának az elnöke a változások bejelentésekor.

Az akadémia elhatározta, hogy ezer új tagot fog felvenni az alulreprezentált csoportokból jelenlegi 6700 fős, szavazati joggal bíró tagjai sorába.

Megváltoztatta a díjak odaítélésére vonatkozó szabályokat is, bevezetve egy „hosszú listás” fordulót a szavazásban még az előtt, hogy a végső jelölteket a díjakra kiválasztják. A legjobb film kategóriában 15 filmet fognak kiválasztani az akadémia tagjai a hosszú listára, ezeket valamennyi akadémiai tagnak meg kell néznie, mielőtt szavaz a győztesről.

Fotó: MTI/EPA/Will Oliver

A legjobb rendező kategóriában a hosszú listára 20 rendező kerül fel – 10 férfi és 10 nő -, de a végső hat jelölt esetében nem lesz kötelező egyensúly a nemeket illetően.

A színészkategóriákban 15 fős lesz a hosszú lista és hatan válnak végső jelöltté a korábbi öt helyett. „A többség úgy érezte, hogy nem kvótákat akarnak az emberek. A kultúra általános megváltoztatására van szükség az iparágban” – magyarázta Kate Lee, a felülvizsgálatot végző csoport vezetője.

Samuelson közölte, hogy a felmérés, amelyben több mint 400 embert kérdeztek meg az alureprezentált csoportokból, kínos tapasztalat volt. „Az emberek elmondták nekünk tapasztalataikat, amelyek igen borzasztóak volt” – tette hozzá. '

Az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia a hónap elején hozta nyilvánosságra új szabályait, amelyekkel sokszínűségét akarja elősegíteni.

Az amerikai filmakadémia is sok kritikát kapott, amiért kevés olyan filmet díjaz, amelynek alkotója valamilyen kisebbséghez, színes etnikai csoporthoz tartozik. A bejelentett új szabályok a kamera előtt és mögött dolgozók sokszínűségének érvényesülését támogatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.