Véletlenül bukkant őskori állatábrázolásokra egy férfi Skóciában

Skócia egyik leghíresebb neolitikus régészeti lelőhelyén kifejlett gímszarvasokat ábrázoló őskori kővéseteket találtak, amelyekről úgy gondolják, hogy a maguk nemében a legrégibbek lehetnek az Egyesült Királyságban – írja a Guardian cikke alapján a feol.hu.

Forrás: feol.hu - mediaworks2021. 06. 06. 10:30
null
Az újonnan talált vésetek újraírják az Észak-nyugati őskori művészet történelmét Forrás: Twitter/Historic Environment Scotland
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vésetek két kifejlett hím agancsos gímszarvast és több fiatalnak vélt szarvast ábrázolnak. A rajzokat a skóciai Argyll híres bronz- és kőkorszaki régészeti helyszínén, Kilmartin Glennél fedezték fel véletlenül.

A régészek szerint az ábrázolás 4-5 ezer éves lehet,

a neolitikumot és a korai bronzkort átívelő időszakból származik, és az első olyan véset, amit a Kilmartin Glenben felbukkant őskori csésze- és gyűrűjelek mellett találtak.

Az újonnan talált vésetek újraírják az Észak-nyugati őskori művészet történelmét
Fotó: Twitter/Historic Environment Scotland

A szarvasábrázolást egy oxfordshire-i amatőr régész, Hamish Fenton fedezte fel, aki a környéken a Dunchraigaig bronzkori temetkezési helyét vizsgálta.

A temetkezési helyen rejtőző rajzokra akkor bukkant rá véletlenül, amikor kutatás közben, zseblámpával a kezében belecsúszott egy gödörbe. A sírkamra zárókövén fedezte fel a finom vésetű rajzot.

A teljes cikk ITT olvasható el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.