idezojelek

Ákos keményen kiosztotta a vicsorgó libsiket, tiszta vizet öntött a pohárba

„Egyszerűen ki akartak nyírni.”

Csépányi Balázs avatarja
Csépányi Balázs
Cikk kép: undefined

Ákos egy nagyon izgalmas, de bizonyos értelemben rendhagyó interjút adott az Indexnek. A beszélgetés apropója adott volt, hiszen az elmúlt hetekben jelent meg az énekes-dalszerző Metropolis című lemeze, amely Ákos harminchat éves pályafutása során az első dupla stúdióalbum. A lemezbemutató koncertet december 14-én tartják a Papp László Budapest Sportarénában. Az album hatalmas siker, vezeti az eladási listákat. Lehetett volna a lemez készítés körülményeiről, az albumra került dalok sorrendjéről, különböző szakmai kérdésekről is beszélgetni Ákossal, az interjú mégsem egészen a Metropolis lemezről szólt, sokkal inkább az énekest rendszeresen érő vádakról, gyűlölködő, ideológiai támadásokról. 

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamiért az interjú készítője úgy érezte, hogy fel kell mondania a ballib mantrát és nekiszegezni Ákosnak. A népszerű zenészt ez nem ejtette kétségbe tiszta vizet öntött a pohárba és keményen kiosztotta a vicsorogva gyűlölködő libsiket.

„Harminchat éve vagyok a pályán. A következő miniszterelnökök alatt töltöttem meg sportcsarnokokat: Antall József, Boross Péter, Horn Gyula, Orbán Viktor, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon. Én játszottam a legtöbbször az egykori Budapest Sportcsarnokban, lassan már hazajárok koncertezni a Papp László Arénába. […] És az érdeklődők rendszeresen megtöltik az arénát, amiről a sajtó egy része egy árva sort sem ír, de ha a megfelelő művész pukizik egyet a pinceklubban, akkor garantált az Index-címlap. Tudok én ezen változtatni? […] Van, aki emberszámba vesz, és úgy áll a munkámhoz, mint egy alkotó emberéhez. Ez lenne az úgynevezett »műbírálat« alapja. Ha valaki lemezkritika ürügyén személyes támadást intéz ellenem, sokévnyi frusztrációját, lázálmokat és hazugságokat gyúr egybe, az már egészen biztosan nem rólam és nem is a lemezemről szól. […] Ez a közeg nevezett már b…zinak, homofóbnak, nácinak, nőgyűlölőnek, elképesztő hazugságokat terjesztettek rólam. Ez nettó propaganda.”

Egyszerűen ki akartak nyírni.

„Ugyanez a pusztító szándék és löttyös indulat tükröződik a »nyugatellenes« és az »oroszbarát« jelzőkben, amelyek ma »lemezkritika« címszó alatt jelenhetnek meg. Az 50-es évek szelleme kísért: szilencium jár annak, akinek nem tetszik a dumája, a Szabad Nép meg szépen lehozza, hogy az illető »feketéző« meg »szovjetellenes«, aztán kész is.  

[…] Kikérem magamnak, hogy ne legyen jogom a saját lemezemen, a saját dalomban arról beszélni, ami foglalkoztat. »Transzfób« meg »genderellenes«: minden diktatúra ilyen varázsszavakkal, megbélyegzési technikákkal dolgozik, hogy aki esetleg másképp merészelne gondolkodni, az féljen és kussoljon. Ez az elnyomás gesztusa, a nyilasok, a kommunisták, a nácik, a maoisták jelrendszere: nem tűrik az ellenvéleményt, kizárólag azt lehet gondolni, amit ők előírnak."

Éppen tegnap írtam az AI zenész Wellor új, 1956-ra komponált számáról, ahol az ÁVH-unokákról énekel. Nos, többek közt ezek a figurák próbálták és próbálják ellehetetleníteni, lépten nyomon támadni Ákost pusztán a véleménye, identitása miatt.

Kicsit zavarba ejtő volt az interjú hangulata. Olyan volt az ember érzése, mintha még Ákost tenné felelőssé a kérdező a gyűlölködők véleményéért. De talán így volt ez jó, most legalább mindenki megkapta a választ, Ákos nem maradt adósa senkinek.

December 14-én pedig az arénában meghallgathatjuk, hogy is szól a Metropolis.

Borítókép: Ákos (Fotó: Veres Nándor)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Nem engedünk 56-ból!

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

SPORTSZERŰEN – Trump lecsapta a magas labdát

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Tényleg bukik Izrael, dr. Steinbock?

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A történelem rémálmai

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.