Balaton – a „szétlopott” országban rekordokat dönt a turizmus

Dobrev Klára ismét Brüsszelben.

Kruppa Géza
2020. 08. 27. 10:51
null
Az idei nyáron a hazai turizmus legkedveltebb célpontja a Balaton volt Fotó: Varga György Forrás: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rejtély, hogyan lehetséges, hogy az ellenzék szerint „szétlopott országban” nyári rekordokat döntött a hazai turizmus. A rendszer által „megnyomorított”, a karanténból kiszabadult emberek júliusban, augusztusban több tíz milliárd forintot hagytak az éttermekben, hotelekben.

Ilyen a magyar csoda. A Magyarország visszavár! kampány elsöprő sikerének tompítására a független-objektív média balatoni beszámolói horrorárakon kínált lángosokkal, méregdrága sült halakkal, százezer forintos szállodai szobákkal borzolták a kedélyeket. Mindhiába. A sok százezer „elszegényedett” család mégis benépesítette a vízpartokat, a lángos elfogyott, a szállók megteltek, a zsúfolt éttermek asztalai között a pincérek magukat degeszre evett, hancúrozó kisgyerekek között szlalomoztak. Ki érti ezt?

Olyan talány ez, mint a teljes körű foglalkoztatás ideje a tovatűnt szocializmusban, amikor a Körúton hétköznap délelőttönként is hömpölygött a tömeg. (Megannyi vállalati anyagbeszerző.) A munka dandárjában is telt házzal mentek a mozik, a budai hegyek csalitosainak bokrai déltájt is a szerelem tüzében izzottak. Mit sem számított, hogy a közveszélyes munkakerülést büntette a törvény.

Hasonló megfejtendő titok, hogy mostanság vajon mit gondolhatnak a kormányt elátkozó DK-s szavazók, amikor unokáik megkapják a 20-30 ezer forintos ingyentankönyv-csomagot, és szeptembertől az iskolákban ismét ingyen ehetnek a diákok meleg ebédet. Pedig nagy példaképük, az ellenfeleit koldusbotra juttatással fenyegető Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként mint megcáfolhatatlan közgazdasági dogmát szögezte le: nincsen ingyenebéd.

És most jön a vénasszonyok nyaráról indián nyárra átnevezett időszak. Amikor a megosztott társadalom tagjai között sajnálatos módon alig van esély a virtuális békepipa elszívására. Pedig az ellenzékiek soraiban sokan soha nem látott anyagi jólétben élnek, gyarapodásukat az elmúlt évtized sem gátolta, mégis tele szájjal szidják a fennálló rendszert. De miért is? Mert lényegében többen közülük önmagukkal sincsenek összhangban. A megváltozott egzisztencia könnyen identitászavart okozhat. E nyugtalanító érzést egyesek például szemhéjplasztikával, szeméremdomb-korrekcióval, férfimellizom-nagyobbítással igyekeznek orvosolni, de e pénznyelő műtéttől sem érzik magukat jobban a bőrükben.

Mivel a belső szilárd értékrend hiánya szilikonnal nem kipótolható, a felhőtlen nyaralás közben is állandóan frusztráltak, vibrál körülöttük a levegő. Ráadásul a hirtelen meggazdagodottak kapcsolati hálója könnyen szétszakadozhat. Az új élethelyzetben a régi, megszokott baráti körüket maguk mögött hagyják, a jómódúak társaságát keresik, e „magasabb körök” viszont nehezen fogadják be, nemritkán enyhén lekezelik őket. Így igazán sehol sem találják a helyüket, amiért másokban keresik a hibát, szidalmazzák a rendszert is. Sok pénz, kevés önismeret. Közülük feltehetően jó néhányan ott tüntetnek majd a forrónak ígérkező ősz ellenzéki megmozdulásain.

De minden balliberális nyugodjon le! Semmi vész, Dobrev Klára már a helyén van, visszatért Brüsszelbe. „Figyelem! Az ország építése alatt az aknamunka zavartalanul folyik!”

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, akkor kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.