Újabb fordulat a turizmusban: a belföld lehet az ősz nyertese

Mi várható szeptembertől a turizmusban? Ez a kérdés tartja lázban az ágazatot, amióta a kormány arra kérte a lakosságot, hogy szeptember elsejétől ne tervezzen külföldi utakat, főleg ne a déli országokba. Ismét a belföldi piac élénkülhet: a járvány sújtotta iparág a telített nyári szezon hosszabbításával biztonságos élménylehetőségeket kínál ősszel, és jó eséllyel tovább javítja a idei mérleget. A következő évszakban is erős itthoni keresletre egy rugalmasabb ökoszisztéma kidolgozása lehet szükséges.

2020. 08. 23. 9:20
null
Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nem ismerünk minden konkrétumot a szeptember elseje utáni időszakról, de a bejelentések alapján várható, hogy újabb korlátozások befolyásolják ősztől a turizmust, amikor jelentősen mérséklődhet a határok átlépése. A külföldi utakra vonatkozó kormányzati felhívás egyfelől rossz hír a már befizetett szeptemberi, októberi utakra készülő magyaroknak, viszont újabb lehetőséget jelent a belföldi pihenésre, kirándulásokra, ami az ágazat további erősödését vetíti előre a második fél évben, főként vidéken – mondta a Magyar Nemzetnek a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója.

Rasztovits Dávid
Fotó: Katona Vanda

Rasztovits Dávid kifejtette: ha az emberek nem mehetnek külföldre, várhatóan újra a magyarországi pihenőhelyeket és a nyári slágernél, a Balatonnál szélesebb körben elérhető élményeket, tematikus programokat részesítik majd előnyben a hosszú hétvégéken, az iskolai szünetekben. Ezzel az előző évek trendjeihez képest magasabb foglalási arány és szobakihasználtság jelentkezhet ősszel is az ország kisebb-nagyobb szálláshelyein.

Vesztes a főváros?

Ahogy Európa más fővárosai, Budapest is jobban megszenvedi a külföldi turisták hiányát – a fővárosi piac sorsát erre az évre a diszkont-légitársaságok csökkentett járatszáma már megpecsételte az újranyitás után. Az elmúlt években ugyanis a legtöbb külföldi vendég a fapados légitársaságok által üzemeltetett járatokkal érkezett.

– Megpróbálhatjuk pótolni a külföldi turisták költéseit a Budapestre egyre sűrűbben szabadidős szándékkal utazó magyar vendégek növekvő kiadásaival, de nem fog menni. Újra szemléletváltás szükséges, mert borzasztó nehéz hónapok állnak előttünk, melyre a korábban fővárosközpontú iparág csak közösen, minden piaci szereplő érdekeit szem előtt tartó együttműködésben tud megfelelő válaszokat adni – fogalmazott a vezérigazgató.

Ahogy tavasszal eltűntek a turisták a budai Várból, az ősz több belföldi vendéget hozhat a fővárosnak
Fotó: Teknős Miklós

Kitért arra is, hogy az Airbnb piacának helyi szintű korlátozásai és például a belvárosi bulinegyed méltatlan helyzete semmiképp nem segíti a lehetőségek kiaknázását.

– A történelem viszont már többször megmutatta, hogy a magyar emberek és az elhivatott vállalkozók törekvései utat találnak a megoldások felé

– fogalmazott a szakember.

Óvintézkedés egy mórahalmi szállodában. Már május végén újra telítődtek a vidéki szálláshelyek Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba

Vidéken van potenciál

Rasztovits Dávid úgy folytatta:

erősödő nemzetgazdasági bástyát jelent idén a vidék Magyarországa,

ahol július végétől szinte teljes kapacitáson futnak az egyes turisztikai térségek. – Többször elhangzott az elmúlt időszakban, hogy ennyi embert nagyon régen láttak a Balaton partján vagy a fürdővárosokban, illetve korábban kevésbé látogatott vízpartokon is.

A Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója ugyanakkor azt is megemlítette, hogy a megszokottnál fokozottabb utószezoni kereslet és a kapacitáson felül kiszolgált embertömeg a kevésbé felkészült élményhelyeken hátrányt is hozhat, ezért egy jól tervezett, több irányú, gyors reakciókra képes ökoszisztémát kell kialakítani az ágazatban, még az őszi szezon beköszönte előtt.

Önfeledt balatoni szelfi. Amikor még nem volt fontos a távolságtartás Fotó: Bach Máté

– A legtöbb vállalkozás így is óriási kockázatokat vállalt a túlélés érdekében. Ha a határokon belül marad a turizmus az év hátralévő részében, akkor a szüreti időszakban, az őszi hétvégéken vagy akár adventkor a többletkereslet ismét előidézheti a nyáron helyenként megtapasztalt minőség- és kapacitásbeli problémákat. Erre érdemes mielőbb felkészülniük a szolgáltatóknak, mivel térségenként versenyelőnyt jelenthet az alkalmazkodó közeg – tette hozzá a zrt. vezérigazgatója.

Fontos a vendég véleménye

Annak kapcsán, hogy kik lehetnek a helyzet nyertesei az előttünk álló időszakban, a digitális szakértő közölte: még sosem voltak ilyen fontosak az interneten elérhető felhasználói vélemények egy-egy vendéglátó- vagy szálláshelyről, utazási élménypontról. Mint mondta, a vállalkozók mellett a vendégek is teljesen új helyzettel találkozhatnak ősszel, amikor például a kedvenc éttermükben kell órákat várniuk a megszokottól eltérő működésben, vagy éppen a bejáratott szálláshelyen nincsen elérhető szabad szoba, legfeljebb többszörös áron.

Vendégek papucsai egy vidéki élményfürdőben. A tavalyinál erősebb lehet a fedett fürdők, wellnesshotelek iránti őszi kereslet
MTI Fotó: Balázs Attila

– A belföldi kínálatban olyan dinamikák uralkodnak, melyekre a piaci szereplők nem tudtak teljeskörűen, időben felkészülni az első járványhullám után, ezért a jó példák mellett olyan helyzetekkel is találkoztak a turisták a nyáron, amelyek már rövid távon rombolják a fogyasztók bizalmát. Vegyük észre: az egészségbiztonsági veszélyhelyzetben egy bizalmi válság is kialakult az átlagturistákban, ezt helyre kell segíteni – jelentette ki Rasztovits Dávid, aki szerint megfelelő válasz lehet, ha a szolgáltatások színvonalát egységesen tovább fejlesztik, az országban bővül és korszerűsödik a turisztikai kínálat, de főleg minden pillanatban a vásárlói elégedettség diktálja annak alakulását.

Az év hátralévő részében a magyarok utazási igényeihez kell alkalmazkodnia a szálláskínálatnak
Fotó: Havran Zoltán

– Ha ezekre a tényezőkre érdemben figyelünk, a belföldi turizmus térnyerése nemcsak időszakos pozitív hozadéka lehet a pandémiának, hanem középtávon is irányt adhat a kilábalás felé – fűzte hozzá a szakember.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.