Bűvös kocka a szemlőhegyi kukában

Klára asszony esete a jövő évi költségvetéssel.

Kruppa Géza
2021. 06. 14. 13:56
null
Gyurcsányék magukra maradhattak a salgótarjáni körzetben Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A jövő évi költségvetést egy elegáns mozdulattal kidobjuk a kukába – mondta Dobrev Klára minap egy fórumon. A miniszterelnöki szék várományosának vágyvezérelt mozdulata azonban inkább hebehurgyának, mintsem elegánsnak tűnhet. Ugyanis a pénzügyminiszter szerint ha a 2022-es költségvetéshez a baloldal módosító javaslatait elfogadnák, akkor 8800 milliárd forinttal borítanák fel az államháztartást. (A költségvetést három hónapos munkával 250 kipróbált, szakmáját magas szinten űző közgazdász készítette elő.)

A szemlőhegyi villa dolgozószobájába éjjelente alighanem visszajár az elegáns mozdulatú házúrnő nagyapjának szelleme. A falak között a férjével közösen szőtt tervek ezért kaphatnak fenyegetően vöröses árnyalatot. Klára asszony kijelentései vagyonelkobzásról, börtönről, a törvények „ideiglenes” felrúgásáról kísérteties hasonlóságként idézik vissza az 50-es éveket. Azokat a sötét esztendőket, amikor valóra váltak Apró Antal és elvtársainak lázálmai a kommunista társadalomról: mindenkinek elege volt mindenből.

Gyurcsány és Dobrev Klára egymásra találása sorsszerű, igazi álompárost alkotnak. Egy ritmusra dobban a szívük, csukott szemmel olvasnak egymás gondolataiban. Ezért is oly büszke Klára asszony a 2006-os őszödi beszédet előadó – „hazudtunk reggel, éjjel meg este” – urára. Elragadtatásában lelki szemei előtt Feri délcegen ülve a nyeregben, kezében kivont karddal a körúti lovasrohamot vezénylő hősként jelenik meg. A gyáva fideszes civil bagázs persze menekülőre fogja, a paripák csattogó patái elől a tömeg reszketve húzódik be a kapualjakba. Ezek a daliás idők Klára reményei szerint 2022-ben újra ránk köszönhetnek. (Vörös hajnal hasad.)

Maga a kuka is beszédes lehet, ahová Gyurcsányné a kormány jövő évi költségvetését szánja. Rutinos guberálók szerint a háztartási szemétből gyakran különféle értékes tárgyak is előbukkannak. Van, amelyik hirtelen indulatokra utal, a tulajdonos alighanem azért akart megszabadulni tőle, mert a szóban forgó tárgy (vagy szellemi termék) puszta közelsége is irritálja. A gyűjtögetők találtak már például arany karikagyűrűt, kibontatlan csomagolású, vagyont érő nyakláncot, vadonatúj márkás, selyem bébidollt, nyomdaillatú ajándék könyvet.

Meg nem erősített értesülés szerint egy ételmaradékra vadászó hajléktalan jóember legutóbb valamelyik rózsadombi kukában különleges, háromdimenziós logikai játékra bukkant. Azért dobhatták ki, mert rossz fényt vethet a háziakra. A talált kincs egy olyan bűvös Rubik-kocka, amelynek mind a hat oldalán Karácsony Gergely mosolyog. Mégis akárhogy forgatják, mindig Gyurcsány néz vissza. Tiszta őrület!

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke lakossági fórumon vett részt Szentendre főterén (Fotó: Éberling András)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.