Politikai aktivisták keltetője a színművészetiben

Hogy láss is, ne csak nézz ki a fejedből.

Nagy Árpád
2020. 09. 09. 15:09
null
Budapest, 2020. szeptember 6. Résztvevõ a Színház- és Filmmûvészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élõláncon 2020. szeptember 6-án. Élõlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élõlánc tagjai kézrõl kézre adták azt a chartát, amelyet délelõtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttmûködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Samu ma reggel megint ott csóválta farkát a teraszon, miközben én kávémat iszogattam volna nyugisan a reggeli hűvös, mégis üdítően napsütötte sarokban, elmerengve azon, milyen szerencsések is vagyunk, hogy ilyen tökéletes tájolású házat választottunk annak idején.

Vakkant kettőt, hátha attól hamarabb felébredek. De nem, csak néztem rá merengőn, vagy inkább bambán, hogy megint mi az, ami miatt ennyire izgatott.

Csak kibökte.

Színész szeretne lenni. Vonzzák a világot jelentő deszkák, a színpad. Amióta minden második hír az egyetemfoglaló komédiáspalántákról szól, megtetszett neki a mesterség. Szerinte tökös gyerekek, és az az egyetem sem lehet semmi, amelyik a szakma csínján-bínján felül egy politikai zsaroló kampány levezénylésére is felkészítette a hangadóikat.

– Milyen politikai zsaroló kampány?! – csattanok fel. – Szegény, tudásra éhes és tanulástól halálra kínzott gyerekek lázadnak, kizárólag szűzies, patyolattiszta, politikamentes balliberális erkölcseiket védve!

– Ja, persze – mondja Samu –, már megint tündérekkel álmodtál. Kell beléd még némi fekete, hogy felébredj. Szerinted a CEU felvilágosult diákjai is lázadnak azért, mert kuratórium kezében van az egyetem? Hát nem. Ahogy ezeknek a Bessenyei Ferenc- és Törőcsik Mari-utódoknak se jutott volna önmaguktól eszükbe tömegesen azért tiltakozni, zsarolni, mert megváltozott az egyetem vezetése.

– Tévedsz, nem maga a változás az ok, hanem, hogy mit hoz majd az új vezetés… – akadékoskodnék, de közbevág.

– Pontosan erről beszélek! Akkor már bárki képes lenne tiltakozni, ha van rá ok, ha adna rá okot az új vezetés. Ők viszont máris olyan kiváló politikai aktivistapalánták, hogy a jövőbe látnak. Tudják, hogy iszonyat lesz, vállalhatatlan gyalázat, ami következik, és azt nem hagyják! Ők aztán nem!

– Nekem ez bonyolult. Inkább mondd meg, mi lesz a vége. Jó a szimatod, biztos tudod, megjósoltad az Indexnél is, hogy kamu volt az egész majomparádé.

– Nem oda Buda! – így Samu. – Nem jósoltam meg, csak láttam, amit láttam. Ahogy most is látom, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai között politikai aktivisták keltetése folyt, ezért ez a kutyakomédia. És azt is, hogy elkélne neked, kedves gazdám, egy vastagabb szemüveg, hogy láss is, ne csak nézz ki a fejedből.

...

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, akkor kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.