Budapest körüli kisebb-nagyobb városok és községek már az ezredfordulón izgalmas célpontokat nyújtottak a fővárosiaknak s teljes természetességgel integrálódtak a gasztro-forradalomnak nevezett minőségelvű megújulás folyamatába.
A főváros közelsége döntő, a zseniális Walter nem tudott megmaradni Perbálon, míg Budakeszi, Nagykovácsi, Solymár, Üröm, Budakalász, Pécel, Csömör, Nagytarcsa, Kistarcsa, Gyömrő stb. vendéglátóhelyei, amennyiben valami izgalmasat nyújtanak, számíthatnak a budapestiek érdeklődésére.
Pest vármegye legnagyobb városa, a több mint hetvenezer lelket számláló Érd is ezek közé tartozik, nem véletlen, hogy a frissen nyílt fővárosi helyekről rendszeresen és részletesen tudósító „We Love Budapest” vagy a „Street Kitchen” portál hírt ad az érdi nyitásokról is, mint pár hónapja a Casa Deligioról vagy e hónap elején a Barkáról .
A minap mi is kiruccantunk ide, s az említett két remek egység mellett betértünk az országos hírű Pataki cukrászdába is. Társaságunk úgy szavazott, hogy az ebédet is Érden fogyasszuk el, így aztán egy kávézó és két cukrászda letesztelése után beültünk a város legnépszerűbb éttermébe, már amennyiben irányadónak tartjuk Tripadvisor s az ittjartam.hu közönségének egybehangzó ítéletét. Merthogy mindkét portálon toronymagasan vezet az 1995-ben indult Branco Steak House.
A helyet két testvér nyitotta, akik korábban egy magyaros éttermet vezettek, de egy észak-amerikai körutazás során elhatározták, hogy profilt váltanak, s a továbbiakban western hangulatú steak-házat fognak működtetni. A számításuk bevált, a hely azóta is sikerrel működik, olyannyira, hogy hétvégén tanácsos asztalt foglalni. A vadnyugati dizájnt kellemes country-zene egészíti ki.
![](https://cdn.magyarnemzet.hu/2025/02/c__I5a2wokwMxbt3tYrj8Gi52FpIfopHXnoGt8PT-54/fit/1200/979/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRhOTNmMjU3MzczZDQ5MjViZDBmY2NjOTY4NTIyNzRi.jpg)
Diczkó László kabai kistermelő kézműves chilikészítményeit is kérhetjük az ételekhez, a fizetőpulttal szemben a mosdó felé vezető lépcső aljában a falra szerelt szekrénykében csodálhatjuk meg őket, mindegyik mellett feltüntették az adott chilipaprika a Scoville skála szerinti csípősségmértékét. A lista élén az áll, hogy „A méregszekrény tartalma”. Az asztalon menzára való só- és borslisztszóró a steakhouse-ba illő darálók helyett. Összességében ezzel együtt hangulatosnak mondható a hely, jó itt elüldögélni.
A honlapon az étlap által kínált a steak-választék mellett külön rovatban szerepelnek az Ausztriából érkező Charolais, valamint „Hortobágy Angus”-jegyezte érlelt húsok. Mint megtudhatjuk a bemutató sorokból, utóbbi cég küldetésének fő mozgatója, hogy világ egyik legjobb minőségű marhahúsát tegyék le az asztalra, ehhez a „Certified Angus Beef” minőségi előírásait vették alapul, de emellett GMO mentességet, az erjesztett takarmányok, valamint a szója használatának mellőzését is vállalták és mindezt kiegészítették a „Natural Beef Program” feltételeivel. Utóbbinak nem leltem a neten egyértelmű forrását, de már a szója s az GMO mellőzése is értékelendő és bizalomkeltő.
Kínálnak e kategóriában csontos és filézett rib-eye-t, porterhouse-t, T-bone-t és hátszínt. A steakekhez kérhetők különféle köretek, raguk és extrák.
A fő profil mellett választékba vettek több népszerű magyar és nemzetközi fogást, így többek között hideg libamájszeleteket, tatárbifszteket, marhahúslevest, tárkonyos jércelevest, rántott, töltött és natúr sült húsokat csirkemellből, pulykamellből, valamint sertésbordából, továbbá somlói galuskát és brownie-t. Lehet, hogy a környezethez inkább illenének tex-mex fogások, de akkor talán nem dübörögne a hely évtizedek óta. Vasárnap déltájban jártunk ott, de alig kaptunk helyet.
Mintegy tizenhét bort kínálnak, főként a minőségorientált belsőmagyarországi második vonalból, mint az egri Tóth Ferenc vagy a villányi Szende Gábor pincészete. A borokat kevés kivétellel decire is kimérik. Feltűnik a választékban néhány újvilági tétel is. Töményitalaik nagy része minőségi tétel, különösen a pálinkák. Bernard pils, Erdinger búza és Lindemann’s meggysört csapolnak, palackban két kommersz multisört és barna Bernardot tartanak. Két alkoholmentes sörük a felső szegmensbe sorolható.
A kiszolgálás vegyes képet mutat, első alkalommal kifogástalannak bizonyult, kedves, szívélyes, kommunikatív pincért fogtam ki, aki vette a lapot, jó volt vele váltani néhány mondatot. Másodszor, talán a déli hajsza miatt, de kötelességszerű és személytelen volt a szervíz. Azt se kérdezték meg, hogy ízlett-e az étel, pedig lett volna rá apropó, amikor a túrógombóc két harmadát elcsomagoltattam. 12% felszolgálási díjat biztos, ami biztos hozzácsapnak a számlához.
Tavaly májusában egy korsó Bernardra ültem be, ami a pils műfaj talán legmeggyőzőbb darabja, sörkorcsolyának Colorado csirkeszárnyakat kértem, ami ízre, állagra, frissességre egyaránt megnyert, korrekt mártást is adtak mellé. Szinte hihetetlen, hogy öt egész szárny (KFC-Mc Donald’s számítás szerint 10 darab) mindössze 1590 forintba került. Azóta e fogás sajnos kikerült a választékból. Az árak nagy általánosságban szokványosaknak mondhatók.
![](https://cdn.magyarnemzet.hu/2025/02/cgPYocN2jzCM8XB75aVfh8wuDWpBXV19iugQcw1T1XQ/fit/1200/675/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzg0MzUyZDgwMmU1NzQ1ZDY5NzcwOTU0YTJhMzc4YjM1.jpg)
Nincs egy hete, hogy ismét betértünk, akkor padlizsánkrémmel indítottunk, melyet teljesen homogénre turmixoltak, íze jó volt. Egyszerű minőségű pirítóst, paradicsomcikkeket, szeletelt lilahagymát, paprikát és uborkát adtak mellé.
![](https://cdn.magyarnemzet.hu/2025/02/-XBR3oz_u4CuA7u2ZOodRF14AxNCuawtctLZ4y0aUPw/fit/1200/849/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FkYTk3OTYyOGM3ZDQxNTk5YjJlNGM0ODg5ZWVlM2Fk.jpg)
A halászlé is jó ízű, kellemes állagú, benne az afrikai harcsafilé friss, feszes. A mellé adott ipari kenyér friss.
![](https://cdn.magyarnemzet.hu/2025/02/0udDjfkasfIencIWIlFYSlKmKAvBtvo0rqB-JYL1MZ0/fit/1200/900/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2EyYzkyMjQ3NGQ0NTQ4OTI4NWE1YzczMzkwMjVlNGE2.jpg)
A hamburger nem átütő, de korrekt, tisztes munka, a tálalás kissé hevenyészett, a csónakburgonya műfajában ettünk meggyőzőbbet is.
![](https://cdn.magyarnemzet.hu/2025/02/N7qn5cdc6dXHrfCgFoAYxVH06wkTZ5wun5SQf-hMVsk/fit/1200/565/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRlMDIzYzk5ZDFhMTRhMjg5M2M4NjY5YjVmZjRmYjEy.jpg)
A túrógombóc állagra nem megnyerő, túl kemény, sok benne a gríz, egy átlagos háziasszony jobbat készít. Az extrák mellette nem rosszak, de ez nem sokat javít a helyzeten.
![](https://cdn.magyarnemzet.hu/2025/02/jBa4YMgfsLk2BjXn2-4LZcB0rf3Iry6vAohh4rJMvzY/fit/1200/630/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QxYmIzMzc5YTY4MDQ5MGZiOGUyODlhOWRiNTc4Yjky.jpg)
Steaket nem rendeltünk, részint költségtakarékosság okán, részint azért, mert készséggel elhiszem, kóstolás nélkül is, hogy egy harminc esztendős múltra visszatekintő steak house-ban értik a szakmát. Ha steakre vágyom, otthon szoktam magamnak elkészíteni, van Aradon a Kossuth utcában egy remek olasz bolt, ahol kiváló marhahúsárut tartanak.
Nem volt ez egy katartikus élmény, de egyikünk sem állt fel az asztaltól csalódottan. Nem mondom, hogy külön utat tervezzünk Érdre a Branco kedvéért, de ha már ott vagyunk, és a kisebb hibák nem zavarnak különösebben, akkor nyugodtan beülhetünk, hiszen összességében a hely jobbacskának mondható.
***
Elérhetőségek:
Branco Steak House
Érd, Balatoni út 13.-15.
Telefonszám: +36 23 367 025
Honlap: https://steakhouse.hu/
Online asztalfoglalás a honlapon keresztül lehetséges:
https://steakhouse.hu/asztalfoglalas/
Borítókép: A helyet két testvér nyitotta, akik korábban egy magyaros éttermet vezettek, de egy észak-amerikai körutazás során elhatározták, hogy profilt váltanak, s a továbbiakban western hangulatú steak-házat fognak működtetni. (Fotó: A szerző felvétele)