Fűszernövények a teraszon: hogyan kezdjünk a fűszerkert létrehozásához?

Egy szép és hasznos fűszerkert kialakítása nem nagy ördöngösség, ugyanis a fűszernövények termesztése nem bonyolult. Íme a legfontosabb tudnivalók egy kezdő fűszerkert összeállításához.

2025. 03. 19. 13:00
Fűszernövények otthonra Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy igazi konyhakert fűszernövényekkel lesz teljes – ha tervezzük, mi hová kerüljön az udvaron, vegyük számításba azt is, hol helyezzük el kedvenc ízesítőszereinket. Ugyanakkor ha csak egy balkonrészt, esetleg csak egy ablakpárkányt tudunk fűszernövények gondozására beáldozni, akkor is van értelme munkához látni. Egy kezdő fűszerkert nem igényel sem szaktudást, sem különösebb energiabefektetést, mégis biztosítja, hogy akár egész évben saját fűszereinkkel főzhessünk. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a fűszerkert kialakítása kapcsán!

Fűszerkert ötletek: a bazsalikom remek választás
Fűszerkert ötletek: bazsalikomot, petrezselymet, metélőhagymát is ültethetünk // Fotó:  Pexels

Fűszerkert ötletek: milyen fűszernövényeket érdemes kezdőként ültetni?

Jól érzi magát a lakásban egy napos ablakban 

  • a petrezselyem, 
  • a metélőhagyma, 
  • a zsálya,
  •  a kakukkfű, 
  • a rozmaring, 
  • a tárkony,
  •  a menta,
  •  az oregánó 
  • és a bazsalikom is.
    Szabadban jobban érzi magát
  •  a levendula, 
  • a citromfű,
  •  a cickafark,
  • a kakukkfű 
  • és a csombor.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő helyet a fűszerkert számára?

A fűszernövények napfényigénye magas. Mint korábbi cikkünkben írtuk, a fűszernövények többsége imádja a napos helyeket, ott fejlődnek a legszebben. Az, hogy elegendő napfény érje őket kiemelten fontos amiatt is, hogy később ízes fűszereink legyenek: az illóolajok a napsütés hatására koncentráltabbak lesznek a növényben.

A fűszernövények ültetésekor a talaj minőségére is figyelnünk kell.

 A legtöbb fűszernövény nem kedveli a kötött, agyagos, túlságosan átázott talajt. Válasszunk jó vízáteresztő-képességű termőföldet!

Kizárólag olyan cserépbe ültessünk fűszernövényt, amelynek az alján találhatóak lyukak, így az extra víz nem károsítja majd a növény gyökereit. 

Figyeljünk arra is, hogy ne kerüljön túl huzatos helyre a fűszernövény, ugyanis könnyen megfázhat!

Hogyan lehetnek egész évben friss fűszernövényeink?

Ha fűszerkertet szeretnénk otthonra, két választásunk van: megvehetjük a hipermarketek zöldségosztályán árult, kifejlett növényt, vagy vásárolhatunk szaküzletben magokat, amelyeket magunk vetünk el. Az előbbi módszer sokak szerint kudarcra van ítélve – ugyanakkor olyan szerencsések is vannak, akik burjánzó bokrokat nevelnek egy-egy csenevész, üzleti fűszernövényből. Ha ezt a megoldást választjuk, figyeljünk rá, hogy minél egészségesebb növényt vásároljunk, nézzük meg a szárát, leveleit és a földjét is. Ha hervadozik, ha úgy tűnik, régebben nem locsolták, vagy éppen ellepi a víz, inkább hagyjuk ott, ugyanis lehet, néhány napig húzza már csak. Amennyiben találunk egy szimpatikus példányt, és hazavisszük, az átültetés előtt nevelgessük még kapott cserepében egy ideig, hogy a gyökerei erősödni tudjanak. 

Ha magokról neveljük saját fűszernövényünket, érdemes gazdaboltban, szaküzletben érdeklődni, melyik márkát javasolja az eladó. Ezek csomagolásán mindig rajta van, mikor és milyen mélyre érdemes az adott növényt elültetni, milyen földben érzi magát a legjobban és milyen gyakorisággal locsoljuk. 

Mint a Mindmegette írja, a fűszernövények színe és mérete árulja el, mikor szüretelhetünk belőlük. Általában haragoszöld színe van a már fejlett fűszernövénynek, bár ez fajtától is függ, és 15-20 centi magasak. Az még jót is tesz neki, ha rendszeresen vágunk belőle az ételünkbe, mivel így a növény bokrosabb lesz és folyamatosan növekszik.  

A hajtásokat nemcsak frissen, de szárítva is felhasználhatjuk: a levágott szárakat, leveleket, terméseket akasszuk fel hűvösebb, száraz helyen. Ha már kellően kiszáradtak, akkor porítsuk vagy vágjuk össze, és tároljuk légmentesen, így egész évben saját termesztésű, garantáltan jó minőségű fűszerekkel ízesíthetjük ételeinket.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.