Csülkös pacal Hargitafürdőn

Egy étterem, amely a magyar és a székely gasztronómia közkedvelt fogásait kínálja kedvező áron.

Borbély Zsolt Attila
2021. 07. 23. 11:40
null
A képek a szerző felvételei.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hargitafürdő aprócska település 22 kilométerre Csíkszeredától. Nem önálló közigazgatási egység, az említett megyeközponthoz tartozik. Télen sípályáival, nyáron kiváló túralehetőségekkel, a Balu kalandparkkal, egész évben pedig korrekt, kedvező árfekvésű fősodratú éttermeivel csábítja a vendégeket. Idei sízésünk fő célpontja a madarasi Hargita volt, de egy nap elugrottunk Hargita-fürdőre is, ahol délben betértünk a kalandparkkal azonos nevet viselő tálcatologatós, a maga műfajában kifejezetten jó étkezdébe, majd a nap végeztével pedig a teljes csapattal a Bagolykőbe, ahol megfordultam egy évtizeddel korábban az egyik tusványosi tábor alkalmával.

A képek a szerző felvételei.

Az étteremnek egy impozáns épület ad otthont, melynek első szintjét kőből, a felső két szintet fából építették. Rajta tetszetős fehér bagolyfigura, melynek két oldalán a felirat: „Cabana Piatra Bufnitei – Bagolykő menedékház”. A bejárat feletti, fába gravírozott bagolyalak Csilicsali Csalavári Csalavér fülesbagolyhoz címzett tollboltját idézi.

Az intézmény étterme elsősorban a helyben lakókat hivatott ellátni, de szívesen fogadnak kívülről betérő vendégeket is. A beltér dekorációban szegény, intimitásmentes, de rendezett, tiszta, a terem végében zöld növények és hatalmas ablakok, melyek pazar kilátást biztosítanak a környező fenyvesekre. Az előtér vitrinjében megszámlálhatatlan bagolykreáció.

A konyha a magyar és székely gasztronómia közkedvelt fogásait kínálja elsősorban, de kapható néhány román slágerétel is. A kínálat nem sokat változott tíz év alatt. Szerepel az étlapon az általunk rendelt ételeken kívül többek között gulyásleves, parasztcsorba, túrós puliszka kolbásszal, szalonnával, töltött káposzta, paszulyfőzelék csülökkel, sertéshúsból készült borzoska, roston sült pisztráng és süllő, továbbá palacsinták.

Az egyetlen kifejezetten zavaró elem, hogy mindössze négy román nagypincészet borait kínálják, sem erdélyi magyar borászat, sem anyaországi nem szerepel rajta, amire embert próbáló feladat lenne elfogadható magyarázatot találni. Nem is próbálkozunk vele. Elvégre itt mindenki magyar, a személyzet, a tulajdonos, Csíkszeredában pedig nem nehéz magyar borhoz jutni, ha valaki sokallja Székelyföld egyik legjobb borszaküzletének a Vinklinek az árait, a székely üzletlánc, Merkur bármelyik egységében igen kedvező áron vásárolhat magyar minőségi borokat, Balla Gézának pedig külön forgalmazója is van a városban. Tartanak kétféle Tiltott Csíki Sört, ezeket leszámítva a sör- és töményválaszték kommersz.

Az árak rendkívül kedvezőek. A puliszka, valamint a tisztes adag levesek átszámolva 1000 forint körüli összegbe kerülnek, a nem tíz dekára, hanem adagra beárazott főételek körettel együtt 1200 és 2000 forint között kaphatóak, a miccs darabja 220, palacsinta darabja írd és mondd 300 forintba kerül.

A kiszolgálás kedves, udvarias, bár kissé figyelmetlen, egyikünk akkor kapja meg a főételét, mikor már mindenki befejezte a magáét, a palacsintánkat egyszerűen elfelejtik.

A pacalleves kellemesen tárkonyos, jó ízű, kár, hogy a pacal nem főtt meg rendesen. A csirkeszárny házias, korrekt, szaftos, a panír kompakt, a mellé adott sült krumpli tisztes, házias minőség, nem mirelit. A ropogós csirkecsíkok jó átlagos szintet képviselnek, élvezhetőek, a melléjük mirelit zöldség-egyveleggel összekevert, nem túlfőzött, jó állagú, retro tálalású rizset adtak. A retro érzést növeli a megtekert narancsszelet is. A miccset bordázott vaslapos sütötték, ügyesen, kívül pörzses, belül szaftos, megfelel a várakozásainknak. A pacalpörköltet csülkösen készítik, amit díjaztunk, szeretjük, ha csülök, köröm, fül vagy farok plusz kollagéntartalmat ad ennek a kultikus ételnek. A pörköltet a szokásosnál bővebb lére eresztették, mint amit mi megszoktunk, de nem bántuk, a szaftot kitunkoltuk az utolsó cseppig. Paprika kevesebb került bele, mint az Alföldön, ami nem okozott meglepetést, Székelyföldön szeretnek spórolni a paprikával, ettem Csíkszeredán a kétezres évek elején paprikamentes „gulyáslevest” is sertéshúsból, amit inkább úgy neveztem volna, hogy „húsleves gazdagon”. Mindazonáltal ez volt az egyik legjobb pacalétel, amit Erdélyben ettem, ízre-állagra, megjelenésre egyaránt, amihez a jó tartású, jó ízű, lényegben kifogástalan házias galuska is hozzátette a magáét.

Mindent egybevetve, a Bagolykő azt adta, amit korábban: házias ételeket, gyönyörű természeti környezetben, szívélyes kiszolgálás mellett.

Elérhetőségek:

Bagolykő, Hargita fürdő

Telefonszámok: + 40 366 100 148, + 747 299 721

Honlap: http://www.cabanapiatrabufnitei.ro/

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.