Látogatás a Miska vendéglőben

Misik Endre egy felújított, saját tulajdonú parasztházban rendkívüli ízléssel alakította ki vendéglőjét. Az étterem nem vállal sokat, de azt korrektül teljesíti, jó lenne, ha sokan átvennék ezt a modellt a regényhosszúságú étlapok helyett.

Borbély Zsolt Attila
2021. 01. 05. 12:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi húsz évben megismerhettünk néhány csodálatos történetet a Kárpát-medencében. Hogy a bor és gasztronómia keretén belül maradjak, hadd említsem elsőként Balla Gézát, a kadarkából készült szamorodni felélesztőjét, a legjelentősebb magyar vörösboros borvidék, Arad-hegyalja (Ménes-Magyarád) első számú borászát, akiről a kétezres években legfeljebb a szakmán belül hallott néhány kiválasztott, ma a legismertebbek egyike, egyetemi oktató, borakadémikus, 2018-ban pedig megkapta a borszakma Kossuth-díjaként emlegetett Év bortermelője titulust. De idekívánkozik Maurer Oszkár neve is, aki húsz évvel ezelőtt elhatározta: arra teszi fel az életét, hogy visszaadja Mátyás király kedvenc borvidékének, az egykor volt Magyarország talán legjobb adottságokkal bíró bortermő területének, a Szerémségnek a rangját, és most Michelin-csillagos éttermek sora kínálja dűlőszelektált borait, mely dűlők nevét (Krisztus, Kárász, Csücsülős, Táncos), miként Alkonyi László fogalmazott, hosszú idő óta senki nem helyezte saját nyelvi környezetébe.

Nem ekkora léptékű, de épp ennyire modellértékű Misik Endre története, aki Békéscsabán tanult a vendéglátóipari szakközépiskolában, és miután több kelet-magyarországi étteremben, majd Arad megye egyik legismertebb vendéglőjében, a Pécskai Tavernában szerzett szakmai gyakorlatot, saját családi vendéglőt nyitott szülőfalujában. Kisiratos Csanád vármegyén belül a battonyai járáshoz tartozott. Ma Arad megyében Simonyifalva, Majláthfalva és Nagyzerénd mellett a legnagyobb magyar többségű település, a legutóbbi népszámláláson 1635 lakosából 1429-en vallották magukat magyarnak. Az anyaország gasztronómiai érdeklődésű közönsége a Gasztroangyal című műsorból hallhatott e településről, melyben bemutatták a közösségi kemencés kenyérsütést és a kisiratosi lakodalmak szinte kötelező fogását, a savanya levest. A legnagyobb videómegosztó csatornán remekbe szabott, citeraszóval kísért, negyedórás bemutatkozó kisfilm is látható a faluról.

Misik Endre egy felújított, saját tulajdonú parasztházban rendkívüli ízléssel alakította ki vendéglőjét. Mindenfelé rusztikus, a régi falusi élethez köthető tárgyak, az asztalon a tányéroktól a csészékig csodás, saját márkás kerámiák. Nyáron hangulatos, szúnyoghálóval védett teraszt működtetnek.

Az étlap összefogott, lényegre törő, a magyar konyha közkedvelt fogásaira alapoz. Az általunk rendelt ételeken kívül kínálnak többek között gulyáslevest, cigánypecsenyét, kakukkfüves csirkemellet, csülkös babot. Az étterem nem vállal sokat, de azt korrektül teljesíti, jó lenne, ha sokan átvennék ezt a modellt a regényhosszúságú étlapok helyett. Az árak barátiak, levesek, főételek 2000 forintnak megfelelő lej körül kaphatók.

Immár fél évtizede, hogy minden évben december 24-én a helyi katolikus plébános megszenteli a halászlevet, amiből idén már 300 adagot kellett főzni, akkora volt rá az igény. A halászlé mellett töltött káposztát és kocsonyát is lehet rendelni. Jómagam karácsonykor évről évre kiruccanok az Aradtól mindössze 30 kilométerre fekvő vendéglőbe, de tavaly ősszel egy komplett ebédet is elfogyasztottam itt. Fogadófalatként helyben sült, friss, ropogós héjú házi kenyeret kaptunk, kiváló kacsazsírral és kolbászzsírral, apróra vágott lila hagymával és szép piros fűszerpaprikával. Csak ennyivel jól lehetett volna lakni.

Rendeltünk még egy ízletesnek bizonyult pacallevest, de nem hagytuk ki a jól ismert halászlevet sem. A friss ízhatású lébe kitűnő állagú, a szomszéd településen, Nagyiratoson tenyésztett afrikai harcsadarabok kerültek ezúttal is. Főételnek rántott sertéskörmöt, rántott és serpenyőben sült harcsát kértünk, amit egy közös vegyes tálon szolgáltak fel hármunknak, házi majonézzel, sült krumplival és hagymalekvárral. Kiváló, friss, szaftos volt a hal, ízes a rántott köröm és jó tartású a sült krumpli. Zárásként somlói galuskát rendeltünk, mely szaftos volt, ízletes, kellően diós, érdekes módon itt tejszínhab nélkül kínálják.

A kiszolgálás kedves, mosolygós. A közvetlen stílusú séf-tulajdonos is szívesen beszédbe elegyedik a vendégekkel.

A borválaszték szűk, de igényes, Balla Géza ménesi borain kívül több élvonalbeli magyar pincészet borát is tartják, ezek jelentős részét kimérik decire is. Tartanak Tiltott Csíki Sört is.

Az Aradra látogatóknak csak ajánlani tudom, hogy ne sajnálják azt a fél órát, amennyibe kerül a város központjából kiugrani Kisiratosra, de előtte feltétlenül foglaljanak asztalt. Nem fogják megbánni.

Miska vendéglő

Kisiratos, 383-as házszám

Telefonszám: + 40 357 402 677

Honlap: https://www.facebook.com/Restaurant-Miska-1897993510305736/

Online kapcsolatfelvételre messengeren keresztül van lehetőség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.