A megbízható, minőségközpontú fősodort képviseli a nagyszőlősi Paprika Café

Nagyszőlős egyike a Kárpát-medence jelentős borvárosainak.

2025. 07. 03. 16:44
Forrás: A szerző felvétele
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyszőlős egyike a Kárpát-medence jelentős borvárosainak. Nevét is a település fölé magasodó Fekete-hegy lankáit borító szőlőültetvényekről kapta. Ugocsa vármegye egyik legrégibb települése ez, első lakói királyi vincellérek lehettek. Mint a karpatalja.ma oldalon olvasható, e történelmi régió borkultúrájának ez a tulajdonképpeni központja, hiszen az imént említett Fekete–hegyen indult errefelé a szőlőtermesztés s a kárpátaljai borászatot említő első történelmi dokumentumban szintén szó esik Nagyszőlősről.

Hadd idézzük: „Ez egy 1093-ból származó okmány, amely szerint Nagyszőlős lakosságával és a környező földekkel együtt a szerzetesek tulajdonába került. II. Géza (1141-1162) idejében a mai Nagyszőlős területén alakították ki az első kárpátaljai szőlőültetvényt. Ez elsősorban a kedvező éghajlatnak, a talajösszetételnek és a reggeltől estig a nap sugaraiban fürdő Fekete – hegy földrajzi elhelyezkedésének volt köszönhető. 

A 1910-ben a város 7.811 lelket számlált. Ebből 5.943 volt magyar, 1.266 ruszin és 540 német vagy jiddis anyanyelvű. A legutóbbi népszámlálást 2001-ben rendezték meg, a 2023-ra tervezettet elmosta a háború. Bő két évtizede 26% volt a magyarság részaránya, mely a jól ismert okok, a természetes népességfogyás, a kivándorlás és az asszimiláció miatt azóta csak romolhatott, s a három éve zajló háború is gyorsíthatta e folyamatokat.

A Kárpát-medencei étteremkalauz teszteléseinek idején, 2020 elején jártam először a városban, kezemben a Magyar Konyha remek Kárpátalja-kalauza, valamint a Tripadvisor és a Google Maps segítségével összeállított célpontlistával. Két éttermet teszteltünk, az Udvarkát és a Salve-t. Mindkettő alapvetően kedvező élményt adott.

Másodízben a minap töltöttem el itt közel három napot az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), valamint helyi szakmai szervezetek által tető alá hozott „Ezüst föld” regionális borverseny egyik bírálójaként. Tavaly Munkácson jártunk ugyanezen verseny keretében, idén a szervezők Nagyszőlőst választották helyszínként.

Igencsak kitettek magukért, meg is állapítottuk Benyák Zoltán barátommal és bírálótársammal, hogy még nem volt szerencsénk egy borversenyre felfűzött ennyire komplex programhoz, melybe belefért egy rövid néptáncelőadás, kórusmű, mini-popkoncert, pazar étkek és italok, borkonferencia (sajnos tolmácsolás nélkül, így nem sokat értettünk a képanyag alapján megítélhetően színvonalas expozékból), több pincészet meglátogatása és Nagyszőlős nevezetességeinek, a szőlőműveléssel kapcsolatos szobroknak, a Perényi kastélynak és az Ugocsa-várnak a megtekintése .

A három napos program keretében két étkezés helyszínéül a Paprika cafét választották a szervezők, mely egy elegáns, hangulatos étterem a város külső részén, a Fekete-hegy felé vezető úton. A dekorációban borospalackok, míves söröskorsók, ízesített olajok és paprikafüzérek egyaránt helyet kapnak. A paprika-motívumokkal a falfestésben is találkozhatunk.

 A paprika-motívumokkal a falfestésben is találkozhatunk - Fotó: A szerző felvételei

A névválasztás és a szép latin betűs „Paprika café” felirat azt a reményt kelti, hogy van magyar étlapjuk is. Ehhez képest nemhogy magyar, de semmiféle latin betűs változat sincs, legyen az bár német, angol vagy francia.

A ma már regionálisnak mondható észak-szláv, a hagyományos magyar és a nemzetközi konyha fogásait egyaránt meglelhetjük az étlapon. Kínálnak tízféle reggelit a bundáskenyértől, az egyéb tojásételeken, virslin, zabkásán át a túrós palacsintáig. Az előételek között a tatárbifsztek mellett olyan fogásokat is találunk, mint a pálinkához kínált hering vagy a savanyú uborkával tálalt sózott szalonna.

A klasszikus borscs mellett készítenek erőlevest, bográcsost, babgulyást is. A meleg előételek jelentős részét a tájjellegűvé lett fogások teszik ki, mint a banos (kukoricakása, mely nemcsak hangzásban hasonlít a román bálmoshoz), vareniki, azaz derelye, krumplilepény (deryuni).

Főételként kínálnak többek között tejfölös nyulat, töltött káposztát, sertésszüzet, gombával töltött pisztrángot, sült libacombot burgonyával és gombamártással, továbbá sokféle grillezett és lávaköves fogást.

A „lazac Tokaji módra” olyan lehet, mint a milánói makaróni, amiről Milánóban nem tudnak. Tokajban legalábbis messze nem általános, hogy tejszínes szószban, vajjal, spenóttal és krumplipürével tálalják lazacot, vagy más halat.

Külön címszó alá szedték a sörkorcsolyákat, ezek között a hideg előételrovatban is szereplő sajt- és felvágottastál, valamint a csirkeszárnyak mellett olyan jól hangzó tételeket is lelhetünk, mint a csirkeszív, sertésfül és garnélarák. Tízféle desszert szerepel az étlapon, többek között „sarlotka”, azaz almás süti, csokiláva s meggyes derelye.

A borválaszték korrekt, helyi és import tételeket egyaránt tartalmaz. A munkácsi Heming sörfőzde lagerét és a világot meghódító, stílusteremtő Pilsner Urquellt tartják csapon. Palackban Corona, Kronenbourg s néhány cseh sör kapható.

A töményválaszték aránylag szűk, alig több, mint húsz tétel, amiben benne vannak a helyi vodkák, az import whiskyk, a borpárlatok, a rum, a tequila és a házi pálinka. Frissen facsarnak narancsot és grapefruitot, korrekt a koktélválasztékuk.

Egy vacsorát és egy ebédnek beillő reggelit ettünk náluk. Vacsorára jól sikerült, friss, hűtőízmentes alapanyagból készült, vaslapon sült aranydurbincsot kaptunk serpenyős zöldségegyveleg-ágyon répás káposztasalátával, továbbá korrekt málnás-túrós palacsintát.

Aranydurbincs - A szerző felvétele
Málnás-túrós palacsinta - A szerző felvétele

Az asztalon levő fehér és festett barna kenyér gyenge minőségű, az átlagos szintbe még belefér.

A reggeli házias tyúkhúslevessel indult, amiben némi hús, répa és jó tartású cérnatészta volt a betét, majd ügyesen elkészített kijevi csirke következett. 

 Házias tyúkhúsleves - A szerző felvétele
Kijevi csirke - A szerző felvétele

Aki nem vigyázott, könnyen lespriccelhette magát a csirkéből kibuggyanó kapros vajjal. A köret jól elkészített burgonyapüré volt, továbbá élvezhető savanyú uborka és a korábbi napon már megismert, errefelé igen népszerű káposztasaláta.

Kifejezetten jó élményünk volt a Paprika café, mely nemcsak egy kárpátaljai kisvárosban, de bárhol a Kárpát medencében megállná a helyét a fősodor felső szegmensében.

***

Elérhetőségek:

Paprika café

Nagyszőlős, Komunalna 14.

Telefonszám: +380 50 557 1432

Honlap: https://www.facebook.com/PaprikaSevlyushCafe/

Borítókép: A névválasztás és a szép latin betűs „Paprika café” felirat azt a reményt kelti, hogy van magyar étlapjuk is. Ehhez képest nemhogy magyar, de semmiféle latin betűs változat sincs, legyen az bár német, angol vagy francia. (Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.