Keresés
Magyar Nemzet
2021. március 5., péntek, Adorján, Adrián napja
HÍR TV – HÁTTÉRKÉPKegyetlenül zajlik a valóság felszámolása.
Repeta
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/repeta/vendeglatas-a-madarasi-hargitan-9374753/

Vendéglátás a Madarasi Hargitán

A kamaszkor markáns élményei egy életre bevésődnek, s nem ritkán személyiségünket is meghatározó módon formálják. 1980-ban, majd 1981-ben családi nyaralásunk célpontjául a Székelyföldet jelölték ki szüleim, akkor jártam először a „Székely Miatyánkban” is megénekelt „Szent Hargita hegyen”, egyik este ott, tűz mellett hallottam életemben először énekelni az Ott ahol zúg az a négy folyó című szívbe markoló irredenta dalt. Ma is nagy élményt nyújt eme klasszikus dallamnak bármelyik feldolgozása, de annak idején, amikor a szó szoros értelmében agyonvertek embereket a Horthy-korszak dalainak énekléséért, az egész család egyfajta kisközösségi érzelmi katarzisként élte át azt az estét.
Ezt követően 2021 januárjáig, negyven éven át nem sikerült eljutni a Madarasi Hargitára, ami merő véletlen, mert az utóbbi évtizedekben keresztül-kasul bejártuk a Székelyföldet, Nyárádszeredától Parajdon át Gyimesközéplokig, és Maroshévíztől Gyergyóújfalun, Csíkszeredán, Kézdivásárhelyen át Kommandóig, és felsorolást még hosszan folytathatnám.
Idén a család síigénye vitt a Hargita legmagasabb, 1801 méteres csúcsára, ahol Turul szobor és kopjafaerdő jelzi e táj jogos birtokosainak kilétét. A síközpont nem kevesebb mint négy étteremnek és további két bárnak is otthont ad, ezeket venném most számba.
Kezdjük a 21 gramm nevű egységgel, ahol meglepetésemre magyar kézműves csúcssörök is szerepelnek a választékban, a többes szám úgy értendő, hogy egyik nap egyiket lehetett inni, a másik nap a másikat, mindkettőt a First nevű főzdétől. Értékeltük, hogy tartanak néhány magyar bort is, pedig ide a vendégek főként forralt borozni, teázni meg sörözni járnak. A terasz a sípálya közvetlen közelében van, osztrák síparadicsomok hangulatát idézi a kilátás.
A Madarasi Gyopár menedékház és kávézó magasabban van, innen is pazar panoráma nyílik. Az itallap nem sok izgalmat kínál, viszont kedvezőek az árak, szép a beltér és átlag feletti a forralt bor.
A Vitus vendéglőben a pacalleves gyengécske volt és drága (2200 forintnak megfelelő harminc lej tejfellel és erős paprikával), a miccs is drágább a megszokottnál, de anyaországi szemmel még mindig olcsó (350 forint darabja). Minősége átlagosnak bizonyult.
A Pethő vendéglő beltere a legszebb az összes egység közül, a konyha sok izgalmat nem nyújt, a fősodor ételeit kínálják közepes kivitelezésben. (Az udvarhelyi testvéregységben nagyságrenddel jobbat ettünk.) Az árak értékarányosak. Nem számítva a fél óra járásnyira, nem sokkal magasabban fekvő Turul szobrot, innen a legszebb a kilátás.


A Súgó a legfrekventáltabb étterem az üdülőközpontban. Az ételkínálat más kint és bent. A teraszon elsősorban roston sülteket kínálnak, valamint babgulyást, a benti részben szabályos éttermi választékkal rendelkeznek. Kínálnak többek között pacal- és parasztcsorbát, tárkonyos csirkeragulevest, vargányakrémlevest, sertéspörköltet és oldalast, sült és rántott húsokat, illetve sajtot, valamint az általunk is rendelt desszerteket.


Az árak kedvezőek. A levesek ára átszámolva 600 (kis adag húsleves) és 1600 (vargányakrémleves), a főételeké körettel együtt 1800 és 3000 között marad, desszertek 1000 forint alatti összegért kaphatók.
Az egyes ételek megvalósítási szintje közötti különbség meglepő. A húsleves gyengécske, nem karakteres, az iparinak tűnő tésztabetét túlfőtt, bármelyik háziasszony jobbat főz. A túrógombóc viszont kifejezetten finom, jó ötlet a mákba forgatott variáns, kóstoltuk ezt is, meg a klasszikusat is. A palacsinta átlagos, a házilag főzött lekvárnak tűnő áfonyás töltelék kiváló.
Az üdülőközpont bejáratánál működik a Madarasi menedékház, melynek honlapjáról megtudhatjuk, hogy a hegytető legrégebbi épülete ad otthont az étteremnek. 1941-ben adták át, ama boldog négy esztendő alatt, amíg Észak-Erdély újra magyar fennhatóság alatt állt. Számomra gasztronómiai szempontból ez volt a legmeggyőzőbb.
Az összefogott, de mégis változatos étlap a népszerű helyi és nemzetközi ételek mellett ígér néhány izgalmasabb, nem várt fogást is, az általunk rendelteken kívül vadpörköltet, korhelylevest, spenótot tükörtojással. S persze tartanak flekkent, csirkemell falatkákat, roston sült csirkecombot. Kínálnak hagyományos reggeliket is, ebben a rovatban szerepelnek az előételnek is beillő kencék, a zakuszka és a padlizsánkrém.
Az árak kedvezőek, a főételeké az 1500 és 2500 forint közötti sávba illeszkedik, a söröké 500 forint körül mozog. Tisztes adag (200 gramm) zakuszka potom 700 forint, de ugyanennyi padlizsánkrém is 1000 forint alatt marad, desszertek és levesek 1000 forint körül kaphatók.
A bablevest ízletesnek találtuk, valamivel több babot elfogadtunk volna benne. Értékeltük, hogy nem sűrítették agyon és nem főzték túl. Az étlap főétel kínálatából a kacsacomb érdekelt volna elsősorban, de azzal nem tudtak szolgálni. Kifejezetten jól sikerült a puliszkával körített rókagomba-paprikás, szépen visszaadta a gomba természetes ízét. Finom volt a savanyított karfiol is. Helyben készültnek tűnt falafel, ami bizony még a magyar fővárosban is ritkaság, a legtöbben mirelitáruból dolgoznak. S nemcsak helyben készült, de finom is volt, frissen sült, megfelelő volt az állaga és az ízesítése is. Sajnos a köretek hőfoka elmaradt a várakozásainktól, egyébként ízlett a tévedésből kihozott hagymás reszelt burgonya, amit valamilyen rejtélyes oknál fogva „rántottnak” neveztek az étlap szerkesztői, holott a rántáshoz semmilyen értelemben nem volt semmi köze. A később érkező tört paszulynál ettünk jobbat is, de ez sem volt élvezhetetlen. A carbonara stílusú penne közép-európai volt, tejszínnel készült, kamaszkorú pastaszakértőnk, miután joggal kritizálta, jó étvággyal megette.


Összegzésül azt tudjuk ajánlani az idelátogatóknak, hogy járják végig az egységeket, érdemes minden nap máshová beülni, s ha netán egyhetes a kirándulás, ott van még Ivóban az Öreg Szivacs vagy Zeteváralján az Árpád háza étterem. Ha pedig nem a tisztes átlagot képviselő helyi fősodratú konyhára kíváncsi a társaság, hanem annál többre, Székelyudvarhelyen a Schwarcz bisztró és a Páva a legközelebbi – konkrétan 36 kilométerre fekvő – nagyvárosi mércével mérve is igényes hely.

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Felelőtlenség

A baloldal a vírus helyett a kormány ellen küzd
Egészségügyi katasztrófához vezetett volna a baloldal „nyitást” szorgalmazó javaslatainak a megvalósítása.

Elfogadhatatlan hangulatkeltés

Emberiség elleni vétek a vakcinák ellen hangolni a társadalmat
Mitől több vagy jobb, és mit csinál másként az Európai Gyógyszerügynökség, mint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet? A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke válaszol.

Kiemelt

Újabb szerb ortodox főpap halt meg a koronavírus miatt
A főpapok nem tartják be az elővigyázatossági intézkedéseket, továbbra is tartanak szertartásokat.

Poszt-trauma

A DK-s Komáromi doktor piszkos játéka
Galádság, hogy vészhelyzetben az ellenzék mit sem törődik az emberéletekkel.

Poszt-trauma

Fodor Gábor lerántotta a leplet Szabó Tímeáról
Terítéken a Párbeszéd viselt dolgai.

Poszt-trauma

Kormánymaradás után…
Továbbra is ez az ország lesz a normalitás, a nemzeti, a vallási és a nemi identitás megőrzésének egyik szigete.

Aktuális

Az eddigi legrészletesebb felvétel készült el egy újszülött tüdejéről
A jobb észleléssel gyorsabban és pontosabban indulhat az újraélesztés.

Fricz Tamás blogja

Jourová asszony, ön viccelt? Mert nagyon nem tudtunk röhögni!
Itt már nem csak arról van szó, hogy Věra Jourová távozzon a pozíciójából.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!