időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

A címvédő-búcsúztatók győzelme

2003.06.09. 22:00

Justine Henin-Hardenne és Juan Carlos Ferrero is pályafutása első Grand Slam-győzelmét aratta a hét végén a Roland Garroson. A belga lány a világelső Serena Williams legyőzése után a fináléban honfitársnője, Kim Clijsters ellen diadalmaskodott, míg a világ első számú salakjátékosának kikiáltott Ferrero rendkívül biztosan verte a holland Martin Verkerket. Magyar siker is született: a junior fiúknál párosban Balázs György az izraeli Dudi Selával lett első.

Mind a férfiaknál, mind a nőknél azé lett a francia nyílt bajnokság első helye, aki az elődöntőben a címvédőt búcsúztatta. Juan Carlos Ferrero ugyebár pénteken „állt bosszút” Albert Costán a tavalyi fináléban elszenvedett vereségért, míg Justine Henin a már-már verhetetlennek hitt Serena Williams bukását okozta a négy között. A fináléban pedig Ferrero és Henin sem veszített játszmát, azaz imponáló fölénnyel nyert.
A holland Martin Verkerk pénteken elsírta magát, amikor az argentin Coria kiverésével, két Grand Slam-tornával, azon belül két első fordulós bukással a háta mögött a döntőbe verekedte magát. Verkerk ezzel „kifutotta magát” a francia fővárosban, az utolsó mérkőzésen árnyéka volt korábbi önmagának.
Ferrero ellenben szinte tökéletesen teniszezett, amit az eredmény is sejtet: 6:1, 6:3, 6:2. Egyébiránt 1978 óta – amikor Guillermo Vilas mindössze öt játékot nyert Björn Borg ellen – Verkerk tanúsította a legszerényebb ellenállást a párizsi fináléban hat megnyert gémmel.
„Egyetlen pillanatig sem engedtem, hogy lábra kapjon – magyarázta a 23 éves spanyol. – A fő fegyvere az erős adogatása, ám szerencsére ma remekül fogadtam.”
Justine Henin szintén majdnem tökéletesen játszott, ellentétben Kim Clijstersszel, aki képtelen volt megtalálni saját ritmusát a női egyes fináléjában. Az elején Clijsters két játékban is három-három bréklabdát packázott el, Henin viszont már ekkor remekül koncentrált, ami a meccs hátralévő részére is jellemző volt.
„Azt akartam, hogy Kim érezze: készen állok a győzelemre, és erős vagyok – nyilatkozta a győztes.
– Az elején agresszív voltam, keményen játszottam, fontos pillanatokban jöttem fel a hálóhoz. Azt hiszem, az ellenfelem is érezte ezt az erőt, és nem találta a megoldást.”
Henin édesanyjának ajánlotta győzelmét: „Amikor tizenegy éves koromban eljöttem vele ide, azt mondtam: egy napon újra itt leszek, és nyerek. És ma győztem! Az édesanyám adta nekem azt az energiát, amivel ma nyerni tudtam.”
Clijsters vasárnap, a huszadik születésnapján vigasztalódhatott, amikor a japán Szugijama Aival megnyerte a női párost. A 17 éves, juniorkorú Balázs György párosban nyerte meg a Roland Garrost az izraeli Selával. Hasonló sikernek utoljára 2000-ben örülhettünk, amikor Kapros Anikó egyesben győzött az Australian Openen.
*
Roland Garros, döntők. Férfi egyes: Ferrero (spanyol, 3.)– Verkerk (holland) 6:1, 6:3, 6:2. Női egyes: Henin-Hardenne (belga, 4.)–Clijsters (belga, 2.) 6:0, 6:4. Férfi páros: B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 3.)–Kafelnyikov, Haarhuis (orosz, holland, 11.) 7:6, 6:3. Női páros: Clijsters, Szugijama (belga, japán, 2.)–Ruano Pascual, Suarez (spanyol, argentin, 1.) 6:7, 6:2, 9:7. Junior fiú páros: Balázs, Sela (magyar, izraeli)–Capkovic, Chikladze (szlovák, grúz) 5:7, 6:1, 6:2.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.