időjárás °C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

A Gellei-csapat megőrizte a reményt

Róth Ferenc
2003.06.09. 22:00

Európa-bajnoki selejtező, 4. csoport <br/>Magyarország&#8211;Lettország 3-1 (0-1) <br/>Puskás Ferenc-stadion, 5000 néző, vezette: Merk (német). <br/>MAGYARORSZÁG: Végh &#8211; Urbán, Dragóner (Gera, 38.), Juhár, Lőw &#8211; Fehér Cs. &#8211; Lisztes (Böőr, 77.), Lipcsei, Dárdai &#8211; Szabics, Kenesei (Lendvai, 65.). <br/>LETTORSZÁG: Kolinko &#8211; Blagonadezdins, Stepanovs, Zemlinskis, Isakovs &#8211; Rubins, Astafjevs (Semjonovs, 85.), Laizans, Bleidelis (Stolcers, 79.) &#8211; Verpakovskis, Lobanovs (Miholaps 70.) <br/>Gólszerzők: Szabics (51., 58.), Gera (87.), illetve Verpakovskis (38.). Sárga lap: Urbán (5.), Fehér (81.), illetve Kolinko (32.), Astafjevs (83.). Kiállítva: Juhár (61.).

Régen volt – mégis igaz. Amikor szombaton este az Eb-selejtező első félidejének 38. percében, egészen pontosan 20.53-kor Verpakovskis Végh kapujába rúgta Astafjevs jobb oldali beadását, olyan messzire került a magyar válogatott Portugáliától, az Eb-döntőtől, mint tán még soha ebben a sorozatban. A svédektől elszenvedett 2-1-es vereség után ismét az ellenfél állt kedvezőbb helyzetben, mi meg a lehető legrosszabban.
Hogy most mégis úgy emlékezhetünk a mérkőzésre, s a 3-1-es magyar győzelemre, hogy van még esély, maradt remény, az egyértelműen a válogatott második félidei játékának és eredményességének köszönhető. Kizárólag csak annak, mert az első félidőben is pályán volt ugyan a nemzeti tizenegy, de valójában mintha ott sem lett volna. A vendégek védelmi falán – kilenc ember szállta meg Kolinko kapujának az előterét – képtelenség volt rést találni, s a beívelésekkel esély sem volt a gólszerzésre.
A vélhetően nem kedélyes öltözői beszélgetés után a második félidőre olyan csapat futott ki, amelyik azt tette, amit kellett volna az első játékrészben is. Célratörő, koncentrált játék, lendület – egészen Juhár kiállításáig –, s a lényeg, a gólok sem hiányoztak. Ezekből Szabics kettővel vette ki a részét, „világcsúcsot” felállítva: kétszer szerepelt a Gellei-csapatban, s négyszer volt eredményes. (A sorozat folytatható…)
A lehetősége minden bizonynyal már holnap meglesz erre San Marino válogatottja ellen, hiszen a vasárnap esti vizsgálat után eldőlt, hogy Gera, a harmadik gól szerzője nem utazhat. A támadó rúgást kapott a lábára, bevérzett a térde. Így aztán akár papírformának is tekinthető, hogy Szabics kezdő lesz Serravallében, ahová hétfőn délben már megérkezett a válogatott.
A három pont után elégedett lehetett Gellei kapitány, különösen annak a tükrében, hogy a focibotrányok, a visszalépések (Tököli, Szűcs) és a sérülések (Tokody, Fehér) miatt olyan hetet tudott maga mögött, amelyet nem szívesen él át szakvezető. Átélte, túlélte – miként a csapat is –, így aztán a győzelem önbizalmat adhat a csoport leggyengébb együttese, a San Marino ellen, amelyiket akkor is le kell győzni holnap, ha történetesen előnnyel kezdhetnék a 90 percet. Még akkor is, ha Urbán és Fehér Csaba is begyűjtötte második sárgáját, így ők – a kiállított Juhárral egyetemben – nem állhatnak Gellei rendelkezésére. A kapitány mindenesetre visszahívta a csapatba a tatai táborból szerdán sérülés miatt távozott, de azóta felépült Tokodyt. Akár vele, akár nélküle, bárkivel, a holnapi akadályt biztosan kell venni. Részben a maradék jó hírünk megőrzése miatt, részben pedig azért, hogy a hátralévő két őszi találkozónak (előbb a lettek, majd a lengyelek) is legyen tétje.
A 4. csoport állása: 1. Lettország 10 pont/5 mérkőzés, 2. Svédország 8/4 (9-2), 3. Magyarország 8/5 (8-4), 4. Lengyelország 7/4, 5. San Marino 0/6.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.