időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Lázár Vilmos most elégedett lehetett

Róth Ferenc
2003.07.13. 23:00

F O G A T H A J T Á S

A múlt hét végén rendezték meg Kerekegyházán a 40. Magyar Derbyt, amely a szakág legrangosabb versenye. A háromnapos viadal egyben vb-válogató volt a kettesfogat-hajtóknak, ahol Lázár Vilmos szerezte meg az összetett győzelmet. A négyeseknél Dobrovitz végzett az élen, az egyeseknél pedig Benkő.

Kerekegyháza apraja-nagyja kíváncsi volt a hajtók rekordhosszúságú – hét órán át tartott a szombati verseny – maratonhajtására, amelyet igazi fogatosoknak való időben rendeztek meg. Az enyhe szél és a néha-néha szemerkélő eső jót tett a lovaknak és a hajtóknak egyaránt. Nehezebben barátkoztak meg a hajtók a kerékagyig érő homokkal, amely rendkívüli módon megnehezítette a dolgukat. A szegedi Hódi Károly meg is jegyezte: „Örülnék, ha feltétel nélkül dicsérhetném a maratonpálya talaját, de nem tehetem, így csupán a rendezésről mondhatok szépeket… –, aztán már ment is vissza a lovaihoz, hogy lelocsolja a habos, csatakos állatokat.

Való igaz, hogy nem aszfaltkeménységű és -simaságú a kereki pálya, de nem is autóversenyt hirdettek meg a rendezők… Arról nem beszélve, hogy a magyar fogathajtás fénykorában, mondjuk 1978-as kecskeméti vb-n, is hasonló terep várta a világot, mégis úgy nyertek Bárdosék, ahogy akartak.

S ha már szóba jött a fogatkirály… A kétszeres egyéni világbajnok a maga 54 évével már leszállt a bakról, ám feltételezhetően jottányival sincs könnyebb dolga. Sőt. Mostanság már a fiáért, Attiláért szorít, de még hogy! Amikor szombaton az akadályok között ügyeskedett a gyerek, mintha a papa is hajtott volna, úgy segítette mozdulataival a gyereket. Pedig nem is nagyon kellett volna támogatnia, mert a jövő évi kecskeméti vb-re (megint ott rendezik meg) készülő ifjabb Bárdos kiválóan megoldotta a feladatát. Folyamatosan, elakadás nélkül hajtotta a lipicai lovait, s végül második lett. Azért nem első, mert a vecsési Dobrovitz nála is ördögibb lovas volt.

A szeptemberi franciaországi vb-re készülő kettesfogat-hajtóknak válogató is volt a Magyar Derby. Valójában azonban csak a nevében, mert valószínűtlen, hogy Fintha Gábor szövetségi kapitány hozzányúl a két Lázár és Nyúl alkotta, évek óta veretlen szupercsapathoz. Miért is tenné, különösen azok után, hogy kiderült: a kisebbik Lázár, Zoltán gyorsan gyógyuló fajta. Az év elején térdszalagműtéten esett át, pénteken pedig feladni kényszerült a díjhajtást, s így az egész versenyt. A fogatos a fogát átkozhatta, amelyik begyulladt, így az estét a műtőben töltötte. Szombaton azonban már ott szaladgált az akadályok között, biztatva a bátyját, Vilmost, aki elővette a leghatásosabb családi gyógyszert, s nyert. Visszaállítva ezzel a saját lelki egyensúlyát, amelyet megzavart az általa gyengének tartott, néhány héttel ezelőtti vecsési produkciója.

A vasárnapi akadályhajtásban sem borult a papírforma, így az esélyesek győzelmével ért véget a kerekegyházi homokfutam. Folytatás augusztus első hétvégéjén Szilvásváradon.
A győztesek. Egyes fogatok: Benkő Noémi (Hódmezővásárhely). Kettes fogatok: Lázár Vilmos (Gödöllő). Négyes fogatok: Dobrovitz József (Vecsés).

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.