Csíki gólzápor Bukarestben

J é g k o r o n g

2005. 02. 21. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy összecsapás után sem jutottak közelebb a döntéshez a csapatok a román jégkorongbajnokság döntőjében. A hét végi két bukaresti meccsen osztozott a Bukaresti Steaua és a Csíkszeredai Sportklub, a 2-2-es állás pedig azt jelenti, hogy a négy győzelemig tartó páros mérkőzés péntek–szombati csíkszeredai felvonása akár a bajnokság végét is jelentheti.
Miután a Román Diszkriminációellenes Tanács vizsgálatot indított az első két találkozón tapasztalt gyalázkodó bekiabálások nyomán, a romániai hokitörténelem talán „legszelídebb” két meccsét játszották a bukaresti Flamaropol jégcsarnokban. Az elsőn a címvédő csíkiak egyetlen percig sem okoztak gondot a több ukrán és székelyföldi játékost is felvonultató Steauának. A bukarestiek 5-2-es győzelmét követően kevesen bíztak a csíkiek feltámadásában, ám szombaton az SK fölényes, 4-0-s sikerrel „kérte ki” magának a korai temetést.
„Elszántabbak voltunk, mindenki odatette magát, és végre a védelem is jól teljesített. Talán erőnlétileg is jobban bírtuk – próbálta megnevezni a győzelem összetevőit Prakab Gábor, a sportklub edzője. – A neheze azonban csak most következik, mert Csíkszeredában a hazai közönség nyomása negatívan is befolyásolhatja a játékosok teljesítményét. Ilyenkor ugyanis elragadhatja őket a hév, hajlamosak arra, hogy minden taktikát elfelejtve rohanjanak előre.”
Bukarestben viszont példás fegyelemmel hokizott a sportklub. Több emberhátrányos helyzetet kivédekezett, játékosai jól zárták el a Hricina kapuja felé vezető utat, a szlovák portás pedig esélyt sem adott a fővárosi csatároknak. Az ellentámadások során adódó lehetőségeit ugyanakkor remekül értékesítette a székelyföldi együttes, elsősorban a két gólig jutó szlovák Fedor villogott, de Moldován bombagóljára is sokáig emlékezhetnek majd a tomboló csíki szurkolók. A döntést a második harmad hozta meg, amelynek hajrájában egy percen belül kétszer is maga mögé kényszerült nyúlni Catrinoi kapus.
Marius Gliga, a Steaua szakvezetője szerint a szervezettebben játszó csíki csapat alaposan meglepte őket. „Az első gól után mindent megpróbáltunk az egyenlítés érdekében, de hiába nyomtunk, mi kaptuk a gólokat. Miután csapatom fáradni is kezdett, tehetetlenek voltunk. Remélem azonban, hogy öszszeszedjük magunkat, és Csíkszeredában legalább egy meccset megnyerünk” – mondta Gliga.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.