időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Armstrong a Tour után biztosan befejezi

Munkatársunktól
2005.04.19. 23:00

K e r é k p á r

Bő egy hete írtunk róla, s tegnap hivatalossá vált: Lance Armstrong, a Tour de France profi kerékpáros-körverseny egyetlen hatszoros bajnoka bejelentette, hogy a sportág legnagyobb viadalát követően, július 24-i „hatállyal” befejezi pályafutását. „Az idei Tour lesz az utolsó profi verseny, amelyen elindulok – győzelem vagy vereség” – mondta az amerikai kiválóság, aki 1999 óta nem talált itt legyőzőre.
A nagyjából egy évtizede diagnosztizált áttételes hererákból kigyógyult, sportbálvánnyá vált kerekes úgy látja, hogy az idén komolyabb ellenfelekre akadhat, mint korábban. „Jan Ullrich jobbnak tűnik, és egy csomó fiatal versenyző törekszik fölfelé – mondta Armstrong, aki mögött olyan ötszörös Tour-nyertes korszakos klasszisok állnak az örökrangsorban, mint a belga Eddy Merckx, a francia Jacques Anquetil és Bernard Hinault, valamint a spanyol Miguel Indurain. „Nem biztos, hogy hetedszer is sikerül győznöm, de meg fogom próbálni. Ha elérem a célomat, akkor a modern idők legidősebb Tour-győztese lehetek, és az álmaim maradéktalanul megvalósulnak” – mondta tegnapi tájékoztatóján a 33 éves Armstrong.

Hamiltont eltiltották. Az Észak-amerikai Sportdöntőbíróság doppingvétség miatt kétéves eltiltással sújtotta Tyler Hamilton olimpiai bajnok kerékpárost. A szeptemberi spanyol körversenyen lebukott klasszisnál az athéni játékokon elvégzett vizsgálat vérátömlesztésre utaló nyomokat talált, a B próba viszont ezt nem tudta igazolni, mert a vörösvértestek a helytelen fagyasztás miatt elpusztultak. Hamilton így megtarthatta érmét. Az Orosz Olimpiai Bizottság a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult, hogy a második Vjacseszlav Jekimov kapja meg a medált.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.