Flúgos futam helyett észjátékkal

Női kézilabda-válogatottunk a spanyolokkal vívja a vb-nyolcaddöntőt.

Ch. Gáll András
2013. 12. 14. 8:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csapatunk péntek este úgy kapott ki 27–26-ra a németektől, hogy az amúgy szenzációsan játszó, tizenkét gólt vágó Görbicz Anita a meccs utolsó momentumaként hetest rontott. Bár az ETO irányítója megsiratta a kihagyott büntetőt, azt is tekinthetjük a klasszis jellemzőjének, hogy akkor hibázik, amikor lehet. Együttesünk ugyanis nemhogy döntetlennel, de még háromgólos győzelemmel is harmadikként végzett volna, és ugyancsak a spanyolok elleni, hétfői nyolcaddöntőt várná.

Hajdu János szövetségi kapitány nem is bánkódott sokat a vereség puszta tényén, ehelyett kijelentette: „Most következik a legfontosabb mérkőzésünk, tulajdonképpen az a meccs, amelyért kijöttünk a világbajnokságra. Erre kell a lehető legjobban felkészülni, és ezt a célt kiválóan szolgálta a németekkel szembeni találkozó”.

Annyiban feltétlenül igazat kell adnunk a kapitánynak, hogy a románok elleni, csütörtöki lehangoló, és a németektől elszenvedett, pénteki, inkább bosszantó vereség lezárt múlttá válik abban a pillanatban, ahogyan megkezdődik az egyenes kieséses szakasz. Hajdu akár saját emlékeiből is meríthet, hiszen amikor a 2008-as olimpián ő dirigálta női válogatottunkat, az akkor is elbukta két utolsó csoportmeccsét – nem is akárhogyan, az oroszok kilenc, a koreaiak tizenegy gólt vertek rá –, ám a legélesebb szituációban, a románok elleni negyeddöntőben saját képességei fölé nőve 34–30-cal takarította el az útból az egyik fő aranyvárományost.

Az akkor lélegzetelállító bravúr volt, a spanyolok ahhoz képest végképp nem jelentenek megoldhatatlan feladatot. Már csak azért sem, mert leggólerősebb játékosuk, Carmen Martin mindjárt a vb ötödik percében eltörte a kezét. Igaz, az ibériaiak inkább lábbal és fejjel aratják diadalaikat, de ez ki is jelöli a magyarok számára a követendő utat: tartani kell velük a lépést, de tilos flúgos futamba kezdeni. A szövetségi kapitány elárulta, szinte biztos, hogy beveti Kovacsics Anikót, aki latinos gyorsaságával és kalkulálhatatlanságával növeli a variációs lehetőségeket az előző vb és olimpia bronzérmesével szemben.

Ha együttesünk venné az akadályt, a negyeddöntőben a brazil–holland derbi győztese jönne szembe. Minden valószínűség szerint a dél-amerikaiak, akik ugyan tiszteletet parancsoló módon gyűrték le a B csoportban a házigazda szerbeket és a dánokat is, de nekik nincs meg az a mentális fölényük a mieinkkel szemben, ami a skandinávoknak igen.

Görbe könnyek és javulás

Úgyhogy panaszra és aggodalomra semmi ok. Mivel azt azért mégsem remélhettük, hogy a négybe jutásért a „lakatlan szigetek” válogatottját kell eltakarítani az útból, a spanyol, brazil kettőstől felesleges merevgörcsbe esni. Egyelőre persze csak a spanyolokra szabad koncentrálni, ezt teszi Görbicz Anita is. Aki péntek este, két könnycsepp között azért máris kibökte: „Persze, hogy nem adjuk fel. A németek ellen már sokkal jobban ment, mint a románok ellen, nincs más választásunk, tovább kell javulnunk.”

Illetve „Görbétől” beérnénk a szinten tartással is, mondjuk azzal, ha a spanyoloknak is tizenkét gólt bombázna be. Ami még az ő részéről sem „tucatteljesítmény”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.