Negyeddöntőbe jutott a magyar válogatott

Kőkemény védekezéssel és csillogó támadójátékkal került a legjobb nyolc közé Hajdu János csapata.

Gabay Balázs
2013. 12. 16. 16:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól tették a mieink, hogy nem bulizással töltötték a spanyolok elleni nyolcaddöntő előtti estét. A hírek szerint Aguilarék „benéztek a városba”, lelkük rajta. A magyar válogatott tagjai már csak a gyenge csoportbefejezés miatt sem emelhették volna poharukat tiszta szívvel, nem is tették.

Dobtak ehelyett tizenhét gólt egy félidő alatt, éppen annyit, ahányat Romániának összesen. A találkozót, ahogy várható volt, iszonyatos ritmusban kezdték a spanyolok. Üdítő volt látni, hogy a németek és a románok ellen téli álmot alvó Bognár-Bódi percek alatt berámolt három gólt a szélről, és szerencsére társai is akadtak elöl. Az első negyedóra végére úgy vezettünk két góllal, hogy Görbicz Anita pályára sem lépett. Amikor pedig beállt, varázsolt, és minden büntetőt belőtt.

A félidő végére némiképp elfáradó spanyolok egyre ritkábban tudták átverni a Kiss Éva helyére érkező Herrt, így megnyugtató előnnyel mehettek fújni egyet a lányok.

„Boldog vagyok, mert a végső győzelemre is esélyes csapatot győztünk le – mondta a mérkőzés után Hajdu János. – Fantasztikusan küzdöttek a lányok. A védekezéssel és a kapusteljesítménnyel nyertünk. Bevált, amit elterveztünk, az, hogy a hatodik meccsre kerülünk csúcsformába. Göröngyös volt eddig az út. Sok kritikát kaptunk, de bíztunk magunkban, ez eredményezte, hogy ezt a kitűnő spanyol válogatottat le tudtuk győzni. Nincs állandó összeállításunk, sok variációnk van több poszton is. Görbiczet kíméltük, de így is jók voltunk.”

 

„Az előző két meccs nem úgy sikerült, ahogy elterveztük – értékelt Zácsik Szandra –, de fel tudunk állni, és most kiváló teljesítményt nyújtottunk. A védekezés fantasztikus volt, csapatként nyertünk.”

 

„Túl erős volt nekünk a magyar válogatott – vélekedett Jorge Duenas, a spanyolok szövetségi kapitánya. – Ezzel együtt volt esélyünk arra, hogy szoros meccset játsszunk, és talán a győzelem kiharcolására is, de nem sikerült a végjáték.”

Emberhátrányban, de ugyanazzal a lendülettel kezdtük a második harminc percet, ahogy az elsőt befejeztük, aztán viszont jött a menetrendszerű hullámvölgy. Közel tízperces gólcsendünk alatt kettőre közelítettek a déliek, ekkor azonban olyat láttunk, amit a világbajnokságon még soha. Tomori góljára Triscsuk válaszolt, akit Görbicz másolt, végül pedig az addig semmit sem mutató Szamoránsky is betalált. Egymást kapcsolták egyre nagyobb sebességi fokozatba a lányok, miközben Kiss Éva visszaállt a kapuba, és fittyet hányva első félidei teljesítményére, minden második lövésnek útját állta.

A vb-n idáig nem látott lelkesedéssel és iramban rohant a magyar válogatott, a második játékrészben mindössze négy gólt engedélyezett ellenfelének 24 perc alatt. A csapatjáték győzött kedden, amit jól mutat, hogy négy játékosunk is három vagy több gólt termelt. Bejött Hajduék formaidőzítési terve: a hatodik, legfontosabb meccsre sikerült vb-lázba hozni a játékosokat.

A szerbiai sorminta tehát folytatódott: Dánia és Lengyelország után a harmadik csoportharmadik, Magyarország is felülmúlta többre taksált ellenfelét a legjobb tizenhat között. Szerdán minden bizonnyal Brazília ellen folytathatjuk a negyeddöntőben, immár Belgrádban.

A legjobb 16 között hazánk és Brazília mellett ott van Norvégia, Dánia, Lengyelország, Németország, Franciaország és a házigazda.

Női vb-nyolcaddöntő:

Újvidék, játékvezetők: Birch, Stenrand (dánok)

MAGYARORSZÁG: Herr, Kiss É. (kapusok), Bognár-Bódi 4, Bulath, Cifra, Görbicz 6/4, Kovacsicz 1, Kovacsics, Soós 3, Szamoránsky 1, Szekeres, Szucsánszki 2, Tomori 2, Triscsuk 1, Vérten 3, Zácsik 5. Szövetségi kapitány: Hajdu János.

SPANYOLORSZÁG: Navarro, C. González (kapusok), Aguilar 4, Alonso, Barbosa Cabral 4 (2), Benzal, Chávez, Begona Fernández 3, Beatriz Fernández, Egozkue, Elorza, L. González, López 7, Mangué 1, Pena 2 (1), Pinedo. Szövetségi kapitány: Jorge Duenas.

Kiállítások: 4, ill. 4 perc.
Hétméteresek: 4/4, ill. 5/3

Zácsik Szandra a mezőny legjobbja!

30. perc: Pena elrontja a szélről, jöhetünk. Ez már megvan! Görbicz feldobja a magasba, és vége!

29. perc: Hetest és kiállítást küzd ki Görbe, beágyúzza a huszonnyolcadik magyar gólt (28-21).

28. perc: Megint a kapufát forgácsolják a spanyolok, Zácsik viszont beteszi (27-20)! Szépítenek a spanyolok (27-21).

27. perc: Zácsik lő, véd a kapus, Kovacsicz bevágja a kipattanót (26-20)!

26. perc: Kovacsicz hetest harcol ki, be kell lőni. Görbe nem hibázik, iszonyatosan fontos gól (25-20). Időkérés után Pena egy méterrel mellé dobja a labdát!

25. perc: Szerencsénk van, és a kapufa velünk, nem ellenünk. Fontos. Gólínség van rendületlenül!

24. perc: Passzívig támadunk, nincs gól. Mangué hatalmas lökete a kapufáról jön vissza.

23. perc: Zácsik leszedi a pókhálót a jobb felsőből, iszonyatos nagy gól (24-20). Kiss Éva harmadik védése, nagyszerű csere volt!

21. perc: Kiss Éva visszajön a kapuba. Tomori lövését fogja Navarro, de rosszul indítanak. Kiss Éva szépen védi Barbosa bombáját.

20. perc: Pena hatalmas gólt ragaszt a bal alsóba (23-20). Kovacsicz lövését védi Navarro.

19. perc: Végre! Szamoránsky gólt lő beállósból. A második találata a vébén (23-19). Időkérés!

18. perc: Aguilar gólja nem ér, hetest dobhatnak. Barbosa bevágja (22-19).

16. perc: Nagy nehezen befújnak a bírók egy hetest, Görbicz bevarázsolja (22-18). Belemenés, mi jöhetünk, nagyszerűen védekezünk!

15. perc: Triscsuk talpról lő, hatalmas gól! Ilyenek kellenének tőle (21-18).

13. perc: Lópezre megy a figura, aki nem hibázik (20-18). Kovacsics a pályán.

12. perc: Tomori betörése nem ér hetest, lövése viszont gólt ér!! Megtörte a csendet végre (20-17)!

11. perc: Tomori a felső kapufát fűrészeli ketté. Közel 10 perce nem dobtunk gólt. Egyik csapat sem tud betalálni jó ideje.

10. perc: Kiegészültek a spanyolok. Herr most hiába véd, hetest ítélnek a dán bírók. Pena a kaput sem találja el!

9. perc: Herr védése nagyon kellett! Érthetetlen, hogy miért nem tudunk gólt lőni emberelőnyben.

6. perc: Görbicz megint a pályán. Kőkeményen védekeznek a spanyolok. Fernándezt kirakják két percre Görbiczről. Előnyben elszórjuk a labdát.

5. perc: Aguliar 19-16-ra szépít, miután Vérten kihagyja a szélről. Most sokat hibázunk. Aguilar egy az egyben szépen betör, már csak kettő a különbség (19-17). Hajdu János időt kér.

3. perc: Szucsánszkit letaglózzák, sárgát ér. Cifra óriási bejátszást kap, de kimarad. Hetest ítélnek ellenünk, Herr ebbe is beleér, de bent van sajnos (19-15).

2. perc: Szucsánszki is betalál emberhátrányban (19-13). Tomori visszaállhat. Aguilar átejti Herrt (19-14).

1. perc: A mieink kezdik a második félidőt. Zácsik bombája először kijön, de a kipattanót berakja (18-12). Marta López szépít (18-13).

Második félidő

Félelmetes ütemben potyogtak a gólok az első félidőben. Kiss Éva egy lövést sem tudott védeni, így jött Herr, aki nemcsak hetest fogott, hanem nagyszerűen véd. Elöl szélről is sok gólt dobunk, Görbicz pályára lépésével pedig 4-5 találatra növeltük az előnyt. Ha ugyanezt csináljuk tovább, rohanhatnak a spanyolok, mi fogunk nyerni!

30. perc: Fernández mellédurrant, Bulath elrontja, de rossz a spanyol indítás. Navarro hárítja Soós löketét. Tomorit az utolsó másodpercben kiállítják lökésért. Aguilar a blokkba lövi az időn túli szabaddobást.

28. perc: Fernández szépít (16-12). Hajdu János időt kér. Görbicz csodálatosan cselezi magát a szélre, és bepattintja. (17-12).

27. perc: Pena is pályára lép. Herr védi Fernández lövését, ez az! Zácsik Szandra szétszaggatja a hálót úgy tíz méterről. Öttel megyünk! (16-11).

26. perc: Marta López kilövi a ficakot, szép gól (14-11). Zácsik a pályán, és be is talál egyből (15-11).

24. perc: Elrontják a spanyolok az emberelőnyös támadást. Szucsánszki kettétöri a felső lécet, Soós lövését Barbosa leszedi, de Herr véd!!! Élteti is a magyar tábor. Kiegészültünk ebben a pillanatban. Megint kapufát lövünk.

23. perc: Már kivédekeztük, de Triscsukot kiszórják durvaságért két percre.

22. perc: Marta López a szélről szépít (13-10). Cifra a túloldalt hetest harcol ki. Tomori könyöke vérzik. Görbicz büntet (14-10).

20. perc: Gyönyörű támadás, Szucsánszki passzol Vértennek, ő a szélről nem hibázik (12-9). Lerohanásból Bognár-Bódi révén négyre hizlaljuk az előnyt (13-9). Pena már melegít odaát.

19. perc: Barbosa hetesét fogja Herr, nagyon kellett. Tomori ágyúgolyója nem megy be. Mangué átsiklik a védelmünkön, de Herr útját állja a lövésnek. Herr újra véd!

17. perc: Fernández befordul, és beteszi Herr mellett (10-9). Soós újra kettőre növeli az előnyt (11-9).

16. perc: Görbicz Anita a pályán. López a jobb szélről bevágja a rövidbe (9-8). Cifra elől elhalásszák, de jól rendeződünk vissza. López most kilövi a csarnokból. Görbicz viszont nem, pattintott lövéssel veszi be a kaput (10-8).

14. perc: Herr nagyot véd, Vérten újra szaladhat, és már kettővel megyünk! Jorge Duenas időt kér!

13. perc: Bognár-Bódi eladja, pedig lerohanhattuk volna őket. Soós góljával már nálunk az előny (8-7).

12. perc: Tomori megcsillant valamit tudásából, átkígyózik a védelmen, és lő (6-7). Tomori most indít, Vérten rohan, a labda pedig a kapuban (7-7). Potyognak a gólok.

10. perc: A brutális kinézetű López felavatja Kisst (5-6). Barbosa növeli simán az előnyt (5-7), Hajdu beküldi Herrt, Kiss egyet sem védett

9. perc: Lábbal védi Tomori bombáját Navarro. Bognár-Bódi elképesztő: kontrából újra ő szerez gólt, ezúttal ejt (5-5).

6. perc: Barbosa második gólját dobja (3-5). Bognár-Bódira a harmadik figura jön ki, második gólja (4-5)! Megszólal a magyar tábor.

4. perc: Bognár-Bódi most hibázik a szélről. Kőkemény a védekezés mindkét oldalon. Aguilar bemutatja, mit várhatunk tőlük, lábbal simán veri Szekerest (2-4). Soós szép góllal zárkóztatja a mieinket (3-4).

3. perc: Ez az! Bognár-Bódi góljával újra egyenlő (2-2). Aguilar hetest harcol ki, Barbosa bevágja (2-3).

2. perc: Itt az első gól, Szucsánszki Zita átlövi a falat (1-0). Egyenlít Spanyolország, majd a vezetést is megszerzi Fernández révén. (1-2).

1. perc: Kiss Évával a kapuban kezdünk. Spanyolország indítja útjára a labdát. Első támadásukat elrontják, de mi is. Aztán lépéshiba a spanyoloknál.

Magyarország zöld mezben játszik, a németek ellen ez nem hozott szerencsét, de sebaj, most változtathatunk rajta.

Elég elszántnak tűnnek lányaink a himnusz alatt. Meglátszik, hogy hétköznap rendezik a meccset.

Hétfőn két csapat is kijelölte számunkra a követendő utat. Dánia az Európa-bajnok Montenegrót verte ki a nyolcaddöntőben, ez elképesztően nagyot küzdő lengyelek pedig Romániát! Mindkettő vaskos meglepetés.

A világ élcsapatainak egyértelműen legszürkébbjével találkozik hétfő délután kézilabda-válogattunk. A spanyolok, akik a tavalyi olimpián és a 2011-es vb-n bronzérmet nyertek, Hajdu János szövetségi kapitány szerint sem csinálnak tulajdonképpen semmi extrát: egyszerűen szétfutják az ellenfelet. Lábbal nehezen verhető gárdáról van szó, megkérdőjelezhetetlen világklasszisuk pedig nincs. A Fradi jobbátlövőjét, Nerea Penát nem kell bemutatni, elképesztő bal keze van, viszont jó hír, hogy Carmen Martín már az első meccsen kidőlt a jobb szélről. Első számú kapusuk, Silvia Navarro negyven százalék felett védett az eddigi találkozókon, ami kiemelkedő mutató.

Spanyolország eddig egyedül a norvégoktól kapott ki, két góllal, a csoportjában Lengyelországot, Argentínát és Angolát magabiztosan győzte le, Paraguayt pedig agyonverte (39-9).

Ami a mieinket illeti, a kötelező csoportgyőzelmeken kívül a románoktól és a németektől is kikaptunk. Utóbbi meccsen már látszott, hogy lélekben is elindultak felfelé Tomoriék, de a továbbjutáshoz komoly hiányosságokat kell pótolni. Például a szélről és beállósból szerezhető gólokat. Szamoránsky és Cifra egymást múlta alul a legutóbbi két meccsen, Bognár-Bódi, Vincze és Vérten pedig talán ha két gólt gyömöszölt be oldalról Románia és Németország ellen. Támadásban a kisebb sérüléssel bajlódó Görbicz hatékony társat kap az irányítóként, átlövőként és szélsőként is bevethető Kovacsics Anikó személyében. Rajta kívül Tomori Zsuzsannának, Szucsánszki Zitának és Soós Viktóriának is el kellene kezdenie szórni a gólokat, mert ahogy a németek ellen is kiderült, Görbe klasszisa egyedül kevés elöl.

Hajdu János furcsa szavai valamiért biztatóan hatnak: úgy fogalmazott, győzelemmel felérő vereséget szenvedtünk Németország ellen. A játékosok szintén nem tűnnek letörtnek, tényleg kevésen múlott, hogy nyerjünk legutóbbi mérkőzésünkön.

A kapitány a tavalyi, spanyolok elleni, egygólos Eb-győzelmünkkel hangolta a csapatot a tegnapi videózáson, vélhetően jót tett a lelkeknek. A múlt szép, tétmeccsen ugyanis csupán egyszer, még 2008-ban szenvedtünk vereséget az ibériaiak ellen. Összesítésben kilenc győzelem, öt döntetlen és négy vereség a mérleg magyar szempontból. Ráadásul Hajduval a pekingi olimpián ugyanilyen helyzetből állt fel a csapat: két csoportvereséget követően akkor kiütöttük a románokat, és a negyedik helyig masíroztunk. Hasonló forgatókönyvvel talán most is kiegyeznénk.

 

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Herr Orsolya (Győri Audi ETO), Kiss Éva (Fehérvár KC)
Jobbszélsők: Bognár-Bódi Bernadett (Győri Audi ETO), Kovacsicz Mónika (FTC Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Soós Viktória (Győri Audi ETO), Tomori Zsuzsanna (FTC Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO), Kovacsics Anikó (Győri Audi ETO), Szucsánszki Zita (FTC Rail Cargo Hungaria)
Beállók: Cifra Anita (FTC Rail Cargo Hungaria), Szamoránsky Piroska (FTC Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: Bulath Anita (Dunaújvárosi Kohász KA), Szekeres Klára (Érd), Triscsuk Krisztina (Érd), Zácsik Szandra (FTC Rail Cargo Hungaria)
Balszélső: Vérten Orsolya (FTC Rail Cargo Hungaria)
Tartalékok: Triffa Ágnes (Ipress Center Vác), Vincze Melinda (Dunaújvárosi Kohász KA)

Szövetségi kapitány: Hajdu János
Edző: Siti Bea

A spanyol válogatott kerete:

Kapusok: Silvia Navarro (Rocasa, spanyol), Cristina González (Cleba León, spanyol)
Jobbszélsők: Jessica Alonso (Le Havre, francia), Marta López (Fleury, francia)
Átlövők, irányítók: Macarena Aguilar (Randers, dán), Marta Mangué (Fleury, francia), Nerea Pena (FTC Rail Cargo Hungaria), Alexandrina Barbosa (Thüringen, német), Beatriz Fernández (Fleury, francia), Patricia Elorza (Bera Bera, spanyol), Nuria Benzal (Fehérvár KC), Lara Gonáalez (Metz, francia)
Beállók: Begona Fernández (Vardar Szkopje, macedón), Elisabeth Chávez (Nice, francia)
Balszélsők: Naiara Egozkue (Bayer Leverkusen, német), Elisabeth Pinedo (Bera Bera)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.