Torghelle tíz év után az MTK megmentője lehet

Torghelle Sándor, az MTK frissen leigazolt, rutinos centere benntarthatja a kék-fehéreket.

Ch. Gáll András
2014. 01. 29. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Kispestről indult Torghelle Sándor karrierje, valójában egyéves (2003–04) Hungária körúti tartózkodása idején robbant be a hazai, s akkor úgy hittük, a nemzetközi élvonalba. És egy évtized elteltével újra a Hidegkuti-stadionban várják a csodát az időközben rutinossá érett, 42-szeres válogatott csatártól. A csodát – a bennmaradást –, amely nem is lenne akkora csoda, hiszen mindössze két pont választja el a 15. helyen álló kék-fehéreket a 13 és 14. helyezett Pakstól és Puskás Akadémiától.

A tavaszi rajtra készülő MTK kerete kedd délelőtt a Goldball műfüves pályáján gyakorolt, a Könyves Kálmán körúton, a farkasordító hidegben futószalagon kanyarították a szögleteket Kanta Józsefék Hegedüs Lajos kapuja elé. Nem mindig találkozott a berobbanó csatárok feje a labdával, de ha igen, az Torghelle Sándoré volt. A profi pályafutása során tucatnyi klubnál szerepelt center némelyik gólja olyan okos, látványos volt, hogy a társak is megtapsolták. Egy órával később már a Hidegkuti-stadion klubházának melegében beszélgettünk.

Nem unja még, hogy felidézem 2004. június 6-át? Biztos sokan nyitottak már ezzel.
Dehogy unom, pályafutásom fénypontja volt a kaiserslauterni Németország–Magyarország mérkőzés a két gólommal, amelyeket Oliver Kahnnak lőttem, s amelyeknek tulajdonképpen angliai szerződésemet is köszönhettem.

– Akkor botor fejjel azt képzeltem a Fritz Walter Stadion sajtópáholyában, hogy fényes korszak kezdete ez a győzelem a magyar válogatott számára.
Hát, nem lett az, ami pedig engem illet, Anglián, Görögországon, Németországon át bejártam egész Európát.

De amikor leigazolta a Crystal Palace, éppen az MTK játékosa volt. Tehát tulajdonképpen most hazatért.
Ez a körülmény is szerepet játszott abban, hogy decemberben elfogadtam a kék-fehérek ajánlatát. Szinte mindenkit ismerek itt, a klubházban, Schneider Sanyitól, az intézőtől kezdve Garami József mesterig. 2004-ben került ide, azon a nyáron, amikor elszerződtem Londonba. Néhány hetet együtt dolgoztunk, de Józsi bácsit amúgy sem kell bemutatni egyetlen labdarúgónak sem Magyarországon.

Néhány órája beszéltem egyik játékostársával, érdeklődtem, hogyan illeszkedett be „a Sanyi”, s az illető áradozott önről, hogy milyen aranyos srác. Ez valahogy a meccseken nem jön át.
Azt hiszem, nekem két énem, két személyiségem van: civilben kenyérre lehet kenni, de ha kijövünk az öltözőből, és meghallom a játékoskijáróban a közönség moraját, másfajta üzemmódba kapcsolok. Nehogy azt higgye, hogy ez tudatos: kölyökkorom óta ilyen vagyok. A pályán számomra semmi sem drága a győzelem érdekében, ha kell, csípek, harapok. Ezért is mondják azt sokan, hogy ha egy csapatban futballoznak velem, akkor ilyen társról álmodtak, de ha az ellenfélnél vagyok, akkor nem egészen

Szóval tárt karokkal fogadta az MTK. De miért jött el?
Novemberben közös megegyezéssel szerződést bontottunk a Videotonnal. Nekem nem fűlött a fogam a kispadhoz vagy a lelátóhoz. José Gomes edző elképzeléseibe a jelek szerint nem fértem bele, s ezért kulturált körülmények között elváltunk.

És képes volt otthagyni a csillagászati összegű fizetését, amelyről a fáma szólt?
Csillagászati összeg Maradjunk annyiban, bármennyit is kerestem, az ember, ha futballista, játszani akar. És én nem vagyok olyasvalaki, aki elhallgatja, ha elégedetlen. Így aztán, hogy úgy mondjam, feladtam a biztos kényelmet, és kiléptem a játékospiacra. Bíztam annyira magamban, hogy éreztem, lesz kérőm.

És volt, az MTK.
Akadtak külföldről is, de megbeszéltem a feleségemmel, hogy mivel a kislányunk szeptemberben már iskolába megy, inkább itthon maradok. Kértem egy kis gondolkodási időt az MTK-tól – úgyis karácsony volt –, aztán igent mondtam.

Eddig nem bánta meg?
Ellenkezőleg: szerintem az MTK-t és engem egymásnak teremtettek. Két pont a hátrányunk a 14. helyezettel szemben, nincs kétségem afelől, hogy benn maradunk. S ha minden jól megy, az én góljaimmal.

És mit tesz Isten, délután a budafoki Promontor utcában, a BMTE-pályán az MTK előkészületi mérkőzésen 2-0-ra legyőzte az NB III-as Szegedet, s a második gólt egy lecsorgó labdából, 11 méterről Torghelle szerezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.