Kovács Kokó marad Öcsi bácsinak az örök etalon

Szántó Imre a tiszta bokszról, a makulátlan emberekről, a 70 feletti edzősködésről, Harcsa visszafogadásáról.

Deák Zsigmond
2014. 02. 09. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem csak a sportra jellemző, hogy a különböző nemzedékek a maguk fénykorát látják a legszebbnek: „bezzeg a mi időnkben ” Önnek már hosszú évtizedek óta tart az ideje a ring mellett, ezért érdemes megkérdezni: régebben jobbak voltak a bunyósok?
– Az biztos, hogy többen voltak a hatvanas években, amikor elkezdtem edzősködni, hiszen a sportállás jó kényszerítő eszköznek számított. Most mivel tudok élni a saját versenyzőimmel szemben, akik teljesen amatőrök? A sportág szeretete, a dicsőség, a sikerhez vezető út Ennek alapján felmérik a lehetőségeiket, s ha akarnak, küzdenek érte. Az edzőnek az a feladata, hogy a felkészülés során megtanítsa őket küzdeni, legyőzni a fáradtságot, növelni a stresszbíró képességet. Én mindig az élénk, éles eszű bokszolókat választottam ki, aki nem volt az, azt lebeszéltem a bunyóról. Viszont az éleseszűség nem feltétlen párosul bátorsággal, hiszen az okosabbja pontosan tudja, hogy az ő fejét is csépelni fogják.

– Kis klubja, az Unio Kispest felveszi a versenyt a nagyokkal. Elégedett emiatt?
– Az embereimet a világ legjobbjaihoz mérem, akkor vagyok elégedett, ha velük szemben van esélyük. Ez nem azt jelenti, hogy lenézem mondjuk az országos bajnokságot, hatalmas az erkölcsi értéke, a sportág hazai ünnepe, egy itteni arany nekem többet ér egy Eb-pontszerzésnél is.

– Csapatából Harcsa Zoltán a jelenlegi legnagyobb név, korosztályos világversenyes érmek után a felnőttek között olimpiai és vb-negyeddöntőig, Eb-bronzig jutott. Hogyan találtak egymásra?
– 2001-ben figyeltem fel rá, kilencéves fekete, szemüveges kisgyerekként, amikor lekísérte öt évvel idősebb bátyját, Norbit a terembe. Olyan jól mozgott, s akkora lelkesedéssel püfölte a zsákokat, hogy azt gondoltam, addig szeretnék edző lenni, amíg ő felnőtt lesz. Meghízott, majd elment a Fradiba focizni és a KSI-be bunyózni, aztán az élet úgy hozta, hogy öt éve mégis hozzám került. Benne látok olyan képességet, hogy nagy bunyóssá válhat. Kevés ilyen akad.

– Világszinten is?
– Ott sem olyan sok. Ma rossz hatással van a profi boksz az amatőrre, persze Mayweather vagy Pacquiao tényleg klasszis, de jellemzően inkább akaraterős, bátor fickók, bérverekedők uralják a ringet. Hatásukra visszafejlődött az amatőr ökölvívás, elvesztette a lábmunkát és a pontos ütéseket. Én mindig a klasszikus, tiszta, korrekt boksz híve voltam.

– Kritika ide vagy oda, úgy tűnik, mintha elégedett lenne a sorsával.
– Mert csak örömöt kaptam pályafutásom során, s nagy élvezettel edzősködöm ma is, hiszen a sport annyi mindent tud adni az embernek. Ám fontos, hogy csak tisztán lehet menni a csatába, tiszta erkölccsel, lélekkel, erre próbálom nevelni a versenyzőimet, és hogy az értékítéletük más legyen, mint a mai fiataloknak. Nehéz a dolgom, hiszen csak napi két-három órát vagyok velük, és főleg olyan családból érkeznek, ahol nem vérteződnek fel ezekkel az erényekkel.

– Azért Kovács Pista volt az igazi, nem?
– Ő arra a ritka bunyósra példa, aki egyszerre okos és küzdőképes. A kilencvenes évek elején egy papírsúlyú bolgár srác, Petrov feljött légsúlyba, találkozott Pistával, s a második menetben jól megdörgölte. Erre Pista nem beijedt, inkább agyonverte a harmadikban. Petrov pedig jól járt, mert azonnal visszament papírsúlyba, ahol aztán olimpiai, világ- és Európa-bajnok lett. Pistiből egy van, hasonlóból alig. Megtervezte az életét, szellemes, kedves, sikeres ember. Általában úgy néz ki, én segítem át a nehézségeken a versenyzőket, de vele kölcsönösen tudtuk lelkesíteni egymást, és átlendíteni a holtpontokon. Erről még nem nagyon beszélgettem senkivel, mekkora nyereség volt nekem egy ilyen lelkes, céltudatos sportoló. Felismerte és elfogadta, amit mondtam, s azóta én is őszintébb, nyitottabb vagyok. Olyanok akadnak, akik jól használják ki a helyzetüket, de olyanok nem nagyon, akik megteremtik.

– Ön megteremtette a magáét? Például azt, hogy Kispestről indult, és oda tért vissza.
– Valóban, kispesti születésű vagyok, a boksszal is itt találkoztam először hatévesen, 1949-ben. Egy Kistext-meccsen a kétszeres Eb-ezüstérmes Juhász István, Csucsi bunyózott, de arra emlékszem inkább, hogy kialudt a villany áramszünet miatt. Aztán elkerültem innen, de később már tudatosan Kispesten építkeztem. Amikor a mostani klubomhoz kerültem, az volt a neve, hogy Unio 19, a kerületre utalva, s mondtam a tulajdonosnak, Erdei Lackónak, aki szintén őskispesti, hogy 19 helyett inkább Kispest kerüljön a névbe. Valóban komoly érzelem, kötődés van bennem a lakóhelyemhez, de várjon csak, nem akarok én magamról beszélni, inkább a bokszról.

– A kettő elég nehezen szétválasztható Ha már a versenyzők krémjétől elvárja, ön megtervezte a karrierjét?
– Igen, edzői pályafutásom során tudatosan készültem arra, hogy első számú szakmai vezető legyek. Már jóval korábban, 1969-ben elkezdtem a szakmát, aztán 1988–89-től a válogatott Papp Laci bácsi mellett dolgozhattam. Amikor 1992-ben szövetségi kapitányi pályázatot írtak ki, minden követ megmozgattam, hogy nyerjek, ebben segített a fiatal, nyerő emberekből álló csapatom: Kovács, Mizsei, Szűcs és a többiek. Sikerült olyan családi, anyagi hátteret kialakítanom, hogy egzisztenciálisan nem függtem az edzősködéstől. Megszereztem minden elméleti tudást: TF, szakedzői, bírói, egyik sem gyorstalpaló. Laci bácsit természetesen nem tudtuk pótolni, az ő szigorú, következetes, fegyelmezett munkáját, és főképp az emberségét, tisztaságát. Makulátlan ember volt, akihez megpróbáltam felnőni. No meg ellesni a szakmai fogásait, mert nem sokat magyarázott.

– És az ön édesapja? Elvégre ő is elismert szaktekintélynek számított a ring mellett.
– Édesapám igen kritikus volt, ami nem esett mindig jól, ám talán ez segített a pályára. Huszonnégy éves koromig bunyóztam, de lelkileg nem voltam alkalmas az élsportra. No meg a faterral is nehezen alakítottuk ki a megfelelő versenyző-edző kapcsolatot. Pedig ez az érzelmi, szeretetteljes kapocs nagyon fontos, amit mindenkinél differenciálni kell a bunyó érdekében. Ez egyszerre több emberrel nem megy, ezért nem dolgozom soha nagy csoportokkal, hanem csak két-három versenyzővel.

– Az édesapjának is akadt olyan kiemelkedő tanítványa, mint önnek Kovács István?
– Igen, Kajdi János. 1959-ben hozta el Szombathelyről, s két Európa-bajnoki címig, olimpiai ezüstéremig jutott vele. A hatvanas években nem nagyon látott a szakma Kajdihoz hasonlóan felkészült, kiváló bokszolót. Mégis, valami hiányzott a teljes sikeréhez, talán az, hogy nem tudta elkerülni a súlyos sérüléseket.

– További párhuzam a papájával, hogy ő is sokáig tevékenykedett a ringsarokban.
– A fater még nyolcvanévesen is ott ült, Svasznek Jenőnek segített az Újpestnél. Nem nagyon örültem neki, mert féltettem az egészségét, de utólag nem volt rá indokom. Jómagam hetven múltam szeptemberben, s ha abból indulok ki, hogy Harcsa Zoli 2016-ban lehet az igazi

– Akivel a tavaly tavaszi Eb után, amelyen bronzérmet szerzett, öt hónapra megszakadt a közös munkájuk. Most hogyan dolgozik újra együtt vele?
– A hazai szövetség megakadályozta, hogy a Zoli okozta autóbaleset után megfelelő fegyelmi eszközökkel éljek, olyanokkal, amelyek a korábban említett tiszta erkölcsnek, tisztességnek megfeleltek volna. Óriási kiesés volt ez az öt hónap, aztán egy hetet újra együtt dolgozva rengeteg tapasztalatot szereztem a decemberi magyar bajnokságból, javításra szoruló dolgokat fedeztem fel. Az a célom, hogy a tudását úgy tudja hozni, hogy a nemzetközi élmezőnyhöz tartozzon minden körülmények között. Egyre idősebb vagyok, nem akarok már annyit izgulni A most befejeződött Bocskai-emlékversenyen is még hullámzó volt a teljesítménye, de meggyőzött arról, hogy felveszi a küzdelmet a nagy ütőerejű, csapkodó bunyósokkal, nem húzza össze magát, bátran odaáll. Megnyerte a versenyt, és ő kapta a legjobb bokszoló díját. Ezt az évet arra akarom felhasználni, hogy a közös és minőségi munkában ne legyen törés, s hogy jövőre nyugodtan mehessünk a világversenyekre, ne számítson a sorsolás. Annak idején több tanítványomnál nem kellett attól tartani, kivel kerül szembe, még ha be is csúszott egy-két vereség.

– Tudnak még újat mutatni önnek a szorító környékén?
– Állandó érési folyamatban vagyok. Felismerem a hiányosságaimat, de nemcsak a sajátjaimat, hanem a versenyzőéit is. Elsősorban persze az ellenfél a fő kritikus, nem én.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.