A pisztolya csütörtököt mondott szombat helyett

Legjobb magyarként Kovács Sarolta a nehézségek ellenére befutott a 6. helyre a kecskeméti öttusa-világkupán.

Deák Zsigmond
2014. 05. 03. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kecskemét nagyjából fehér foltnak számított a hazai öttusa térképén, de az idei hazai világkupaverseny ide hozatala – bár nincs vége a megméretésnek – jó döntésnek bizonyult. Sok jó ember kis helyen is elfér, tartja a mondás, s bár a mostoha időjárási viszonyok túl nagy tömegeket nem vonzottak a lelátókra, a kevés jó ember, vagyis a világ öttusázóinak krémje is nagyszerű versenyt csinált.

A mieink közül a tavalyi egyéni Európa-bajnok Földházi Zsófia indult talán a legjobb esélyekkel, ám elvívta magát, a lovas pályán pedig gyakorlatilag viharban kellett teljesítenie, ötöt vert, utána félbe is szakították ezt a tusát. Végül a 17. helyre futott be, előtte eggyel, a 16.-on Alekszejev Tamara végzett. Az apai ágon moldáviai származású székesfehérvári hölgy három évvel ezelőtt időlegesen abbahagyta a versenyszerű öttusát, most visszatért, s jól tette, ha stabilizálja a lövészetét, fix tagja lehet a válogatottnak.

Az egyéni vb-ezüstérmes Kovács Sarolta már az, s most sem okozott csalódást. Jól vívott, az úszást megnyerte, lovaglásban is csak kettőt rontott, a kombinációs szám előtt viszont kibabrált vele a fegyvere. Gyakorlatilag miatta kellett halasztani a rajtot, nagy nehezen összetákoltak neki egy pisztolyt, amivel a 4. helyről rajtolva végül 6. lett. Ehhez képest mosolygósan mondta: „A vívás végre kiegyensúlyozott volt, megadta az alaphangot, az úszásban szinte szárnyaltam, megnyertem, a lovaglásban, hazai, fehérvári rohanós lóval kettőt hibáztunk, kár, hogy jött ez a gond a pisztolyommal. Ki tudja, enélkül meddig jutottam volna, de jól futottam, a végén a hajrázás is ment, úgyhogy elégedett vagyok.”

A versenyt nagy fölénnyel nyerte a fiatal lengyel Oktawia Nowacka a kínai Zsang és a pekingi olimpiai bajnok német Lena Schöneborn előtt. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány így értékelte érdeklődésünkre a mieink teljesítményét: „Kovács Saci és Tamara jó versenyt csinált, előbbi, ha nem romlik el a pisztolya, még előrébb végezhetett volna. Földházi Zsófi jó esélyekkel indult, de elrontotta a vívást, pechje volt a lovaglásban, hiszen viharban kellett teljesítenie. Még junior, van ideje a tapasztalatszerzésre. Vasárnap a fiúknál viszont bármelyikük ott lehet az élen.”

Marosi, Kasza, Demeter, Tibolya – tényleg mindegy. Mert azt az adatot mindegyikük tudja: legutóbb 1996-ban Balogh Gábor tartotta itthon a hazai rendezésű világkupaverseny győzelmi trófeáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.